Amintiri MP3 – 10 ani de la primul player comercial

13.03.2008
Amintiri MP3 – 10 ani de la primul player comercial
Amintiri MP3 – Dezvoltarea tehnologiei

La 3 ani de la apariţia primului MP3 player Apple a lansat prima generaţie de iPod-uri. Dotate cu un harddisk Toshiba de 1.8”, acestea dispuneau de 5 GB de memorie şi aveau o interfaţă foarte prietenoasă. În anul următor, 2002, compania Archos depăşea stadiul de player MP3 şi introducea pe piaţă primul PMP, Archos Jukebox Multimedia. Acesta permitea vizualizarea imaginilor şi redarea filmelor.

iPod - Prima generaţie

Archos Jukebox Multimedia

Concomitent cu această dezvoltare a playerelor MP3, Nokia a lansat la începutul anului 2002 unul dintre primele telefoane care puteau reda fişiere MP3. Nokia 5510 se remarca atât prin designul atipic, cât şi prin cei 64 MB de memorie internă, suficienţi pentru stocarea unui album de aproximativ o oră.

Nokia 5510

Miniaturizarea a dus în timp la apariţia playerelor MP3 sub formă de stick USB, cu un ecran monocrom cu o singură linie de text, modele accesibile pentru un număr foarte mare de utilizatori. Alimentarea se realiza prin baterii de tip AA sau AAA, acumulatorii interni oferind la acea vreme o autonomie mai redusă. În timp au apărut ecranele OLED, vizibile în orice condiţii, colorate şi foarte economice din punct de vedere al consumului de curent. Ecranele LCD şi-au făcut până la urmă şi ele apariţia în segmentele entry level şi mainstream şi au adus cu ele posibilitatea de a afişa poze.

MP3 Player cu mufă USB

TrekStor i.Beat organix

Ceea ce astăzi este considerat un MP3 player de clasă medie este un dispozitiv cu ecran LCD care poate afişa poze, reda filme şi dispune de până la 32 GB de memorie flash. Tehnologiile actuale au permis integrarea unui număr foarte mare de funcţii la preţuri accesibile. Printre modelele care ar putea fi considerate relevante amintim iPod Nano, iRiver Clix2 şi Samsung YP-P2.

Samsung YP-P2

Amintiri MP3 – Începutul

Da, au trecut 10 ani de la apariţia primului player MP3 portabil. Lansat în martie 1998 în Korea, SaeHan MPMan F10 avea o memorie flash de 32 MB şi putea reda doar fişiere MP3 cu rata de compresie de 128 kbps. Aceasta însemnă că nu puteai asculta mai mult de 30 de minute de muzică fără ca o melodie să se repete. Dispozitivul avea dimensiuni respectabile, 91x70x16,5 mm, dar putea fi considerat compact. Greutatea era de 57 g şi se alimenta de la un acumulator intern. Transferul melodiilor se realiza prin intermediul portului paralel, iar ecranul LCD semăna cu cele specifice CD playerelor. Utilizatorii care doreau memorie dublă trebuiau să plătească încă 80 $ peste cei 250 $ cheltuiţi iniţial. Acelaşi model s-a vândut în Statele Unite în acelaşi an sub numele de Eiger Labs MPMan F10.

SaeHan MPMan F10

Următorul player apărut a fost Rio PMP300 de la Diamond Multimedia. Acesta este incorect considerat de mulţi ca fiind primul MP3 player portabil datorită notorietăţii obţinute în urma procesului dintre firma producătoare şi RIAA (Recording Industry Association of America). Această instutuţie care se luptă şi astăzi cu pirateria prin intermediul Internetului a acuzat playerul că încurajează copierea ilegală a muzicii. Au pierdut procesul, dar publicitatea fusese deja creată. Rio PMP300 dispunea tot de 32 MB de memorie şi avea o autonomie de 8-12 ore cu o baterie AA. În plus, oferea un slot SmartMedia pentru extinderea memoriei.

Rio PMP300

Playerele cu harddisk nu s-au lăsat mult aşteptate. Compaq a stat la baza primului DAP cu un HDD de laptop de 2.5”, numit PJB-100 şi lansat în 1999. Capacitatea de 4.8 GB era un pas mare faţă de 32 sau 64 MB. Au urmat şi playerele cu CD care puteau decoda MP3-uri, destul de apreciate pentru utilizarea duală.

PJB-100

Philips Expanium

Urmărește Go4IT.ro pe Google News