Mio Spirit S680 – navigator GPS avansat, dar uşor de utilizat

05.05.2012
Mio Spirit S680 - navigator GPS avansat, dar uşor de utilizat

Spirit S680 este un navigator GPS cu ecran de 5 inch, ce face parte de noua serie Spirit 600 de la Mio. Dispozitivul este livrat cu pachetul Europa Plus 44, conţinând hărţi detaliate pentru întreg Continentul European şi acces la actualizări gratuite timp de 2 ani.

Mio Spirit S680

Descriere

Mio Spirit S680 este echipat cu un procesor Samsung 6443 la 400 MHz, receptor GPS cu chipset SiRFstar III, 128 MB memorie RAM şi 2 GB memorie internă pentru găzduirea software-ului de control şi hărţile de navigaţie GPS.

Ecranul de 5 inch suportă rezoluţia 480×272 pixeli şi atinge o luminozitate suficient de ridicată pentru a nu pune probleme în zilele însorite.

În interiorul carcasei se mai ascunde un acumulator Li-ion de 720 mAh, nedetaşabil.

Mio Spirit S680

La capitolul dotări speciale avem un slot microSD pentru extinderea capacităţii de stocare, respectiv o intrare AV-In, la care putem conecta un webcam auto, de tipul celor folosite pentru a asista parcarea cu spatele. Conexiunea cu PC-ul este realizată prin cablu miniUSB, acelaşi conector fiind responsabil şi de alimentarea dispozitivului.

În pachetul cu accesorii găsim un mecanism de prindere pentru parbriz, adaptor pentru alimentare de la priza de 12V a autoturismului şi un cablu USB pentru conectarea la PC. Avem la dispoziţie un ghid de utilizare rapid, livrat pe suport tipărit, respectiv CD cu manualul de utilizare complet şi aplicaţia MioMoore Desktop.

Mio Spirit S680

Software

Mio Spirit S680 afişează un meniu principal cu două pagini, din care putem accesa majoritatea funcţiilor importante cu ajutorul unui set de pictograme de mari dimensiuni. Structurarea meniurilor este intuitivă şi uşor de învăţat pentru cei neiniţiaţi în folosirea unui sistem de navigaţie GPS.

Mulţumită butonului fizic instalat în colţul stânga-sus a ecranului, meniul principal este accesibil oricând, indiferent de activitatea desfăşurată de GPS. Butonul de captură, instalat în colţul stânga-jos a ecranului, permite memorarea unei locaţii preferate de pe hartă, la care putem reveni oricând, fără a fi necesar să introducem din nou adresa exactă.

Mio Spirit S680

Harta de navigaţie este reprezentată 3D şi poate fi parcursă cu destulă uşurinţă apelând interfaţa touch. Putem face zoom şi roti unghiul de perspectivă asupra hărţii. Aspectul general este unul spartan, fără detalii topografice şi modele 3D pentru clădirile din vecinătate. Avem doar o reprezentare grafică a străzilor, completă cu numele acestora, pictograme pentru sensurile de mers, semne de circulaţie şi alte locaţi de interes (benzinării, spitale, etc), reprezentate pe ceea ce pare a fi o coală albă de hârtie. Rezultatul este o hartă uşor lizibilă şi fără surplus de detalii grafice care nu au legătură cu funcţia primară de navigaţie.

Din păcate printre informaţiile omise de la afişare se numără şi viteza de deplasare. Sunt însă prezentate indicatoare grafice pentru limita de viteză, distanţa până la următoarea schimbare de direcţie, schema intersecţiei şi distanţa până la destinaţie. Chiar dacă nu este afişată pe ecran, viteza de deplasare este monitorizată de sistemul de navigaţie, utilizatorul fiind avertizat când a depăşit-o pe cea maximă admisă pe respectivul sector de drum.

Mio Spirit S680

Găsirea unei locaţii este rapidă şi în general nu pune probleme. Avem la dispoziţie un mod de căutare cu funcţie de auto-completare a numelor, ce simplifică mult găsirea străzilor la care nu cunoaştem numele exact sau pronunţia. Pentru a nu crea confuzie, numele oraşului, numele străzii şi numărul clădirii sunt introduse separat, pe măsură ce parcurgem ghidul de alegere a destinaţiei. Dacă locaţia căutată nu se află în baza de adrese a navigatorului, putem introduce direct coordonatele GPS, fiind îndrumaţi apoi către locaţia exactă pe care am specificato. Pentru destinaţia aleasă ne sunt calculate mai multe rute alternative, optimizate după criterii distincte: dificultate, mers ecologic, durata călătoriei sau distanţa de parcurs. Putem alege oricare din aceste rute, în funcţie de preferinţe şi stilul de condus pe care îl preferăm.

Performanţe

În ciuda procesorului tactat la doar 400 MHz, Mio Spirit S680 porneşte repede, având nevoie de aproximativ 30 secunde pentru încărcarea software-ului de navigaţie. Deşi nu perfect fluentă, harta se încarcă destul de repede şi poate fi parcursă fără întârzieri deranjante. Zoom-ul necesită scurte momente de aşteptare, iar ecranul touchscreen dă rezultatele dorite în majoritatea timpului, cu condiţia să nu tastăm foarte repede şi să atingem mai apăsat butoanele grafice de pe ecran.

Stabilirea coordonatelor GPS este realizată rapid, uneori chiar în mai puţin de 10 secunde, iar precizia funcţiei de localizare este fără cusur.

Mio Spirit S680

Difuzorul încorporat este suficient de puternic pentru a acoperi zgomotele ambiante din autoturism, iar sunetul redat este clar şi fără prea multe distorsiuni la volum maxim.

Autonomie

Din păcate acumulatorul Li-Ion de 720 mAh este prea mic pentru a ne permite să luăm navigatorul GPS în călătoriile făcute „la pas” pe străzile oraşelor, autonomia depăşind cu puţin pragul de 30 minute.

Mio Spirit S680

Concluzie

Mio Spirit S680 este un navigator GPS uşor de utilizat, perfect pentru cei care vor să ajungă din punctul A în punctul B, rapid şi fără a pierde timpul cu setări complicate în software-ul de navigaţie.

Imaginile redate pe ecranul de 5 inch sunt un pic aspre, din cauza rezoluţiei de lucru modeste, dar luminozitatea ridicată şi modul simplist de reprezentare a hărţii de navigaţie asigură o lizibilitate excelentă în orice situaţie.

Pentru preţul de 599 Lei primim pachetul complet de hărţi pentru Europa, dar va trebui să ne mulţumim cu un acumulator de capacitate modestă şi lipsa unor dotări suplimentare, cum ar fi transmiţătorul radio FM, modulul Bluetooth şi cel TMC.

Per total, Mio Spirit S680 este un navigator GPS echilibrat, prevăzut cu funţii avansate, dar implementate printr-un software uşor de stăpânit şi pentru utilizatori începători.

Plusuri şi minusuri:

[+] multe funcţii avansate pentru navigaţie prin GPS
[+] harta cu interfaţă simplificată şi uşor de citit

[-] rezoluţia ecranului este cam mică pentru diagonala de 5 inch
[-] sensibilitatea interfeţei touch putea fi mai bună
[-] acumulator de capacitate modestă

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult