Trust GTX 668 Tytan 2.1 review: un soundbar „de gaming” competent, la un preţ atrăgător

29.11.2018
Trust GTX 668 Tytan 2.1 review: un soundbar „de gaming” competent, la un preţ atrăgător
Construcţie, design şi accesorii

După o absenţă de câţiva ani buni pe piaţă, boxele de gaming par să se întoarcă. Anul acesta atât Creative, cât şi Logitech şi acum Trust, au lansat diverse soluţii audio orientate către gameri. Cel mai nou produs de acest gen pe care punem mâna este chiar Trust GXT 668 Tytan 2.1, un soundbar compact, care poate fi utilizat atât alături de un PC, cât şi pe console, alături de un televizor.  

Construcţie, design şi accesorii

Cutia lui Trust GXT 668 Tytan 2.1 este voluminoasă, însă surprinzător de uşoară atunci când o ridici de jos. Asta pentru că soundbarul în sine este de dimensiuni reduse, cam cât jumătate dintr-un soundbar obişnuit, acesta fiind realizat şi pentru aşezarea pe un birou, unde nu te-ai aştepta să găseşti aşa ceva. Woofer-ul este ceva mai voluminos, dar în continuare destul de uşor, pe când soundbar-ul pare să aibă ceva greutate. Dacă ar fi să ghicesc, întreaga componentă audio a sistemului se află în soundbar, în boxa pentru frecvenţe joase fiind găzduită doar sursa de energie.

De ce spun asta? Pentru că întregul sistem se alimentează printr-un singur cablu cu mufă în formă de 8. Acesta intră în woofer, iar din woofer porneşte un cablu de alimentare către soundbar, care intră în port-ul DC-IN. De asemenea, din soundbar pornesc două cabluri RCA care transmit sunetul către woofer, iar un jack sau un cablu optic poate fi conectat direct la soundbar, nu la woofer. La final, după ce setezi totul, trei sau patru cabluri ajung conectate la soundar, ceva ce nu este tocmai „elegant” pe un birou şi care pot fi mai greu de ascuns în cazul în care soundbar-ul este pus pe un perete (da, există găuri pentru montare pe perete în carcasă).

Construcţia celor două boxe este foarte solidă. Soundbar-ul este realizat din plastic mat texturat în partea de sus (unde sunt şi butoanele capacitive pentru control), iar spatele este decorat cu plastic mat simplu. Pe laterale există plastic lucios, care cu siguranţă se va zgâria în timp odată cu ştergerea prafului. Partea din faţă este acoperită cu o sită metalică prin care pot fi observate patru difuzoare (două pentru fiecare canal). Tot pe faţă pot fi observate cele câteva LED-uri care oferă informaţii despre profilul audio selectat, sursa şi dacă modul ECO este sau nu pornit. Butonul de Power este în centrul „interfeţei” de control. Acesta este însă butonul care porneşte tot sistemul, butonul de power de pe woofer controlând doar trecerea curentului.

Desigur, acest sistem nu putea fi „de gaming” dacă nu venea echipat şi cu luminiţe, nu? În loc să se complice cu decorarea soundbar-ului cu jocuri de lumini, Trust a ales pentru GXT 668 Tytan 2.1 o soluţie relativ elegantă şi neintruzivă. Rama din jurul difuzorului woofer-ului se poate aprinde în culoarea albastră. Această lumină rămâne permanent aprinsă atunci când nu este redat sunet sau poate să se stingă şi să se aprindă în funcţie de sunetul redat. Din fericire, există un buton pe telecomandă pentru a opri acest joc de lumini simplist.

Şi că tot am amintit telecomanda, trebuie menţionat că soundbar-ul include toate cablurile necesare în pachet. Acesta este livrat cu un cablu de alimentare (cam scurt), un cablu jack-to-jack şi un cablu optic. Din păcate, acestea nu sunt nici cele mai calitative (sunt realizate dintr-un plastic cam tare, care ar putea ceda în timp) şi nici cele mai lungi. Pentru cei care vor folosi sistemul Trust la un computer, aceasta nu este o problemă foarte mare, însă în cazul montării langa un televizor, sau pe perete, ar putea fi deranjant. Faptul că cele două cabluri (RCA şi alimentarea de la woofer) sunt de asemenea scurte, limitează şi înălţimea la care soundbar-ul ar putea fi poziţionat pe perete.

Cei care au proiectat acest sistem probabil că l-au gândit exclusiv pe hârtie, fără să îl pună fizic într-o sufragerie sau pe un birou pentru a testa dacă ar ajunge cablurile din pachet în majoritatea locurilor în care un astfel de dispozitiv ar putea fi montat.

Galerie foto

Părţi pozitive

Calitate bună a sunetului pentru preţul cerut
Poate fi conectat la două surse simultan (PC şi consolă)
Are toate accesoriile necesare în pachet
Poate fi montat pe perete
Ocupă o singură priză

Părţi negative

Cablurile pot fi prea scurte pentru anumite cazuri de utilizare
Anumite butoane de control sunt doar pe telecomandă sau doar pe soundbar
Cam multe cabluri necesare pentru a pune sistemul în funcţiune

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult