Centrală pe lemne sau termoșemineu? (P)

17.03.2022
Centrală pe lemne sau termoșemineu? (P)

Atunci când te afli în pragul alegerii unei surse de încălzire, indiferent de tipul acesteia, trebuie să te informezi riguros, pentru că doar în acest fel vei putea să iei decizia ideală pentru confortul termic al locuinței tale. În contextul actual presiunea este și mai mare din cauza prețurilor care cresc constant la gazele naturale. Așa că, dacă te-ai decis că pentru tine, ar fi potrivită o soluție pe lemne, fie că te gândești la o centrală pe lemne sau un termoșemineu, atunci, acest articol ți se va potrivi ca o mănușă. Prietenii noștri de la Pefoc ne vor ajuta cu o serie de informații direct de la sursă, despre caracteristicile de bază și diferențele dintre cele două tipuri de încălzire aparte.

Aspect

Începând de la tipul de material și până la designul general al sursei de încălzire, pentru foarte mulți, aspectul este un factor extrem de important. Din acest punct de vedere, un termoșemineu punctează decisiv la impresia artistică, pentru că, spre deosebire de centrala pe lemne, are și o funcție decorativă, pe lângă cea funcțională. Practic, reușești să combini ambianța feerică redată de magicul șemineu cu randamentul superior al centralei clasice pe gaz.

Amplasament

Un termoșemineu se poate amplasa oriunde în locuință (living, sufragerie, birou, dormitor sau hol), pe când, în cazul unei centrale pe lemne este necesară poziționarea într-o încăpere cu destinație specială (cameră tehnică), devenind astfel imposibilă mutarea ei ulterioară. Termoșemineul este soluția perfectă din punct de vedere al amplasamentului, pentru o casă de vacanță sau o cabană, însă, pentru locuința de zi cu zi, alegerea potrivită a dispozitivului de încălzire trebuie luată împreună cu meșterul calificat.

Confortul

Prin prisma acestui factor, centrala pe lemne poate oferi un grad superior de confort, comparativ cu termoșemineul. În mare parte, deoarece nu vei fi nevoit să faci alimentarea cu lemne în interiorul casei, deci, automat, fără mizerie și deranj. Cea mai bună soluție în cazul termoșemineului, ar fi amplasarea acestuia lângă o ușă de acces spre exterior (terasă, curte) iar lemnele să fie stivuite și depozitate în imediata apropiere.

Puterea

Când vine vorba despre randamentul termoșemineelor vs. centrale pe lemne, primele sunt limitate ca putere, cele mai mari ajungând până la 35kw, ceea ce se traduce în capacitatea de a încâlzi de până la maximum 300mp și asta doar în anumite condiții. În schimb, cazanele pe lemne pot ajunge în regim casnic, până la 100kw și chiar și peste această valoare, când vorbim despre regim industrial (pensiuni, hoteluri, hale industriale, etc). Pentru locuintele de dimensiuni reduse, cabane sau căsuțele de la țară, o alternativă perfectă la clasica sobă pe lemne, ar fi cu siguranță un termoșemineu pe peleți! Acesta te va ajuta să economisești combustibil grație peleților ecologici și tehnologiei de dozaj a arderii din focar.

Prețul

În ceea ce privește costul de instalare și punerea în funcțiune, ambele te vor costa la fel. Și asta pentru că, amândouă au nevoie de cam aceleași elemente și piese de instalație. Însă, diferența de costuri apare în cazul termoșemineului, când vine vorba despre îmbrăcarea și finisarea acestuia. Totuși, și această diferență de preț se echilibrează, mai ales că, în cazul unei centrale pe lemne, costul proiectării și construirii unei camere tehnice nu este unul neglijabil, implicând alți bani, configurație și spațiu special alocat din totalul locuinței.

În concluzie, atât centrala pe lemne, cât și termoșemineul, împart aceleași principii de funcționare cu diferențe foarte mici. Ambele dețin capacitatea de a încălzi întreaga locuință și apa din calorifere sau pardoseală asemenea unei centrale termice pe gaz, dar și posibilitatea de a fi racordate la rețeaua menajeră, pentru a produce apă caldă.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Alex Manole
Alex Manole
Alex Manole este un tânăr jurnalist, aflat la început de carieră, absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din București. Alex este pasionat de gaming, internet și tehnologii neobișnuite. citește mai mult