Turtle Beach Ear Force XP510 – căşti wireless premium pentru orice situaţie

22.06.2013
Turtle Beach Ear Force XP510 - căşti wireless premium pentru orice situaţie

Când spui că Ear Force XP510 sunt o pereche de căşti fără fir, descrierea este extrem de limitată. Cei de la Turtle Beach au creat poate cel mai complex sistem de căşti wireless. Sunt atâtea feluri în care pot fi folosite căştile Ear Force XP510 încât am avut nevoie de ghidul de utilizare pentru a le descoperi pe toate. Fiind un headset creat special pentru amatorii de jocuri, el se înţelege foarte bine cu consolele Xbox 360 şi PS3. Asta nu înseamnă că ele nu se înţeleg foarte bine şi cu un PC obişnuit sau o altă sursă audio bună. Vă voi explica în continuare de ce nu mi-am dorit niciun moment să conectez căştile Turtle Beach Ear Force XP510 cu un cablu la sursa de sunet.

Turtle Beach Ear Force XP510 - căşti fără fir multifuncţionale

Construcţie şi ergonomie

La prima vedere, căştile lasă o impresie bună. Plasticul folosit este de calitate, bine lucrat şi finisat. Banda de deasupra capului are o piele artificială fină pe o parte şi un material textil moale pe cealaltă faţă. Cusătura cu fir verde oferă un efect vizual plăcut. Cupele se rotesc cu 90 de grade şi se mulează destul de uşor pe capul oricui. Pe exteriorul lor găsim o opt butoane şi două potenţiometre de volum. Microfonul se fixează într-un suport rotativ cu mufă jack de 2,5 mm. El nu se poate roti în acel suport şi are un braţ foarte flexibil.

Bureţii căştilor nu sunt chiar atât de moi. Dacă banda de deasupra capului nu ar fi fost atât de elastică, presiunea aplicată în jurul urechilor ar fi fost puţin cam mare. Din fericire, purtatul ochelarilor nu este o problemă, nici chiar pentru perioade lungi. Butonul de pornire de pe casca stângă are un LED verde în jurul său, ce clipeşte atunci când căştile sunt pornite. Pe casca dreaptă găsim două LED-uri: unul pentru alimentare şi unul pentru modulul Bluetooth. Butoanele de pe această cască sunt dedicate controlului conexiunii prin Bluetoth.

Turtle Beach Ear Force XP510 - baza: emiţător şi suport

Căştile Turtle Beach Ear Force XP510 vin cu o bază, ce funcţionează atât ca emiţător, cât şi ca suport. Ea se alimentează printr-un cablu USB şi dispune de două intrări, una digitală şi una analogică. O ieşire digitală optică şi un potenţiometru de volum completează panoul din spate al bazei. În partea din faţă găsim mai multe LED-uri de stare şi trei butoane. Pentru a putea funcţiona în foarte multe moduri, căştile de la Turtle Beach sunt livrate cu multe cabluri şi câteva accesorii. Producătorul a fost destul de inspirat pentru a indica printr-un abţibild funcţia fiecăruia, un lucru pentru care primeşte o bilă albă.

Specificaţii

  • Diametru difuzor: 40 mm
  • Conexiune fără fir: WiFi, dual band, 5 GHz
  • Bluetooth: da
  • Sursă audio pentru bază: analogic (RCA), digital (optic)
  • Alimetare bază: USB
  • Microfon: detaşabil, rabatabil
  • Compatibilitate: Xbox 360, PS3, PC, smartphone
  • Autonomie: 15 ore

Moduri de utilizare

Căştile Ear Force XP512 sunt dedicate în primul rând pasionaţilor de jocuri şi este lesne de înţeles faptul că producătorul a ales să le facă uşor de utilizat cu consolele Xbox 360 şi PS3. În ambele cazuri poate fi folosit protocolul Bluetooth pentru conectare, însă pentru consola de la Microsoft a fost inclus un adaptor ce se ataşază controller-ului. Tot prin intermediul conexiunii Bluetooth, căştile de la Turtle Beach pot fi folosite pentru redatul melodiilor sau pentru apeluri. Sunetul de la PC poate fi preluat de bază prin cablu analogic sau optic.

Aici apare poate singura limitare a căştilor. Dacă este folosită baza cu conexiune analogică la PC, microfonul este inutil. Nu există o a treia mufă care să trimită la calculator sunetul preluat de microfon. Imi este greu să critic această decizie a producătorului, în condiţiile în care s-a deranjat pentru a permite atâtea moduri de utilizare. Pe de altă parte, cea mai populară modalitate de-a conecta un headset presupune folosirea a două mufe jack de 3,5 mm, una pentru sunet şi cealaltă pentru microfon. O mufă în plus pe spatele bazei şi încă un cablu pachet nu ar fi fost un deranj atât de mare.

Microfonul şi adaptorul Bluetooth pentru Xbox 360

Calitatea audio

Undeva în baza căştilor Ear Force XP510 se află un procesor DPS cu suport pentru tehnologia Dolby Digital. Căştile au trei profiluri principale pentru sunet: Game, Music şi Movie. Primul profil are la rândul său nouă subprofile. În aceste condiţii, evaluarea calităţii audio depinde de depistarea profilului care nu are niciun efect audio aplicat. Din fericire, una din cărţuliile din pachet ne indică faptul că subprofilul 1 din cadrul profilului Game este „Flat”. Chiar şi profilul pentru muzică are câteva efecte aplicate, fără a fi prea stridente.

Folosind profilul Flat am testat calitatea audio a căştilor cu o serie întreagă de piese. În lipsa unei ieşire audio digitale la PC, am folosit ieşirea analogică a unei plăci de sunet Sound Blaster Audigy SE. Piesele folosite au fost în format FLAC, CDA sau MP3 cu compresie de 320 kbps. Trebuie să recunosc că nu mă aşteptam ca o pereche de căşti pentru jocuri să se audă atât de bine. Producătorii nu se deranjează prea tare la capitolul fidelitate atunci când creează astfel de periferic. Claritatea sunetului este peste medie, iar frecvenţele din cele trei plaje majore sunt în general bine redate.

Medile şi înaltele se aud cel mai bine, deşi nu pot să spun că sunt redate excepţional de bine. Chiar şi aşa, căştile de la Turtle Beach par să se apropie destul de mult de o pereche de căşti bune, dedicate exclusiv audiţiilor muzicale. Singurele frecvenţe care nu se remarcă sunt cele joase. Chiar şi atunci când este activa profilul Bass Boost, ele nu sunt percepute atât de bine. La redarea teste audio de başi, a fost destul de clar faptul că Ear Force XP512 sunt limitate la redarea frecvenţelor joase.

Căştile folosite în jocuri

Sunt sigur că jucătorii de FPS-uri vor fi încântaţi de câteva profiluri de sunet, cum ar fi cel ce accentuează zgomotul paşilor sau cel ce accentuează sunetele cu volum redus. Un test pentru o pereche de căşti de gaming nu putea să nu includă şi câteva ore de FPS-uri. Unul din titlurile alese a fost clasicul Modern Warfare 3, unde Ear Force XP512 s-au descurcat admirabil la poziţionarea spaţială a inamicilor. Evidenţierea zgomotului paşilor se dovedeşte foarte foarte utilă în jocuri precum Couter Strike.

Turtle Beach Ear Force XP512 - multe butoane pe fiecare cască

Performanţe wireless

De-a lungul timpului am ajus să fiu puţin circumspect în legătură cu calitatea sunetului transmis prin conexiuni fără fir. Cel mai popular standard, Bluetooth, nu este suficient de bun pentru urechi fine. Atunci când ai o pereche de căşti cu o fidelitate foarte bună, diferenţa între sunetul prin cablu şi cel prin unde radio este uşor de observat. Pot să spun că, atunci când au fost folosite împreună cu baza, nu mi-am dorit niciun moment ca să am căştile conectate cu fir la placa de sunet. Nu ştiu câtă lăţime de bandă folosesc aceste căşti, însă este mai mult decât suficientă pentru a transmite sunetul fără compresie. Folosite cu modulul Bluetooth, căştile oferă performanţe decente. Producătorul nu menţionează asta, însă protocolul folosit este cel mai probabil 3.0.

Fiind căşti fără fir, am vrut să testez raza de fucţionare a modelului Turtle Beach Ear Force XP512. Cu undă directă, o uşoară pierdere a calităţii se observă la o distanţă de aproximativ 12 m. După 15-16 m este posibil ca semnalul să se piardă. Semnalul trece printr-un perete subţire, dacă distanţa faţă de bază este relativ mică, însă se pierde la 6-7 m după un colţ. În practică, aceste căşti se descurcă foarte bine într-un living şi pot să funcţioneze chiar şi într-o cameră alăturată.

Producătorul susţine că modelul de faţă foloseşte frecvenţe WiFi şi scanează canalalele la pornire pentru a folosi unul liber. Au fost însă momente în care interferenţele ajungeau să afecteze căştile într-un mod ciudat. Ele se opreau singure la intervale destul de dese. Atunci când a fost schimbat mediul de lucru, de la serviciu la biroul de acasă, acest comportament a dispărut. Evident, acasă numărul reţelelor wireless din vecinătate este mult mai redus.

Alte aspecte

Pentru ca utilizatorul să ştie ce profil este activat sau schimbat, fiecare comandă este confirmată vocal de căşti. Nu am nimic cu vocea feminină înregistrată, însă aş fi apreciat un sistem mai rapid de navigare prin profiluri. Cele nouă de la Game Mode pot fi schimbate doar circular. Microfonul preia vocea destul de clar, însă odată cu ea sunt preluate şi zgomote de fond. Din fericire, profilurile speciale pentru chat pot să le reducă. Autonomia specificată de producător este foarte apropiată de realitate. În testele variate realizate de autor, cablul de alimentare a trebuit să fie conectat după aproximativ 14 ore.

Turtle Beach Ear Force XP512 - pentru jucători şi nu numai

Preţ şi disponibilitate

Cei interesaţi pot găsi căştile Turtle Beach Ear Force XP512 în câteva magazine din ţara noastră la preţul de 1.000 lei.

Concluzie

Aşa cum aţi putut observa mai sus, avem de-a face aici cu cel mai complex sistem audio legat de o pereche de căşti wireless. Turtle Beach a creat Ear Force XP512 pentru a fi folosite împreună cu console, PC-uri şi telefoane mobile. Mi-a plăcut calitatea audio, dar cel mai mult am fost surprins de conexiunea wireless cu baza. Ea nu comprimă sunetul şi este la fel de bună ca o conexiune prin cablu. Construcţia nu este rea deloc, cu materiale mai mult decât decente. Din păcate, elementele de design verzi îţi spun imediat că aceste căşti sunt pentru gaming. Preţul poate părea mare, dar toate facilităţile oferite îl pot justifica foarte uşor. Cu o calitate audio bună, căştile de la Turtle Beach sunt recomandate atât jucătorilor, cât şi celor care vor să asculte din când în când muzică, în timp ce se plimbă prin living.

Părţi pozitive

calitate audio peste medie
construcţie solidă, cu materiale de calitate
conexiune WiFi fără compresie
autonomie bună
foarte multe moduri diferite de utilizare

Părţi negative

redarea frecvenţelor joase este puţin defectoasă

Urmărește Go4IT.ro pe Google News