Un aer proaspăt pentru iPod

16.11.2006
Un aer proaspăt pentru iPod
Mezinul iPod Shuffle 2

iPod Shuffle

iPod-ul shuffle a fost un concept menit să îmbine calitatea cu un cost redus. De aceea lui îi lipsesc caracteristici de genul ecranului, jocurilor sau funcţiilor PIM (agendă, calendar, To do List, etc.). Este destinat doar audiţiei muzicale, unde nu face deloc rabat de la calitate, dar doar în mod random. Da, aţi citit bine, nu puteţi alege o piesă anume, ci doar piese în ordine aleatoare. Cu toate acestea multă lume apreciază "jucăria", în special datorită preţului şi dimensiunilor mici.

De aceea Apple a introdus generaţia a doua a modelului Shuffle, numit "cel mai mic player MP3 din lume". Şi aşa şi este, pentru că la dimensiuni de 41,2 x 27,3 x 10,5 mm şi doar 15,5 grame, trebuie să avem mare grijă să nu îl pierdem. Americanii s-au gândit şi la această problemă şi au adoptat un design de tip Clip-on. Astfel, dispozitivul se poate agăţa ca o clamă de haină, buzunar sau orice alt obiect. Cu adevărat o idee ingenioasă.

iPod Shuffle

În rest principiile gamei Shuffle au fost păstrate. Tot ce ne este oferit este un controler pe partea superioară a player-ului cu 5 butoane pentru play/pause, reglarea sonorului şi schimbarea melodiilor. În partea de jos a dispozitivului avem încă două butoane minuscule pentru modurile pornit/oprit şi repeat/shuffle, precum şi un led colorat. De apreciat e cum a încăput în această "cutie de chibrituri" o memorie de 1 GB capabilă să stocheze până la 240 de melodii în format MP3 sau WAV şi o baterie capabilă să asigure o redare continuă timp de aproape 12 ore.

Pentru a putea încărca muzica dumneavoastră aveţi nevoie de soft-ul iTunes, care se poate descărca gratis de pe site-ul Apple (www.apple.com ). Ce trebuie să vă mai spunem este că interconectarea dintre dispozitiv şi PC se face prin intermediul Dock-ului inclus în pachet. Astfel, putem încărca ce melodii dorim sau folosi funcţia Autofill a programului iTunes, care umple hardisk-ul cu melodii alese random dintr-un grup dat. Aceasta pentru ca surpriza să fie totală atunci când le ascultaţi.

iPod Shuffle

Una peste alta, noul iPod Shuffle continuă pe linia lansată de predecesorul său, impresionând prin designul inovator şi practic în acelaşi timp şi prin preţul de doar 79$ pe piaţa americană. Desigur nu este perfect. Pentru persoanele mai masive miniaturizarea ar putea părea excesivă, fiind cam dificil de acţionat comenzile. În plus, renunţarea la alimentarea prin mufa USB clasică şi folosirea dock-ului poate deranja pe cei prenţioşi, deoarece va fi nevoie să luăm cu noi şi acest accesoriu suplimentar (care este însă foarte mic de asemenea). Căştile incluse în pachet aduc un mic punct negativ dispozitivului, calitatea audiţiei fiind ceva mai proastă decât în cazul suratelor incluse în pachetele Nano şi Video. Dar trebuie să ma repet: la cum arată şi cât costă, nimeni nu poate avea pretenţii de snob.

iPod mini 2 seamănă mult cu bunicul Mini

În toamna lui 2005, Apple introducea pe piaţă modelul iPod Nano, urmaşul miniaturizat al celebrului model iPod Mini. Acesta aducea destule îmbunătăţiri succesorului, însă a avut şi destule "bube". Poate tocmai de aceea, la nici un an de la apariţie, Apple îi lansează succesorul, iPod Nano generaţia a doua. Cu ce este acesta mai bun vă întrebaţi? Singurul mod de a vă lămuri este să citiţi în continuare.

Întâi să vedem ce ne oferă practic această nouă schimbare: 3 modele care diferă doar prin capacitatea de stocare, dispunând de 2, 4 şi 8 GB şi costând 149$, 199$ şi respectiv 249$ pe piaţa americană. În rest dimensiunile, forma şi greutatea sunt identice, şi desigur, cât mai mici posibile.

iPod Nano

Ca aspect exterior, noul Nano pare să se reîntoarcă în trecut, semănând foarte mult cu bunicul Mini: aceeaşi carcasă din aluminiu, aceleaşi margini rotunjite, aceleaşi tente coloristice, aceeaşi rotiţă de control. Toate acestea însă integrate pe dimensiunile liliputane ale primul Nano. Desigur, reacceptarea culorilor vii roşu, roz, cyan pe lângă clasicele nuanţe alb şi negru pentru carcasă, precum şi confecţionarea acesteia din aluminiu anodizat sunt un mare plus, iPod-ul având acum un aspect mai "fancy" şi fiind mult mai solid şi mai rezistent la zgârieturi şi şocuri. Revenind la culori, trebuie să vă spunem că acestea diferă între cele 3 modele:
• iPod 2 GB – argintiu
• iPod 4 GB – argintiu, roşu, roz, cyan
• Ipod 8 GB – negru

Schimbarea de generaţie nu a adus doar un facelift, ci şi destule modificări interioare. S-a păstrat organizarea internă pe categorii, foarte practică de altfel, şi rotiţa care permite accesul la toate meniurile si funcţiile. Un plus important este funcţia de search pentru categoria Muzică, neexistentă pe iPod-ul Nano iniţial. Totuşi o funcţie de search dar fără taste pentru scrierea literelor? Oricât de ciudat ar părea da, literele fiind scrise tot prin intermediul rotiţei, şi chiar dacă la început va fi puţin cam dificil, după ce vă veţi obişnui acest lucru se va rezolva destul de facil. Era de aşteptat introducerea unei astfel de funcţii, pentru că era destul de dificil de accesat o anumită melodie, mai ales în cazul în care nu aveaţi un playlist organizat pe categorii şi albume.

Mulţi utilizatori ar fi dorit poate un ecran de dimensiuni mai mari decât cel cu diagonala de 1,5" oferit. Dar aceasta ar fi fost imposibil păstrându-se dimensiunile vechii generaţii. În schimb, Apple a introdus un ecran ceva mai luminos, de fapt chiar cu 40% mai luminos decât cel vechi. Un foarte bun atu pentru noua capacitate de a reda format-ul foto, preluat de la fratele mai mare iPod Video. În continuare nu putem vizualiza format video, dar să fim serioşi, oricum nu se putea urmări nimic pe un ecran atât de mic. Utilă este şi noua funcţie de înregistrare a vocii, prin intermediul unui microfon ataşabil, acesta nefiind incorporat. La fel nu este inclus un receptor FM, dar se poate ataşa unul. În acest punct Nano-ul pierde destul de mult în faţa concurenţei, multe alte modele similare oferind radio FM incorporat. Poate că Apple ar fi trebuit să ia în considerare mai mult acest aspect…

iPod Nano

Apple a adus miniaturizarea şi în cadrul ambalajului în care vine pachetul iPod Nano. Şi ce conţine acest pachet? Player-ul propriu zis desigur, dock-ul pentru alimentare şi transfer de date, setul de căşti şi un ghid de utilizare. Căştile diferă puţin de cele incluse la prima generaţie Nano, ele nemaiavând acel burete care le fixa în ureche, lucru considerat pozitiv de unii şi negativ de alţii… CD-ul cu soft unde este vă întrebaţi? Ei bine nu este, pentru că s-a considerat inutilă introducerea sa. Lucru adevărat doar în cazul utilizatorilor de Mac-uri, pentru că cei ce folosesc PC-uri vor avea o surpriză: trebuie să instaleze iTunes în prealabil pentru a putea conecta iPod-ul. Lucru foarte simplu dacă dispunem de o conexiune la internet. Dar ce se întâmplă în caz că nu? Această opţiune a fost se pare exclusă de cei de la Apple…

La fel ca şi modelele Shuffle şi Video, noua serie iPod Nano foloseşte un dock pentru conectarea la PC, împreuna cu soft-ul iTunes. Se pot copia fisierele în ce director dorim sau putem lăsa iTunes-ul să-şi facă treaba automat, existând optiunea Autofill. Şi după ce am încărcat muzica şi bateria, putem pleca la drumuri foarte lungi fără probleme, deoarece autonomia iPod-ului Nano este una impresionantă de peste 24 de ore.

Concluzionând, noul Nano este un urmaş demn al unui model de succes, preluând elementele bune ale predecesorilor săi şi îmbinându-le într-un dispozitiv cu design atrăgător şi funcţionalitate desăvârşită.

iPod încă aşteaptă noua generaţie

În cadrul procesului de restilizare şi îmbunătăţire la care a fost supusă familia iPod în această toamnă, seniorul se pare că a fost puţin marginalizat. Şi asta deoarece pe când modelele Shuffle şi Nano se deosebesc mult de predecesoarele lor, trecerea de la iPod 5 la 5.5 este mult mai puţin evidentă.

iPod

De fapt, la exterior, nimic nu s-a modificat. Apple a mers pe deviza "ce e bun nu trebuie schimbat" şi astfel a păstrat aspectul clasic şi funcţional al predecesorului. Dintre elemente remarcăm clasica rotiţă de control multifuncţională, cu ajutorul căreia putem accesa toate funcţiile dispozitivului şi carcasa din acelaşi material predispus la zgârieturi. Nu ne-ar fi părut deloc rău ca iPod-ul să primească învelişul de aluminiu de la Nano, dar cum nu s-a întâmplat trebuie să ne mulţumim cu unul din multele modele de huse existente pe piaţă. Pe de altă parte, pe partea internă destule s-au schimbat… Să le luăm pe rând.

Mulţi ar fi dorit poate un ecran mai mare decât cel de 2,5" existent. Dar acest lucru nu a fost posibil, crescând în schimb cu peste 60% luminozitatea sa. Astfel, calitatea fimelor vizionate este una foarte bună. În plus, tot la acest capitol, Apple a început să pună la dispoziţie prin serviciul iTunes format video în rezoluţie mai mare, 640 x 480 px, faţă de mai vechile versiuni pe 320 x 240 px. Dar cu ce ne ajută acest fapt dacă rezoluţia ecranului unui iPod este de 320 x 240 px. Ei bine, ne ajută în cazul în care îl conectăm la un dock TV, pentru a vizualiza imaginile pe un ecran mai mare. Acest lucru a dus implicit la creşterea dimensiunilor fişierelor, dar nu vă faceţi probleme, Apple s-a gândit şi la acest neajuns.

iPod

Astfel, pentru a avea destul spaţiu de stocare, modelul de 60 GB a fost înlocuit cu unul de 80 de GB. Destul pentru a stoca pâna la 20.000 de melodii, 100 ore de filme sau orice combinaţie între acestea. Desigur, iPod-ul suportă şi format foto, având integrat un album foto avansat cu thumbnail-uri. Noutatea vine prin faptul că noua generaţie poate stoca şi joculeţe, pe care le vom găsi la preţuri destul de mici pe iTunes. Nu vă aşteptaţi la cine ştie ce, dar sigur vă va plăcea să vă destindeţi cu un Mahjong, Texas Hold’em sau Pac Man uneori.

iPod

La capitolul software întâlnim aceleaşi plusuri şi minusuri ca şi la Nano: funcţia de căutare în melodii, necesitatea folosirii softului de la iTunes (care bineînţeles nu vine livrat în pachet pentru că CD-ul cu acesta a fost exclus) sau funcţia ajutătoare la navigare (când navigăm rapid printr-o listă de melodii, în mijlocul display-ului se afişează prima literă a obiectului selectat, facilitând găsirea piesei căutate de exemplu).

Americanii au "lucrat" şi la baterie, noul iPod având o autonomie sporită faţă de predecesor: până la 20 de ore de ascultat muzică sau 6,5 ore de vizionat filme. Impresionant şi îndeajuns pentru un drum destul de lung.

Şi, ca totul să fie şi mai frumos, Apple a umblat şi la partea care pe noi românii ne „doare" cel mai tare, adică la preţ. Pe piaţa din SUA, modelul de 30 GB este disponibil la 249$ iar cel de 80 GB la 349$, adică cu 50$ mai ieftin decât modelul de 60 GB din generaţia precedentă. Deisgur la noi în ţară preţurile sunt mai mari decât acestea, dar orice reducere e binevenită, în condiţiile în care la noi "fenomenul iPod" nu a prins atât de mult. Şi singurul motiv este după părerea mea preţul, foarte mare pentru omul de rând.

Astfel, prin micile plusuri aduse la capitole importante precum funcţionalitatea, capacitatea de stocare, display sau autonomie, noul iPod este un demn continuator al seriei sale. Cu toate acestea, nu cred că există destule argumente pentru un posesor de iPod din seria 5 să treacă la unul din generaţia 5.5, de aceea eu unul aştept cu real interes să vedem ce ne va oferi iPod-ul 6, şi mai ales când va fi acesta lansat, în condiţiile în care şi alţi mari jucători de pe piaţa IT au început să se implice serios în lumea player-elor MP3 de mari dimensiuni.

Familia iPod are un nou aer

În ziua de astăzi player-ul MP3 a devenit pentru mulţi oameni un accesoriu indispensabil. Fie că merg la servici, se deplasează pe o distanţă lungă sau coboară până la magazinul de la colţ, multe persoane preferă să îşi ia cu ele şi micul accesoriu cu căşti. Şi ce alt MP3 player este mai faimos decât cele din seria iPod a americanilor de la Apple.

familia iPod

Pentru cei care se întreabă cum a pornit acest "fenomen" iPod, ei bine, răspunsul este simplu: de la încercarea gigantului american de a pătrunde pe o nişă de piaţă cu potenţial mare de dezvoltare, dar încă neexploatată la începutul anilor 2000. Astfel, în octombrie 2001 este lansată prima generaţie a seriei iPod, un dispozitiv pe care reprezentanţii Apple îl considerau compromisul perfect între dimensiune si capacitatea de stocare. Şi succesul a fost cel scontat, iPod-ul ajugând în scurt timp să domine piaţa MP3 player-elor, impunându-se prin performanţe, design şi rezistenţă.

Dar destul cu istoria, acum vorbim de prezent, şi multe lucruri s-au schimbat în familia iPod, însă acestea nu fac subiectul actualului articol. Astfel, dupa 5 ani de la primul model, Apple lansează în septembrie 2006 o nouă serie de modele. De fapt, nu "nouă" este cuvântul potrivit, ci mai degrabă revizuită. Şi o sa vedeţi de ce.