Audio CD-ul a murit, traiasca stick-ul USB ?!

03.01.2008
Audio CD-ul a murit, traiasca stick-ul USB ?!

Internet. Muzica circula prin fibra optica spre melomanul asezat in fotoliu. In doar cinci minute intregul album s-a descarcat in memoria computerului si asteapta sa fie ascultat. Doar nu-l credeai pe melomanul nostru atat de inapoiat incat sa se mai deplaseze o ora pana la magazinul de muzica pentru a-si cumpara CD-ul.

Mai mult, si-a luat-o nu numai online, ci si gratis, caci furaciosul si-a instalat deja pe PC programele de file-sharing necesare. Pentru a stopa declinul industriei de muzica, datorat mai ales site-urilor si programelor de schimb de fisiere pe care gasesti tot ce vrei si-ti iei fara sa platesti, cele mai importante case de discuri din lume s-au gandit sa lanseze melodii pe stick-uri de memorie USB, nu numai pe CD-uri – metoda traditionala de distributie ce dainuie de 25 de ani.

Astfel, Universal, Warner si EMI incearca sa-i momeasca pe tinerii de 12 – 24 de ani, adica pe reprezentantii generatiei internet, micii pirati inarmati cu programe ca Bittorent si ODC pentru care CD-ul nu mai inseamna ceva "cool" – cum era pe vremea parintilor. Prin urmare, Universal Music, cea mai mare companie de muzica din lume, a lansat la sfarsit de octombrie primele stick-uri USB continand single-uri de promovare intr-un program deocamdata pilot; au ales ca piata de desfacere Marea Britanie.

Pretul stick-ului USB este de 4,99 lire sterline (cca 10 USD), de aproape doua ori mai mare decat al unui audio CD (2,99 lire sau 6 USD), dar masina de marketing a Universal spera sa obtina pe albume intregi nu mai putin de 7,99 lire (16 USD).

In plus, se bazeaza pe faptul ca fanii vor plati mai mult, avand in vedere ca memoria e reutilizabila si are spatiu suficient pentru a permite stocarea de alte fisiere digitale (video, documente etc.). EMI intentioneaza sa testeze piata prin lansarea unor albume Pink Floyd si, adresandu-se tot adolescentilor, Warner Music lanseaza o bucata din albumul unei formatii electro-punk pe memorie USB.

In prima jumatate a acestui ani, vanzarile de audio CD-uri au scazut cu 19% in Statele Unite si 10% in Marea Britanie din cauza pirateriei si a descarcarii de muzica de pe magazinele online, precum iTunes.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News