Acer Mixed Reality Headset: realitate virtuală accesibilă tuturor [REVIEW]

14.12.2017
Acer Mixed Reality Headset: realitate virtuală accesibilă tuturor  [REVIEW]
Construcţie, design, ergonomie şi specificaţii

Platforma Mixed Reality de la Microsoft reprezintă o abordare foarte diferită faţă de soluţiile comerciale disponibile deja pe piaţă de ceva vreme precum Oculus Rift şi HTC Vive. Microsoft oferă tuturor partenerilor posibilitatea de a dezvolta hardware compatibil cu software-ul Mixed Reality, oferind astfel posibilitatea de a ajunge la mai mulţi utilizatori, în special la cei care nu îşi permit să investească mulţi bani într-o cască foarte performantă şi un computer pe măsură. Soluţia Acer Windows Mixed Reality pe care am testat-o de curând propune un balans interesant între performanţă şi preţ, oferind un pachet complet şi uşor de folosit de către orcine.

Construcţie, design, ergonomie

Acer Windows Mixed Reality este un pachet foarte interesant. Acesta include o cască VR care necesită conectarea a două mufe pentru funcţionare, alături de două controllere realizate după specificaţiile oferite de Microsoft. Toate cele trei componente ale pachetului sunt însă realizate dintr-un plastic destul de obişnuit, la nivel de finisaje, acest pachet fiind departe de ceea ce găsim în cutiile Oculus sau Vive. Acest lucru asigură însă posibilitatea de a oferi totul la un preţ mai mic decât concurenţa.

Din punct de vedere al design-ului, headset-ul Acer este similar cu PlayStation VR de la Sony, acesta oferind susţinere pe fruntea utilizatorului, de departe cea mai confortabilă formă pentru un astfel de produs, cu un sistem de prindere bazat pe o rotiţă care se găseşte în spatele dispozitivului. Partea din faţă, care include display-ul şi două camere orientate spre afară, este prinsă de suportul de susţinere cu o balama, care permite ajustarea focalizării în utilizare.

În utilizare, casca este confortabilă odată fixată pe cap, însă lipsa unui sistem de blocare a display-ului într-o poziţie ar putea duce la ajustări multiple pe parcursul utilizării, ceva ce nu este obligatoriu optim pentru un astfel de produs. Pe partea din dreapta găsim un jack audio pentru conectarea de căşti, iar cablul de conectare cu mufe HDMI şi USB 3.0 are o lungime potrivită pentru utilizarea la birou, chiar şi din picioare, dar nu este potrivită pentru experienţe „room scale”, care necesită mişcarea fizică a utilizatorului.

În cele din urmă avem cele două controllere, cu design standardizat pentru platforma Mixed Reality de la Microsoft. Acestea, în ciuda faptului că sunt produse de Acer, sunt identice cu cele pe care le vor oferi toţi partenerii Microsoft. Fiecare include câte un stick analogic, similar cu cel de pe gamepad-urile pentru console, o suprafaţă tactilă rotundă, cu click, un trigger pentru degetul index, butoane de meniu şi Start şi un buton amplasat pe mâner, undeva pe interior, pentru a simula acţiunea de strângere a pumnului. Controllerele sunt confortabile, uşoare şi par rezistente în timp, însă marele lor dezavantaj este faptul că sunt dependente de baterii AA. O soluţie cu acumulatori integraţi sau cu acumulatori care să fie livraţi în pachet alături de un încărcător ar fi fost mai bună.

Pentru detectarea mişcării, fiecare controller beneficiază de câte un cerc iluminat cu LED-uri de culoare albă, care împreună cu senzorii de mişcare din interior şi cu camerele poziţionate pe headset, oferă o mişcare 1:1 foarte precisă în mediul virtual. Nu în ultiul rând, cele două dispozitive integrează vibraţii, utile pentru experienţele interactive.

Specificaţii

  • Display: 2 x 2,89”( 1.440 x 1.440 pixeli @ 90 Hz)
  • Rezoluţie maximă: 2.880 x 1.440 pixeli (706 ppi)
  • Câmp vizual: 100 grade
  • Senzori: accelerometru, giroscop, magnetometru, senzor de proximitate
  • Conectivitate: HDMI, USB 3.0, jack 3,5mm, Bluetooth
  • Accesorii: 2 x controller wireless ( 125 grame fără baterii, 171 grame cu baterii)
  • Dimensiuni: 7,36  x 19,5 x 11 cm (Î x L x l)
  • Greutate: 850 grame

Părţi pozitive

Instalare simplă, aproape automată
Include controlere în pachet
Confortabil în utilizare
Oferă o experienţă VR de bază, dar plăcută
Preţ mic în comparaţie cu soluţiile mai avansate

Părţi negative

Finisajele din plastic lasă de dorit
Ecranul nu poate fi fixat într-o anumită poziţie
Controlerele nu vin cu acumulatori în pachet
Momentan nu este mult suport software pentru platforma Microsoft Mixed Reality

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult