Apple Vision Pro este un „computer spațial” pentru experiențe VR și AR, mai scump decât un MacBook Pro

06.06.2023

La finalul prezentării WWDC 2023, Apple a dezvăluit o nouă categorie de produse pentru portofoliul său, cea a „computerelor spațiale”. Nu vorbim despre spațiul cosmic, ci despre spațiul în care trăiesc oamenii, noul Apple Vision Pro, dispozitivul care se poartă pe cap, putând afișa aplicații, ferestre virtuale și conținut în jurul acestora. Vorbim despre hardware similar cu ceea ce vedem în domeniul realității virtuale, alături de camere și senzori de top, pentru a crea iluzia unui spațiu digital interactiv în mediul natural. Prețul va fi însă cea mai mare piedică în calea succesului acestui produs.

Apple Vision Pro are un design inspirat de ochelarii de ski

La nivel hardware, Apple nu a adoptat tehnologie „extraterestră”, folosind însă tehnologii pe care le-am văzut deja și în alte produse ale companiei. Design-ul exterior este inspirat de cel al altor dispozitive din categoriile wearables de la Apple, precum Apple Watch sau AirPods Max, având butoane similare pe exterior, inclusiv o coroană digitală. Corpul dispozitivului este realizat din aluminiu, iar partea din față, care găzduiește senzorii și un display 3D lenticular este acoperită cu sticlă. Restul finisajelor sunt realizate din material textil, pentru a asigura un confort ridicat.

Design-ul este similar cu cel al ochelarilor de ski, iar pentru a fi cât mai confortabili în utilizare, Apple a ales să nu includă și bateria în dispozitiv. Aceasta se atașează de Vision Pro cu un cablu, iar bateria poate fi ținută în buzunar atunci când folosești dispozitivul. Din păcate, la fel ca alte dispozitive VR standalone de până acum, autonomia este de doar două ore. Există și opțiunea de a conecta dispozitivul la priză, pentru experiențe statice.

Apple Vision Pro

Unul dintre motivele pentru care Vision Pro are autonomie așa scăzută este însă hardware-ul intern. Avem de a face cu două procesoare. Apple M2, același folosit în iPad-uri și MacBook-uri, asigură un CPU performant și un GPU capabil să afișeze imagini în rezoluție 4K pe două ecrane simultan, pe când un nou cip numit Apple R1 este folosit pentru a capta și procesa toate informațiile asigurate de senzori.

Avem desigur senzori de mișcare și giroscop, camere video și LiDAR care redau spațiul înconjurător în ecran și detectează distanța de la obiecte, cât și forma lor, car și gesturile utilizatorului. De altfel, mâinile sunt singurele metode prin care interacționezi cu interfața sistemului de operare visionOS, dispozitivul fiind livrat fără controller-e de vreun fel. Apple spune că acest dispozitiv include 23 de senzori: 12 camere, cinci senzori de mișcare și șase microfoane. Toate sunt folosite simultan pentru a elimina complet „lag-ul”, care poate dezorienta utilizatorii.

Apple Vision Pro procesor

Ecranul exterior este folosit pentru a indica statusul tău în timpul utilizării pentru cei din jur. Dacă folosești dispozitivul pentru o experiență imersivă, care acoperă complet mediul înconjurător, vei avea o animație în zona ochilor. Altfel, dacă vezi mediul înconjurător, ochii tăi vor fi afișați pe ecranul exterior.

Această funcție se numește EyeSight și este asigurată de scanarea facială pe care dispozitivul o face la prima pornire. Practic, îți scanează fața și creează un avatar 3D care arată exact ca tine. Avatarul este folosit pentru afișarea ochilor într-un mod realist pe ecranul lenticular dar și pentru apeluri video, în care acesta apare în locul unui feed video de la o cameră.

Apple Vision Pro scan

La interior, Vision Pro include senzori pentru monitorizarea poziției ochilor. Această tehnologie este folosită pentru a selecta butoane și meniuri în interfața visionOS. Pentru securizare apare Optic ID, o nouă tehnologie de scanare a irisului de la Apple, echivalentă cu Face ID și Touch ID. Aceasta va fi folosită pentru securizarea dispozitivului și pentru Apple Pay în interiorul căștii.

visionOS aduce lumea digitală mai aproape de cea reală

visionOS pare să fie o evoluție a experiențelor software Apple de până acum, oferind toate aplicațiile Apple într-un nou tip de interfață. Apple plasează ferestre transparente, tridimensionale și interactive în jurul utilizatorului, iar acestea pot fi redimensionate, repoziționate și pot acoperi un spațiu imens. Au fost multe prezentări care sugerau că acest dispozitiv va fi foarte bun pentru vizionarea de filme 2D sau 3D pe ecrane virtuale imense, precum cele de cinema. Dispozitivul poate, de asemenea, să permită vizionarea filmelor în medii 3D virtuale, sau să scadă intensitatea mediului înconjurător care este captat de camere.

Apple Vision Pro interface

Se pare că Apple va încerca să vândă acest dispozitiv pentru început în zona de productivitate, multe demonstrații fiind concentrate în acest sens. Microsoft Office a fost deja că vine pe visionOS, iar aplicații de design sau editare foto, precum Lightroom vor fi de asemenea compatibile. Vision Pro va funcționa bine și alături de un Mac, putând afișa ecranul unui laptop sau PC pe un ecran 4K virtual redimensionabil.

Prezentarea a fost foarte stufoasă și Apple a trecut rapid peste anumite detalii, însă nu a trecut așa repede peste preț. Dispozitivul va fi disponibil, pentru început, în SUA, la un preț de 3.499 dolari (fără taxe incluse). În timp, compania va extinde disponibilitatea acestuia și în alte regiuni. Pare că cei care vor cumpăra această primă generație vor fi cei care o vor testa, urmând ca generațiile următoare să fie produse și pentru „mase”.

Apple Vision Pro display

Citește și: Știrile Go4it: Câți oameni încap în racheta lui Elon Musk, Putin vrea turneu de eSports și gaura de 10 km a Chinei

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult