Tenda Beli Smart Wi-Fi Plug review: dispozitivul de bază al unei case inteligente

27.10.2020
Tenda Beli Smart Wi-Fi Plug review: dispozitivul de bază al unei case inteligente

Tenda produce multe echipamente de rețelistică, în special din gama de buget, dar compania are și o divizie dedicată pentru produse Smart Home numită Beli. Aceasta produce în prezent doar prize inteligente și comutatoare pentru lumini, iar noi am avut ocazia să testăm o priză Tenda Beli Smart Wi-Fi Plug, care, după cum sugerează și numele face exact ceea ce ne-am aștepta. Conectează o priză la internet, pentru control de la distanță, dar și pentru control inteligent prin intermediul asistenților virtuali și comenzilor vocale.

Tenda Beli este o priză inteligentă cu design clasic

Tenda nu a încercat să reinventeze roata cu design-ul prizei inteligente Beli Smart Wi-Fi Plug. Este similară în dimensiuni cu un adaptor pentru prize din alte țări, doar că este puțin mai înalt, întrucât are la interior niște electronică în plus. Este vorba desigur de un procesor și de modulul Wi-Fi, care face conexiunea la rețea și la aplicația de mobil care o controlează. În materie de elemente distinctive ar fi un LED în partea de sus, care indică statusul prizei și un buton fizic.

Acest buton poate fi folosit pentru a porni și opri priza atunci când nu vrei să folosești aplicația sau un asistent virtual. Se apasă cam greu, fiind necesară apăsarea mai adâncă decât te-ai aștepta. Probabil că aceasta este o metodă de siguranță, pentru a nu opri din greșeală priza atunci când împingi alte obiecte din jurul ei, care ar putea apăsa butonul.

Este ușor de configurat

Procesul de pornire și setare este foarte simplu. Imediat ce introduci priza inteligentă într-o… priză neinteligentă, aceasta pornește o conexiune Wi-Fi. Este necesară descărcarea aplicației Tenda Beli de pe App Store sau Google Play și conectarea la rețeaua prizei. În aplicația Beli va trebui să faci un cont, după care vei adăuga priza în aplicație.

Configurarea prizei este simplă și rapidă. Îi spui doar la ce rețea Wi-Fi de 2,4 GHz să se conecteze (acest model nu este compatibil cu prize de 5 GHz) și de aici totul ar trebui să funcționeze fără probleme. Priza poate primi un nume și o pictogramă din aplicație, după care o poți controla oricând ai nevoie. Poți să o oprești și să o pornești, să o programezi să se oprească sau să se pornească după un anumit timp, sau poți seta un program bazat pe calendar care să pornească sau să oprească priza.

Sistemul Tenda Beli are integrare Google Home și Amazon Alexa

Desigur, un dispozitiv Smart Home va trebui integrat cu un sistem inteligent pentru toată casa, pentru că altfel va trebui să folosești mai multe aplicații pentru fiecare brand de dispozitive în parte. Din fericire, Tenda Beli se integrează cu Google Home și Amazon Alexa, unele dintre cele mai populare sisteme de acest gen. Am folosit aplicația Google Home pe iOS și totul a funcționat cum mă așteptam. Priza apare în listă alături de celelalte dispozitive inteligente pe care le am și poate fi controlată prin control vocal prin Google Assistant.

Atenție însă, pentru utilizatorii de iOS care folosesc dispozitive compatibile cu Apple Home, acest dispozitiv nu poate fi integrat cu acel sistem. Astfel, controlul prin intermediul Siri este imposibil. Și nu există nici posibilitatea de a face shortcut-uri pentru Siri prin intermediul aplicației Shortcuts. Astfel, dacă aveți boxe Google Home sau Nest și orice din gama Amazon Echo, este un dispozitiv compatibil. Dacă aveți HomePod însă, nu este tocmai recomandat, decât dacă vreți să folosiți aplicațiile de mobil pentru control.

Concluzii

După cum spuneam și la început, Tenda Smart Wi-Fi Plug face exact ceea ce promite. Oferă control inteligent al unei prize, putând astfel să oprești și să pornești anumite dispozitive care nu au astfel de funcții pe cont propriu. Ba mai mult, poate fi folosită pentru a controla de la distanță, dispozitive din casă, precum lumini și pentru a crea diverse scenarii de utilizare prin automatizare.

Adevărul este că sunt foarte puține diferențe între diversele modele de prize inteligente de pe piață, iar Tenda Beli pare să ofere exact ceea ce au și alte modele concurente. Sunt puține motive să alegi un model peste celelalte, mai ales că nicio priză în acest preț nu are integrare cu sistemul Apple. Așa că alegerea va ține doar de ce alte dispozitive inteligente ai.

Tenda Beli back

Dacă nu ai nimic inteligent în casă încă, poți începe fără probleme cu Tenda Beli Smart Wi-Fi Plug. Dacă ai deja produse de la un alt brand, probabil că vei dori să continui cu acela, în special pentru a evita configurarea prin aplicații separate. Dar la sfârșitul zilei toate fac aceleași lucruri în moduri extrem de similare.

Părţi pozitive

+ Ușor de configurat
+ Se integrează rapid cu sistemele smart home Google și Amazon
+ Oferă funcțiile de bază pentru un astfel de dispozitiv

Părţi negative

- Nu are integrare cu Apple Home
- Folosește doar rețea de 2,4 GHz

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult