Mic, compact, negru şi căntă: X20

27.02.2007
Mic, compact, negru şi căntă: X20
iriver X20

Un nou membru al familiei iriver

În ultima perioadă deja banalele playere MP3 tind să devină MP4 sau universale. Cerinţele utilizatorilor sunt şi ele pe masură, dacă playerul nu ştie mai mult decât MP3-uri nu este foarte căutat. În ideea de a oferi ceva compact, care să înglobeze cât mai multe tehnologii, a fost conceput şi iriver X20.

Ce ne va oferi?

Pentru cunoscători X20 poate să pară o variantă înbunătăţită a modelului mai vechi U10. Din datele tehnice care se găsesc la aceasta oră putem spune că are acelaşi tip de ecran, respectiv cu o rezoluţie de 320×240 pixeli, o diagonală de 2,2” şi 260 de mii de culori. Putem spune că asemămările se oprec însă aici, deoarece X20 nu mai are acelaşi sistem de navigare în meniuri precum predecesorul lui, acesta fiind înlocuit cu un buton tip scroll care permite accesarea meniului.

Un lucru în plus este un card reader care suportă formatul miniSD, permiţând astfel sporirea capacităţii de stocare a lui X20. A fost înbunătăţită şi capacitatea maximă de stocare, care poate ajunge la 8 GB intern, plus eventualul card miniSD. La modelul X20 s-a renunţat la conectorul personalizat şi s-a adoptat un port USB miniB clasic. Este mai uşor de schimbat şi acumulatorul, înainte fiind inacesibil unui utilizator fără cunoştinţe tehnice. Noul iriver are o intrare audio separată pentru eventuale înregistrări de la alte dispozitive.

O parte bună este că s-a păstrat textura carcasei care se regăsea şi la U10, nu de alta, dar negrul lucios şi neted este întodeauna plăcut. Cu toate că are un design diferit, X20 nu este cu mult mai mare decât U10, din contră, am putea spune că sunt aproximativ identice. Dimensiunile fizice ale X20-ului sunt: 33 x 73.9 x 16.6 mm, iar ale lui U10 sunt: 69 x 47 x 16 mm. Din păcate, nu se ştie încă dacă noul iriver va păstra toate caracteristicele modelului precedent, cum ar fi suportul pentru jocuri flash. În rest, la capitolul tipuri de media suportate nu sunt diferenţe. Şi acesta suportă MPEG 1/2/2.5 Layer 3, WMA, ASF, OGG şi MPEG4 QVGA/15fps pentru video.

Va avea în continuare tuner radio FM şi suport pentru poze în fomat JPG sau documente txt. Momentan, nefiind produs în serie, nu a fost ridicată problema firmware-lui, în cazul U10-lui putând fi reactualizat. Iriver X20, cunoscut şi sub denumirea de clix2, are în continuare un acumulator tip litiu-polimer reîncărcabil prin USB. Cum este cazul cu aproape toate modelele de la iriver, nici X20 nu face excepţie în ceea ce priveşte cantitatea maximă de memorie şi va fi disponibil pe piaţă în mai multe modele, de 2, 4 şi respectiv 8 GB.

Sincer consider că ar fi fost frumos să fie dotat şi cu o conexiune W-USB, să evităm pe cât se poate încărcarea accidentală a acumulatorului la fiecare transfer de date, ce duce la scurtarea duratei de viaţă a acumulatorului. X20 se anunţă a fi un concurent real pentru celelalte playere asemănătoare. Dacă se va ridica totuşi la nivelul de vânzări ale modelului U10 rămâne de văzut. Poate difuzorul încorporat va face diferenţa.

iriver, MP3 playere pe care ne putem baza

Cu toate că la noi nu sunt foate populare, playerele iriver sunt destul de apreciate în celelalte ţări. Putem spune că, faţă de principalul rival de piaţă, Apple cu al său iPod, iriver a lansat primul un player video, respectiv U10, cu toate că s-a întâmplat la o diferenţă mică de timp. Multe dintre produsele acestei companii vin cu acumulator încorporat, oferind în acest fel o autonomie mai are decât bateriile clasice AAA şi o procedură mult mai uşoară de reîncărcare.

Personal am avut ocazia să mă joc cu un player video de la iriver şi trebuie să recunosc că am fost destul de impresionat de mica jucărie. Aştept să fie lansat şi la noi noul model X20, şi cu siguranţă am să vă informez asupra calităţilor şi defectelor acestuia.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News