Pono, ecosistemul cu care Neil Young vrea să aducă înapoi sunetul Hi-Fi

28.09.2012
Pono, ecosistemul cu care Neil Young vrea să aducă înapoi sunetul Hi-Fi

Zvonurile privind implicarea celebrului chitarist, vocalist şi compozitor rock Neil Young în industria muzicală digitală, care au circulat încă din prima parte a acestui an, s-au adeverit. În cadrul unui eveniment organizat de revista Rolling Stone, Neil Young a dezvăluit Pono, o platformă completă pentru amatorii de muzică bună redată în condiţii bune.

Încă un produs în lucru, ecosistemul Pono va fi compus dintr-un serviciu digital pentru achiziţii şi descărcări, un standard de stocare audio fără compresie, un echipament hardware pentru conversia fişierelor în format digital şi o serie de playere portabile, momentan aflate în plină dezvoltare, care pretind ca vor oferi cea mai bună redare audio întâlnită în această clasă de echipamente.

Toate aceste lucruri ar putea suna la fel ca oricare altă promovare exagerată dacă nu am cunoaşte deja ideile lui Neil Young. Un etern detractor al formatului MP3 şi al compact-discurilor audio, despre care afirmă că stochează doar 5, respectiv 15 procente din complexitatea audio a benzilor originale folosite pentru înregistrare şi masterizare, numele Neil Young a mai fost legat de o serie de proiecte care-şi propuneau să reînvie sunetul Hi-Fi pe piaţa audio pentru consumatori.

Un apropiat a lui Steve Jobs, despre care afirma că „este părintele comerţului cu muzică în format digital care asculta doar discuri de pick-up”, Neil Young a fost implicat într-un proiect care-şi propunea să ofere în iTunes şi alternative digitale 96KHz/24bit sau 192KHz/24bit cu o masterizare atentă, proiect care s-a materializat parţial prin apariţia Mastered for iTunes.

Cât succes va avea Pono, rămâne de văzut – piaţa player-elor portabile este în continuă descreştere de ani buni, acestea fiind înlocuite de mai comodele smartphone-uri, iar calitatea audio superioară necesită şi hardware scump. Echipamentele hardware şi platforma Pono sunt aşteptate să-şi facă debutul în cursul anului viitor, platforma având deja suport din partea marilor studiouri Warner, Universal şi Sony şi fiind susţinută financiar de Atlantic Records.

Neil Young şi prototipul Pono

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Recomandare video