Rowenta X-Plorer S95: un aspirator robot foarte performant cu funcție de mop și multe accesorii. VIDEO

19.05.2021

Rowenta X-Plorer Serie 95 (sau S95) este unul dintre cei mai performanți roboți de aspirare de pe piață. Acesta vine într-un pachet echipat cu toate accesoriile de care ai nevoie, conectivitate avansată și funcții smart, care îți pot păstra casa curată în timp ce te relaxezi, fie că ești acasă sau că ești plecat. X-Plorer S95 oferă opțiuni de curățare complete de la aspirare și măturare, la spălarea podelelor, totul într-un singur pachet și într-un singur program de funcționare.

Rowenta X-Plorer S95 are un design clasic pentru un aspirator robot

Aspiratorul Rowenta X-Plorer S95 are un design standard pentru un astfel de dispozitiv, fiind disponibil în două opțiuni de culoare: alb și negru. Noi l-am testat pe cel alb. Acesta integrează senzori cu infraroșu în partea din față, care îl ajută să identifice pereții și obiectele din jur, dar beneficiază și de senzori de presiune, pentru a recunoaște rapid atunci când se atinge de ceva. De asemenea, în partea de sus avem și un senzor laser, care ajută la detectarea mediului înconjurător, care de asemenea are un senzor de presiune, pentru a ști atunci când nu are loc sub anumite obiecte.

În partea de sus mai vedem butoanele Power și Return to Home, care pornesc sau opresc dispozitivul și îl trimit înapoi la punctul de alimentare.

În partea de jos, aspiratorul este echipat cu două perii rotative, care mătură și atrag murdăria către partea centrală, cu perie, care aspiră suprafețele. De asemenea, pentru mobilitate, Rowenta X-Plorer S95 beneficiază de două roți laterale și una centrală, mai mică, care se rotește la 360 de grade. Acestea lucrează în tandem pentru a asigura mișcarea la 360 de grade a dispozitivului.

Aspiratorul include multe accesorii în pachet

Pachetul Rowenta X-Plorer S95 integrează tot ce ai avea nevoie de la un aspirator robot. Pentru partea de aspirare și măturare, acesta poate fi configurat cu una dintre cele trei perii: cea standard, Turbo Brush, care poate aduna majoritatea particulelor și obiectelor de pe jos, cea dedicată pentru păr de animale, numită Animal Turbo Brush, cât și o perie specială, Downy Turbo care poate aduna particulele fine. Aceasta din urmă este recomandată pentru persoanele alergice la praf și alte particule.

Pentru funcția de spălare, accesoriul de mop, numit Aqua Force, vine de asemenea cu trei lavete diferite: una standard, pentru spălare obișnuită, una care ia în calcul prezența părului de animale și, desigur, una pentru particule fine. Schimbarea lavetelor este foarte simplă, fiind instalate pe o șină pe accesoriul Aqua Force.

Recipientul care strânge praful este echipat cu un sistem de filtrare foarte fin, care filtrează 99,99% din particule. Sistemul de filtrare este unul triplu, cu o sită interioară, un filtru din burete deasupra și în cele din urmă un filtru HEPA care le acoperă pe celelalte două. Filtrele sunt detașabile și este recomandată înlocuirea lor odată la șase luni.

Același recipient are deasupra un compartiment dedicat pentru apă, care este folosită pentru funcția de spălare. Recipientul are un dop din cauciuc care nu permite picăturilor de apă să curgă în timpul utilizării. Pentru umplere sunt necesari cam 220ml de apă, iar din experiența noastră cu dispozitivul, această cantitate ar trebui să fie de ajuns pentru spălarea podelelor de două ori a unui apartament de două camere.

Toate atașamentele se conectează rapid prin cleme la aspiratorul X-Plorer S95 și pot fi rapid scoase pentru curățare atunci când este necesar. Recipientul pentru praf și apă se scoate rapid prin ridicarea capacului din partea de sus, peria are un capac cu două cleme, iar sistemul Aqua Force se prinde în partea de jos tot printr-un sistem cu cleme. De altfel, dacă nu dorești să speli podelele, acesta poate fi scos, iar apa nu va fi folosită în timpul programului.

X-Plorer S95 de la Rowenta este ușor de pus în funcțiune și folosește o aplicație intuitivă

Instalarea Rowenta X-Plorer S95 este rapidă. Odată ce ai asamblat robotul, nu trebuie decât să pui baza de încărcare pe podea și să o alimentezi la o priză. Apăsarea pe butonul Power pornește aspiratorul, iar acesta se descurcă fără alte instrucțiuni să aspire sau să spele podelele.

Totuși, folosind aplicația Xplorer S75-95 de pe iOS și Android, poți configura mult mai multe aspecte ale aspiratorului. Este necesară înscrierea unui cont gratuit pentru utilizare, însă aplicația permite apoi controlul de la distanță a aspiratorului, odată ce acesta este conectat la o rețea WiFi (2.4 GHz).

În primul rând, poți vedea în timp real planul casei, așa cum este înregistrat de senzorii aspiratorului. De altfel, poți salva până la patru planuri ale casei, putând astfel folosi aspiratorul pe mai multe etaje. Desigur, aspiratorul are senzori pentru a detecta scările și pentru a evita accidentele.

Tot cu ajutorul aplicației poți integra aspiratorul cu un asistent inteligent precum Google Assistant sau Amazon Alexa, iar aplicația permite funcții avansate. Poți de exemplu seta un program pentru aspirator pentru a porni automat la anumite ore și în anumite zile. Poți de asemenea să controlezi manual aspiratorul folosind smartphone-ul, sau poți să îl pui în funcțiune doar pentru a curăța o anumită zonă sau o anumită cameră.

Chiar și în modul auto, care curăță automat întreaga casă ai multe setări disponibile. De exemplu, poți seta puterea de aspirare, poți seta dacă să folosească sau nu tehnologia Auto Boost, care crește intensitatea de aspirare atunci când detectează covoare sau alte suprafețe care necesită putere mai mare, sau poți seta debitul de apă al funcției de spălare. Mai mult, poți activa sau dezactiva modul Scrubbing, care face mișcări în formă de Y, pentru o spălare mai bună a podelelor.

X-Plorer S95 este cel mai puternic aspirator robot din gama Rowenta, oferind o putere de aspirare de 12.000 Pa. În comparație, modelul S75, care este imediat sub el în gamă are o putere de 2.700 Pa.

Toate aceste opțiuni pot influența consumul de energie, însă indiferent dacă alegeți un program mai performant de curățare sau unul mai degrabă pentru întreținerea curățeniei, sunt slabe șanse ca aspiratorul să rămână fără baterie în timpul funcționării. Pentru un apartament de două camere, acesta folosește puțin peste 20% din capacitatea bateriei pentru o curățare completă, într-un program de aproximativ 40 de minute. Rowenta spune că X-Plorer Serie 95/S95 oferă 225 de minute de autonomie.

Concluzii

X-Plorer S95 de la Rowenta este un aspirator robot foarte performant, care se adresează atât pasionaților de tehnologie, cât și celor care își doresc doar un dispozitiv care să facă curățenie automat, fără prea mult efort. Acesta oferă unele dintre cele mai performante capabilități din piață din categoria sa și este echipat cu toate accesoriile de care ai putea avea nevoie direct în cutie.

Rowenta X-Plorer S95 în varianta de culoare albă este disponibil și în rețeaua de magazine Altex, la un preț promoțional de 2.375 de lei.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult