Samsung Galaxy S WiFi 5.0 – media player de buzunar cu Android

16.07.2012
Samsung Galaxy S WiFi 5.0 – media player de buzunar cu Android

Galaxy S WiFi 5.0 este răspunsul dat de Samsung pentru linia iPod touch de media playere Apple. Dispozitivul ia forma unui telefon Samsung Galaxy S ceva mai mare, lipsit de slot pentru card SIM şi optimizat pentru activităţi multimedia, cum ar fi vizionarea de filme şi audiţia de muzică, dar şi activităţi specifice mai degrabă categoriei smartphone: apeluri audio/video prin conexiuni VoIP, web browsing şi acces la reţelele de socializare.

Samsung Galaxy S WiFi 5.0

Din punct de vedere al specificaţiilor, Galaxy S WiFi 5.0 este la nivelul unui smartphone entry-level. Avem la dispoziţie o platformă cu CPU single-core la 1 GHz, 512 MB memorie RAM şi un ecran TFT LCD de 5 inch, care exceptând rezoluţia limitată la 800×480 pixeli stă destul de bine la capitolul performanţe. Pe spate avem un set de difuzoare stereo şi cameră foto de 3.15 MP, cu blitz LED şi autofocus. Pachetul de dotări mai cuprinde un receptor GPS, modul Radio FM, conectivitate WiFi N şi Bluetooth 3.0, respectiv 8 GB sau 16 GB memorie internă, extensibilă prin ataşarea unui card microSD.

Construcţie şi design

Faţa lui Galaxy S WiFi 5.0 este dominată de eranul wide cu diagonală 5 inch, complementat cu setul obişnuit de taste pentru navigaţie Android. Dintre acestea se face remarcat butonul Home de tip mecanic, evidenţiat cu un finisaj cromat. În latura opusă avem camera frontală cu rezoluţie VGA, utilă pentru sesiuni de apeluri video. Ecranul protejat cu sticlă minerală este încadrat de o ramă cromată foarte proeminentă, menită să creeze impresia unui produs de calitate premium. Dincolo de rama cromată avem o carcasă de tip monolit, fără capac pentru baterie sau acces la componentele interne. Samsung a avut grijă să excludă din design orice muchii şi colţuri care ar putea incomoda la atingere, creând o carcasă cu finisaj lucios de bună calitate şi forme rotunjite, ce permit dispozitivului să alunece fără efort în aproape orice buzunar.

Samsung Galaxy S WiFi 5.0 - vedere spate

În dreapta ecranului avem o clapetă pentru volum şi butonul Lock. Slot-ul pentru card de memorie este accesibil din lateralul carcasei şi protejat cu un capac detaşabil. În latura opusă avem conectorul micro USB 2.0 şi ieşirea pentru căşti. Tot aici avem şi microfonul integrat, complementat de o cască audio poziţionată deasupra ecranului. În lipsa accesului la reţele de telefonie mobilă, putem apela la o aplicaţie VoIP şi conexiune WiFi pentru apeluri de voce prin internet.

Samsung Galaxy S WiFi 5.0 - vedere dreapta

Samsung Galaxy S WiFi 5.0 - vedere stânga

Samsung Galaxy S Wi-Fi 5.0 – detalii tehnice

  • Ecran: TFT LCD de 5.0 inch, interfaţă multi-touch capacitivă, rezoluţie 480×800 pixeli (184 ppi)
  • Difuzoare: stereo
  • Procesor: single-core la 1GHz (S5P-C111)
  • Memorie RAM: 512 MB (381 MB efectivi)
  • Spaţiu de stocare: 8/16 GB memorie internă, slot micro SD (max. 32GB)
  • Acces reţea: Wi-Fi 802.11 b/g/n
  • Cameră foto: 3.15 MP (2048×1536 pixeli), cu autofocus, blitz LED şi funcţie filmare la rezoluţie VGA
  • Alte dotări: cameră frontală cu rezoluţie VGA, modul Bluetooth 3.0 +HS, receptor GPS (cu geotagging), accelerometru, busolă digitală, radio FM stereo
  • Acumulator: Li-Polymer 2500 mAh
  • Conectori: micro USB 2.0, ieşire căşti (jack 3.5 mm)
  • Sistem de operare: Android 2.2 Froyo + TouchWiz UI
  • Aplicţii livrate: Organizer, Image/video editor, suita de aplicaţii ThinkFree Office (Word, Excel, PowerPoint, PDF), Google Search, Maps, Gmail,YouTube, Calendar, Google Talk, Picasa integration
  • Formate video: MP4/DivX/XviD/WMV/H.264/H.263
  • Formate audio: MP3/WAV/eAAC+/AC3/FLAC player
  • Tehnologii suportate: SoundAlive enhanced sound engine, Wi-Fi hotspot, Geo-tagging, Face detection, Smile detection, Adobe Flash
  • Dimensiuni: 141.3×78.2×11.9 mm
  • Greutate: 182 grame

Performanţe şi impresii

Echipat cu un ecran de 5 inch şi adăpostit într-o carcasă destul de voluminoasă, Samsung Galaxy S WiFi 5.0 nu este tocmai un gadget pe care să îl pui în buzunar, după care să uiţi că îl ai la tine. Ecranul de 5 inch vine totuşi cu unele avantaje, pe care amatorii de filme le vor aprecia cu siguranţă. Dacă rezoluţia 800×480 pixeli face ca interfaţa Android să arate un pic necizelat, calitatea bună a imaginii se traduce într-o experienţă foarte plăcută la vizionarea de conţinut video. Luminozitatea ecranului este suficientă pentru folosirea în spaţii deschise, iar unghiurile de vizibilitate suficient de mari pentru a permite vizionarea în doi a filmelor.

Samsung Galaxy S WiFi 5.0 - playerul video

Difuzoarele stereo integrate redau sunet clar şi la un volum suficient pentru încăperi mai puţin zgomotoase, dar absenţa aproape totală a gamei frecvenţelor medii şi joase ne face să căutăm rapid setul de căşti. Din păcate căştile de tip intra-auriculare incluse în setul cu accesorii nu reuşesc să convingă la capitolul calitate audio, fiind mai degrabă potrivite pentru apeluri VoIP, unde microfonul prevăzut pe fir capătă o utilitate practică. Ajutat de un set de căşti achiziţionat separat, Samsung Galaxy S WiFi 5.0 poate da rezultate mai bune, partea de hardware fiind capabilă să asigure o audiţie la un nivel de calitate cel puţin rezonabil. Cei mai pretenţioşi pot ajusta manual reglajele egalizatorului grafic cu 5 benzi, sau opţiunile pentru spaţializare 3D şi amplificarea bass-ului.

Camera foto dă rezultate bune în prezenţa luminii naturale, oferind poze clare şi bine expuse. Odată cu reducerea intensităţii luminii ambiante, se face resimţit un nivel destul de ridicat al zgomotului de fundal, combinat cu o reducere a detaliilor.

Samsung Galaxy S WiFi 5.0 sample picture

În lipsa suportului pentru rezoluţie HD, modul de filmare nu prea reuşeşte să impresioneze la capitolul claritate, dar rezultatele sunt acceptabile pentru utilizare ocazională.

Samsung Galaxy S WiFi 5.0 sample video

La capitolul software, Galaxy S WiFi 5.0 se poate lăuda doar cu versiunea 2.2 a sistemului de operare Android, cosmetizat puţin cu interfaţa Samsung TouchWiz UI. Pachetul de aplicaţii preinstalate este destul de bogat şi poate fi extins cu uşurinţă accesând magazinul de aplicaţii Google Play. Tot de aici putem instala şi clientul Skype, cu care putem iniţia fără prea mari dificultăţi apeluri audio şi video.

Navigarea pe internet cu Samsung Galaxy S WiFi 5.0 este o experienţă în general plăcută. Încărcarea paginilor web în versiune completă vine cu mici penalizări la capitolul performanţă, dar fără a incomoda prea mult experienţa oferită. Stabilitatea conexiunii WiFi este exemplară, iar vitezele la download nu pun probleme.

Galaxy S WiFi 5.0 poate reda fără probleme majoritatea formatelor audio şi video, inclusiv filme cu format .MKV, cu condiţia să ne limităm la cele cu rezoluţie 720p. Din păcate suportul pentru subtitrări lipseşte, iar în lipsa opţiunilor avansate pentru ajustarea ratei de aspect redarea filmelor cu rezoluţie ne-standard poate pune probleme.

Autonomie

Ajutat de un acumulator de 2500 mAh, Samsung Galaxy S WiFi 5.0 stă destul de bine la capitolul autonomie. În condiţiile unui regim de utilizare moderat, cu sesiuni ocazionale de navigare pe internet, vizionare de filmuleţe pe YouTube, programe de mesagerie instant deschise în fundal şi acces permanent la internet prin conexiune WiFi, putem sta departe de adaptorul AC cel puţin 2 zile.

Autonomia video este în schimb foarte bună. Dezactivând în prealabil modulul WiFi, Galaxy S WiFi 5.0 a redat un film cu rezoluţie 720p timp de 10 ore şi 15 minute – considerabil mai mult decât cele şase 6.5 ore promise de competitorul său direct, playerul Apple iPod Touch 4th gen.

Concluzie

Samsung Galaxy S WiFi 5.0 are drept principal atu ecranul cu diagonală mare, numai bun pentru vizionarea de filme. Rezoluţia non-HD devine însă o limitare când trecem la web browsing sau răsfoirea sistemului de meniuri, unde imaginile capătă un aspect pixelat dacă ne apropiem prea mult de suprafaţa ecranului. Şi performanţele audio sunt mulţumitoare, dar nu cu setul de căşti incluse în pachetul cu accesorii.

Sistemul de operare învechit (şi ne-upgradabil), acompaniat de un procesor de generaţie mai veche, limitează uneori performanţele şi restrânge accesul la aplicaţiile mai noi pentru Android.

Samsung Galaxy S WiFi 5.0

Per total, Galaxy S WiFi 5.0 se descurcă bine la activităţile pentru care a fost creat, redând în bune condiţii o gamă variată de formate audio şi video, jocuri Android şi paginile web preferate.

Comparat cu rivalul său direct, playerul iPod Touch de la Apple, Galaxy S WiFi 5.0 este ceva mai voluminos şi incomod de purtat în buzunar. Dimensiunea ecranului este superioară, dar rezoluţia nativă mai mică îl depunctează în privinţa calităţii percepute a imaginii. La capitolul software, platforma Android 2.2 Froyo rămâne în urma celei Apple iOS, chiar dacă pachetul de aplicaţii livrate este unul generos.

Ultimul şi poate cel mai important detaliu, preţul unui exemplar Samsung Galaxy S WiFi 5.0 cu 8 GB memorie internă oscilează în jurul pragului de 900 Lei, în timp ce rivalul său, playerul Apple iPod Touch 4th gen cu 8 GB memorie internă şi ecran de 3.5 inch costă aproximativ 950 Lei.

Părţi pozitive

Ecran de 5 inch, bine iluminat
Camera foto de 3.15 MP şi camera frontală pentru apeluri video
Slot microSD, pentru extinderea capacităţii de stocare
Acces la magazinul de aplicaţii Google Play şi colecţie genroasă de aplicaţii preinstalate

Părţi negative

Audiţie nesatisfăcătoare cu setul de căşti incluse în pachet
Sistem de operare învechit şi ne-upgradabil
Rezoluţia ecranului este prea mică pentru diagonala de 5 inch
Construcţie voluminoasă şi greutate cam mare

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult