Headset-ul VR Apple va întârzia până la toamnă, dar va fi prezentat destul de curând

16.02.2023
Headset-ul VR Apple va întârzia până la toamnă, dar va fi prezentat destul de curând

Anul trecut, zvonurile despre dispozitivul AR/VR de la Apple sugerau că ne putem aștepta la o lansare la începutul anului 2023. Apoi, planurile ar fi fost mutate spre primăvară, iar acum se pare că abia în vară vom afla primele detalii despre proiectul „Reality”. Momentul ales este însă unul oportun, WWDC, conferința anuală Apple dedicată dezvoltatorilor software, unde compania prezintă de obicei noile sale sisteme de operare, dar și noi inovații hardware.

WWDC va fi scena pe care Apple va prezenta primul său dispozitiv VR

În urmă cu trei ani, Apple prezenta la WWDC primii pași către Apple Silicon, procesoarele pe arhitectură ARM pe care le regăsim astăzi în majoritatea computerelor produse de companie. Acestea și-au demonstrat performanța și eficiența și au transformat rapid computerele companiei în unele dintre cele mai competitive în raportul preț/performanță, în special în zona profesională.

Acum, Apple ar urma să prezinte primul său dispozitiv de realitate virtuală pe aceeași scenă, un dispozitiv care ar trebui să marcheze începutul unei noi ere a dispozitivelor mobile. Apple are în plan ca în următorii câțiva ani să ofere această tehnologie într-un dispozitiv compact, de dimensiunea unei perechi de ochelari. Până atunci însă, Reality One sau Reality Pro, nume sugerate prin „leak-uri”, ar putea oferi utilizatorilor o primă mostră a acestei noi direcții în zona mobilă.

WWDC ar putea fi scena perfectă pentru un nou dispozitiv VR, întrucât aici va fi în atenția multor dezvoltatori software. Apple va prezenta, cel mai probabil, alături de hardware-ul în sine, și software-ul VR/AR și va pune în mâinile dezvoltatorilor uneltele necesare pentru dezvoltarea de noi aplicații. Apple are deja un AR Kit, compatibil cu iPhone, iPad și macOS, care ar putea fi baza noului software, lucru care ar permite dezvoltatorilor să nu înceapă tocmai de la zero cu noi aplicații și jocuri video compatibile.

Prețul acestui nou dispozitiv ar putea fi unul greu de justificat pentru mulți fani Apple

Desigur, dezvăluirea dispozitivului de la WWDC ar fi doar primul pas. O lansare oficială către public ar putea urma abia în toamnă. Totuși, nu este clar dacă Apple chiar dorește să vândă acest dispozitiv, având în vedere că prima generație ar putea costa 3.000 de dolari americani. Din acest motiv, se zvonește că vor fi produse inițial sub un milion de unități, iar în 2024 este așteptat un dispozitiv similar la un preț redus, cu performanță scăzută.

Modelul inițial este așteptat cu un procesor performant, probabil derivat din Apple M2, echipat cu ecrane 4K și multe camere pentru tracking.

sursa: GSM Arena

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult