Microsoft a dezvăluit cerinţele de sistem pentru platforma VR Windows Holographic

21.11.2016
Microsoft a dezvăluit cerinţele de sistem pentru platforma VR Windows Holographic

Următoarea actualizare importantă pentru Windows 10, Creators Update, va fi lansată în primăvara anului viitor şi va aduce pe lângă unelte dedicate creatorilor de conţinut şi suport pentru noua platformă de realitate virtuală „Windows Holographic”. În timp ce publicul larg trebuie să aştepte lansarea oficială, membrii programului Windows Insiders au primit deja acces la o versiune de test a lui Creators Update, care dezvăluie şi prima listă de cerinţe hardware pentru compatibilitate cu Windows Holographic.

Conform clipului de prezentare, Windows Holographic va fi o platformă universală pentru realitate virtuală, realitate augmentată şi realitate mixtă (o combinaţie între VR şi AR). Astfel, utilizatorii vor putea rula aplicaţii de acest gen folosind atât noile headset-uri VR realizate de partenerii Microsoft, cât şi HoloLens şi alte dispozitive care vor fi lansate în viitor. Acestea vor beneficia de suport pentru noi dispozitive de control şi vor putea rula atât aplicaţii 3D la 360 de grade, cât şi aplicaţii 2D obişnuite într-un spaţiu virtual.

Spre diferenţă de alte headset-uri VR disponibile deja pe piaţă precum HTC Vive şi Oculus Rift, care au nevoie de computere puternice cu componente scumpe, Microsoft doreşte ca realitatea sa virtuală să fie accesibilă unui număr cât mai mare de utilizatori. Astfel, cerinţele pentru Windows Holografic nu sunt deloc exagerate, orice laptop modern putând rula fără prea mari probleme noile aplicaţii VR.

Este necesar un procesor quad-core (sunt acceptate şi versiunile dual-core cu hyperthreading), 4 GB memorie RAM, un port USB 3.0 şi un cip grafic cu suport pentru DirectX 12. Este important de menţionat că aplicaţiile şi jocurile care vor apărea iniţial pe această platformă nu vor fi nici pe departe apropiate de jocurile high-end de pe Vive sau Oculus în termeni de fidelitate grafică. Microsoft pare să meargă în direcţia productivităţii cu iniţiativa Windows Holografic, o nişă care momentan nu a fost explorată în acest spaţiu.

Probabil că primele aplicaţii compatibile vor fi lansate pentru Windows Insiders foarte curând, întrucât Microsoft a programat deja un eveniment dedicat platformei Holografic pentru luna decembrie.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult