Trust GTX 668 Tytan 2.1 review: un soundbar „de gaming” competent, la un preţ atrăgător

29.11.2018
Trust GTX 668 Tytan 2.1 review: un soundbar „de gaming” competent, la un preţ atrăgător
Construcţie, design şi accesorii

După o absenţă de câţiva ani buni pe piaţă, boxele de gaming par să se întoarcă. Anul acesta atât Creative, cât şi Logitech şi acum Trust, au lansat diverse soluţii audio orientate către gameri. Cel mai nou produs de acest gen pe care punem mâna este chiar Trust GXT 668 Tytan 2.1, un soundbar compact, care poate fi utilizat atât alături de un PC, cât şi pe console, alături de un televizor.  

Construcţie, design şi accesorii

Cutia lui Trust GXT 668 Tytan 2.1 este voluminoasă, însă surprinzător de uşoară atunci când o ridici de jos. Asta pentru că soundbarul în sine este de dimensiuni reduse, cam cât jumătate dintr-un soundbar obişnuit, acesta fiind realizat şi pentru aşezarea pe un birou, unde nu te-ai aştepta să găseşti aşa ceva. Woofer-ul este ceva mai voluminos, dar în continuare destul de uşor, pe când soundbar-ul pare să aibă ceva greutate. Dacă ar fi să ghicesc, întreaga componentă audio a sistemului se află în soundbar, în boxa pentru frecvenţe joase fiind găzduită doar sursa de energie.

De ce spun asta? Pentru că întregul sistem se alimentează printr-un singur cablu cu mufă în formă de 8. Acesta intră în woofer, iar din woofer porneşte un cablu de alimentare către soundbar, care intră în port-ul DC-IN. De asemenea, din soundbar pornesc două cabluri RCA care transmit sunetul către woofer, iar un jack sau un cablu optic poate fi conectat direct la soundbar, nu la woofer. La final, după ce setezi totul, trei sau patru cabluri ajung conectate la soundar, ceva ce nu este tocmai „elegant” pe un birou şi care pot fi mai greu de ascuns în cazul în care soundbar-ul este pus pe un perete (da, există găuri pentru montare pe perete în carcasă).

Construcţia celor două boxe este foarte solidă. Soundbar-ul este realizat din plastic mat texturat în partea de sus (unde sunt şi butoanele capacitive pentru control), iar spatele este decorat cu plastic mat simplu. Pe laterale există plastic lucios, care cu siguranţă se va zgâria în timp odată cu ştergerea prafului. Partea din faţă este acoperită cu o sită metalică prin care pot fi observate patru difuzoare (două pentru fiecare canal). Tot pe faţă pot fi observate cele câteva LED-uri care oferă informaţii despre profilul audio selectat, sursa şi dacă modul ECO este sau nu pornit. Butonul de Power este în centrul „interfeţei” de control. Acesta este însă butonul care porneşte tot sistemul, butonul de power de pe woofer controlând doar trecerea curentului.

Desigur, acest sistem nu putea fi „de gaming” dacă nu venea echipat şi cu luminiţe, nu? În loc să se complice cu decorarea soundbar-ului cu jocuri de lumini, Trust a ales pentru GXT 668 Tytan 2.1 o soluţie relativ elegantă şi neintruzivă. Rama din jurul difuzorului woofer-ului se poate aprinde în culoarea albastră. Această lumină rămâne permanent aprinsă atunci când nu este redat sunet sau poate să se stingă şi să se aprindă în funcţie de sunetul redat. Din fericire, există un buton pe telecomandă pentru a opri acest joc de lumini simplist.

Şi că tot am amintit telecomanda, trebuie menţionat că soundbar-ul include toate cablurile necesare în pachet. Acesta este livrat cu un cablu de alimentare (cam scurt), un cablu jack-to-jack şi un cablu optic. Din păcate, acestea nu sunt nici cele mai calitative (sunt realizate dintr-un plastic cam tare, care ar putea ceda în timp) şi nici cele mai lungi. Pentru cei care vor folosi sistemul Trust la un computer, aceasta nu este o problemă foarte mare, însă în cazul montării langa un televizor, sau pe perete, ar putea fi deranjant. Faptul că cele două cabluri (RCA şi alimentarea de la woofer) sunt de asemenea scurte, limitează şi înălţimea la care soundbar-ul ar putea fi poziţionat pe perete.

Cei care au proiectat acest sistem probabil că l-au gândit exclusiv pe hârtie, fără să îl pună fizic într-o sufragerie sau pe un birou pentru a testa dacă ar ajunge cablurile din pachet în majoritatea locurilor în care un astfel de dispozitiv ar putea fi montat.

Galerie foto

Experienţa de utilizare şi concluzii

Experienţa de utilizare

Piaţa de soundbar-uri este similară cu cea de smartphone-uri. În funcţie de cât de adânci sunt buzunarele tale, poţi găsi tot timpul ceva care să ţi le golească, în timp ce alternative extrem de ieftine există întotdeauna. Modelul Trust GXT 668 Tytan este undeva în gama inferioară de preţ, aşa că aşteptările pentru performanţă şi putere erau iniţial destul de scăzute la aceste capitole.

Din fericire însă pentru cei cu bugete limitate, care îşi doresc un sistem audio simplu şi competent, acest combo de soundbar + woofer ar putea fi soluţia perfectă pentru o cameră de dimensiuni medii sau un „colţ” de gaming. Desigur, dacă veniţi la un soundbar de 500 de lei aşteptând sunet clar ca lacrima şi putere care să doboare pereţii, probabil că ar trebui să vă limitaţi aşteptările.

Difuzoarele stereo ale soundbar-ului reuşesc să ofere un sunet destul de bun, similar cu cel al sistemelor audio desktop de tip stereo sau 2.1 din gama aceasta de preţ.  Avem o redare decentă a frecvenţelor medii şi înalte, chiar dacă acestea nu sunt extrem de bine separate în utilizare. Uimitor a fost faptul că la volum înalt difuzoarele nu distorsionează, însă sunetul nu este tocmai clar. Ce-i drept, la 60W putere totală a sistemului (RMS), volumul maxim nu este extrem de înalt, însă este de ajuns pentru a deranja vecinii, mai ales la bloc. Woofer-ul ajută de asemenea la „deranj”.

Este curios un lucru: pe soundbar, butoanele de control oferă acces la volum doar pentru întregul sistem şi posibilitatea de a tăia complet sunetul. Telecomanda însă vine şi cu butoane separate pentru controlul subwoofer-ului. Un alt buton care există pe telecomandă şi nu pe interfaţa soundbar-ului este butonul care stinge LED-urile de pe woofer. Dar există şi un buton exclusiv interfeţei, care nu se găseşte pe telecomandă. Acesta se numeşte ECO şi… n-am înţeles exact ce face. Intensitatea LED-urilor nu este micşorată, iar volumul rămâne la acelaşi nivel. Poate că boxele intră în stand-by mai repede cu acest mod pornit. Poate că nu, pentru că nu mi-am putut da seama.

Utilizarea unui sistem de acest gen pentru gaming, de exemplu este ciudat la un PC, unde eşti destul de aproape de unitate pentru a conecta o pereche de căşti pe fir, care ar putea oferi o spaţiere mult mai bună a sunetului, lucru important în special în jocuri de multiplayer competitive, sau chiar şi coop atunci când doreşti să comunici cu coechipierii. Pentru jocuri single player însă, un astfel de sistem este foarte interesant, oferind o experienţă „cinematică”. Poate că nu tocmai comparabilă cu ce ai primi într-o sală de cinema, însă woofer-ul produce are destul bas pentru a „tremura” mobila din când în când.

Nefiind vorba despre un sistem care se conectează prin USB, nu avem de a face cu software de configurare, deci suntem limitaţi pentru profiluri de sunet la cele trei implicite: gaming, music şi movie. Dintre toate, cel mai echilibrat pare să fie „gaming”, cu sunet puternic pe toate frecvenţele. Music pare să estompeze cam mult înaltele, în timp ce movie are prea puţin bas. Desigur, există opţiunea fără profil de egalizare, care păstrează toate frecvenţele la medie, decent în felul său, dar parcă prea „plat”. Avantajul este că pot fi setate frecvenţe direct din driverii de sunet ai plăcii pe care o foloseşti, în cazul în care nu eşti mulţumit de cele trei profiluri standard, atunci când este folosit pe PC.

Profilele de sunet implicite vor fi folosite în special pentru utilizarea la console, soundbar-ul oferind o conexiune S/PDIF optică. Pentru consolele care nu includ o astfel de ieşire pentru sunet, soundbar-ul poate fi conectat direct la televizor. Este important de menţionat însă că soundbar-ul nu oferă compatibilitate cu codec-uri Dolby sau DTS, deci va sunetul va trebui setat pe setarea implicită PCM/uncompressed pentru PlayStation 4 şi Xbox One.

Ce am observat, în comparaţie cu alte sisteme audio recente din gama de gaming: cele două surse de sunet sunt complet separate, deci nu se vor suprapune. Acesta poate fi un avantaj sau un dezavantaj, în funcţie de cazul de utilizare. Tranziţia de pe o sursă pe cealaltă nu este instantă, fiind prezent un timp de aproximativ 1-2 secunde de linişte între apăsarea butonului „Source” şi pornirea sunetului. De asemenea, acest model nu este echipat cu Bluetooth, ceva ciudat pentru un soundbar din 2018. Astfel, conectarea la un smartphone sau tabletă este posibilă doar prin mufă jack, sau adaptor jack pentru modelele fără aşa ceva. Integrarea unui modul Bluetooth ar fi eliminat cablul dintre soundbar şi subwoofer, care oricum este destul de scurt.

Am întâlnit şi câteva mici neajunsuri în utilizarea acestui sistem. Butoanele capacitive din partea de sus necesită puţin efort pentru utilizare. Trebuie să ţii degetul cam o secundă pentru a înregistra comanda pe buton, de multe ori. De asemenea, atunci când sunetul redat se opreşte complet, rămâne pentru două secunde un sunet „alb” (zgomot/fâşâit) care dispare apoi. Un alt aspect deranjant, în special pentru cei care vor opri LED-urile de pe subwoofer, este faptul că de fiecare dată când porneşti sistemul, luminţele se pornesc, indiferent dacă erau setate pe „off” dinainte. Iar dacă nu ai telecomanda la îndemână, va trebui să o cauţi, pentru că doar acolo există butonul de oprire al luminiţelor. De asemenea, nu există un port pentru căşti, deci va trebui să le conectaţi separat la computer, dacă vreţi să le utilizaţi în paralel cu sistemul audio.

Concluzii

Pentru un sistem audio de buget, Trust GXT 668 Tytan 2.1 îşi face treaba cu brio, calitatea sunetului fiind de medie, în condiţiile în care sistemul este unul de buget, cu putere destul de mare. Există stângăcii pe ici pe colo în materie de design, iar cablurile livrate în pachet vor satisface nevoile de bază pentru conectarea la un PC sau o consolă, însă sunt prea scurte şi nu foarte calitative.

Având în vedere preţul de 499 lei din prezent şi faptul că Trust oferă destul de des produsele sale la reduceri, acesta ar putea fi unul dintre cele mai bune sisteme audio pentru gamerii cu bugete foarte limitate.

 

Părţi pozitive

Calitate bună a sunetului pentru preţul cerut
Poate fi conectat la două surse simultan (PC şi consolă)
Are toate accesoriile necesare în pachet
Poate fi montat pe perete
Ocupă o singură priză

Părţi negative

Cablurile pot fi prea scurte pentru anumite cazuri de utilizare
Anumite butoane de control sunt doar pe telecomandă sau doar pe soundbar
Cam multe cabluri necesare pentru a pune sistemul în funcţiune