Fitbit Versa 2 review: un upgrade cam mic pentru o piaţă în continuă schimbare

15.10.2019
Fitbit Versa 2 review: un upgrade cam mic pentru o piaţă în continuă schimbare

Fitbit este una dintre companiile cu cea mai lungă tradiţie în dispozitive de monitorizare a activităţii sportive, iar încă de când a cumpărat companii de smartwatch-uri precum Pebble şi Vector, aşteptam un produs cu adevărat competitiv în piaţă. Compania crede că Versa 2 este un model care poate să concureze de la egal la egal cu ofertele Apple, Samsung sau Huawei, construind pe baza experienţei modelului original din 2018. Sunt însă schimbările de design şi software de ajuns pentru a pune Versa 2 înaintea concurenţei?

Prezentare

Versa 2 de la Fitbit este similar în design cu modelul Versa 1 de anul trecut. Nu este în niciun caz cel mai arătos ceas inteligent de pe piaţă, însă beneficiază de o construcţie de calitate, fiind realizat din aluminiu şi sticlă Gorilla de la Corning. Sub sticlă este acum prezent un nou panou OLED, care înlocuieşte LCD-ul de anul trecut de pe Versa 1, iar design-ul este puţin modificat. Corpul ceasului este puţin mai gros, pentru a găzdui toate componentele, în timp ce cureaua standard livrată în pachet este din silicon.

Spre diferenţă de Apple, care a ales să creeze un sistem proprietar pentru curele, care permite schimbarea lor rapidă, Fitbit a ales să continue în direcţia în care a pornit cu Versa 1, oferind brăţări cu un sistem clasic. Totuşi, pentru a le putea schimba rapid, există un sistem de schimbare rapidă, însă cum probabil s-a văzut în unboxing-ul nostru, este mai multă bătaie de cap să le schimbi. Cureaua din pachet este realizată dintr-un silicon moale, plăcut la atingere, în timp ce cureaua sport pe care am avut-o de rezervă pentru test este mai aerisită şi mai confortabilă, fiind şi mai moale.

Totuşi niciuna dintre brăţări nu s-a simţit foarte bine pe perioade de utilizare mai lungă. Fie ceasul era prea strâns pe mână, fie prea larg, indiferent de cureaua folosită. Din fericire, puteţi pune ce curea doriţi dacă cele din pachet nu sunt pe placul vostru, fiind disponbilă o selectie vastă în comerţ, atât realizate special pentru Versa, cât şi pentru ceasuri tradiţionale.

În pachet se mai găseşte şi încărcătorul pentru ceas, care are un design cel puţin ciudat. Acesta pare să fie identic cu cel pentru Versa 1 la prima vedere, având laterale cu arc, care se prind de ceas pentru a-l ţine fix pe perioada încărcării, însă faptul că firul vine perpendicular cu partea din spate înseamnă că ceasul nu poate sta perfect plat pe birou când este la încărcat, ci într-o poziţie ciudată, dictată de direcţia din cablul vine de la priză. De asemenea, nu există încărcare wireless. Asemeni altor ceasuri, Versa 2 nu vine cu un adaptor de priză.

Impresii

În timp ce Fitbit spune că Versa 2 este un upgrade semnificativ faţă de modelul Versa 1 de anul trecut, adevărul este că avem mai degrabă de a face cu o versiune iterativă. Cele două ceasuri sunt similare în funcţionalitate, folosind un software foarte similar, diferenţele fiind destul de mici.

De exemplu, în locul a două butoane fizice pe laterală, Versa 2 are acum doar unul. Acesta are funcţia de „back” atunci când este apăsat scurt şi poate fi configurat la apăsare lungă. Întrucât serviciul Alexa, asistentul virtual de la Amazon nu este disponibil la noi în ţară, funcţia de control vocal şi dictare este inaccesibilă pe Versa 2, chiar dacă aceasta ar fi una dintre cele mai importante diferenţe faţă de Versa 1. Oricum, ceasul integrează doar un microfon, nu şi un difuzor, deci nu vei putea întreba asistentul ceva şi să primeşti un răspuns vocal, fiind necesară în continuare citirea răspunsului de pe ecran.

Ecranul OLED este clar o îmbunătăţire faţă cel LCD de pe Versa 1, oferind nuanţe de negru perfecte şi culori mult mai „ţipătoare”, ceva important de la un ceas, întrucât vrei să poţi vedea conţinutul afişat în orice situaţie. Din păcate, panoul OLED nu este cel mai calitativ. În comparaţie cu alte ceasuri cu preţuri similare sau apropiate, acesta afişează o rezoluţie mai mică, fiind uşor să distingi pixelii de pe ecran în utilizare. Totuşi, acest detaliu poate fi mai puţin important pentru unii utilizatori. Ba mai mult, acest ecran permite funcţionalitatea „Always On”, deci poţi tot timpul vedea ora afişată fără să porneşti manual ecranul. Din păcate, ceasul nu ştie automat că te uiţi la el, dacă are funcţia Always On activată, deci va trebui să apeşi pe butonul fizic de fiecare dată când vrei să accesezi meniul.

De altfel, funcţia Always On scade semnificativ durata de utilizare a bateriei. De la cele 5 zile promise de Fitbit, am reuşit să scot aproape trei zile cu ceasul setat pe Always On. Este mai bine decât în cazul unui Apple Watch, de exemplu, dar mult sub valoarea standard. Cert este că folosind anumite setări precum luminozitate scăzută, fără funcţia Always On şi cu sincronizare mai rară cu telefonul, poţi chiar să depăşeşti cele 5 zile standard.

Desigur, contează şi foarte mult modul de utilizare. Cei care au multe notificări pe zi şi care fac activităţi sportive des, vor putea consuma bateria mai repede. Ceasul poate stoca şi melodii în format MP3, deci cei care îl folosesc şi în acest scop se pot aştepta la o durată de utilizare redusă. Dacă ţii ceasul doar pentru că este un gadget care arată ora şi îţi afişează notificările, poţi depăşi lejer 4-5 zile de utilizare.

Experienţa personală a fost destul de inconfortabilă în cazul Versa 2. Am simţit tot timpul ceasul la mână, ceva ce nu se întâmplă cu alte ceasuri similare. Port zilnic un Apple Watch şi uit de el constant, iar motivul pare să fie cureaua, care se mulează mai bine pe mână. Sugerez un upgrade de curea în cazul Versa. Poate cea din material textil din pachetul „Special Edition” este mai confortabil. Neavând această curea la îndemână, nu pot spune dacă este sau nu mai confortabilă.

Apple şi Samsung oferă posibilitatea de a naviga prin meniuri folosind componente hardware. Apple Watch are o rotiţă fizică, care poate fi folosită pentru a face scroll prin aplicaţii, iar Galaxy Active are o zonă capacitivă, în jurul ecranului pentru funcţii similare. Pe Versa 2 trebuie să foloseşti neapărat degetul pe ecran.

Software

Hardware-ul este bun, chiar dacă nu tocmai perfect, însă software-ul este ceea ce poate face diferenţa între un smartwatch bun şi unul care este doar „OK”. În cazul lui Versa 2, aş pune ceasul în categoria a doua. În niciun caz nu este un produs slab. Fitbit ştie ce este important pentru utilizatori şi încearcă să îi mulţumească, însă modul în care o face este cel puţin stângaci.

De exemplu, ceasul vine configurat cu un singur design pentru afişarea orei. Nu poţi modifica din setări design-ul ceasului şi nici informaţiile care pot fi afişate pe ecranul principal precum paşi, caloriile arse sau distanţa parcursă. Pentru asta, este necesară descărcarea de pe internet a unui alt cadran de ceas, proces care durează în jur de 30 de secunde. Dacă se pare că nu îţi place noul cadran, trebuie să repeţi procesul. Inclusiv dacă vrei să treci la cel iniţial, întrucât ceasul nu stochează decât un singur cadran. Iar cadranele nu sunt personalizabile, deci dacă găseşti unul care îţi place, dar nu afişează vremea, de exemplu, nu poţi să adaugi această „complicaţie” la „skin-ul” pe care îl preferi.

Aplicaţiile şi cadranele se descarcă din aplicaţia Fitbit, însă procesul nu este unul tocmai plăcut. Practic, magazinul este o pagină web care se încarcă în interfaţa aplicaţiei, un proces lent şi destul de slab organizat. Există câteva aplicaţii utile, însă majoritatea sunt pentru monitorizarea activităţii sportive, o funcţie importantă a ceasului despre care vom vorbi mai târziu. Cert este că selecţia de aplicaţii este limitată, iar lipsa GPS-ului din ceas face orice sesiune de alergare mai puţin plăcută, întrucât este necesară purtarea telefonului într-un buzunar în cazul în care vrei să înregistrezi sesiunea de alergare pe hartă.

Tot din aplicaţia de mobil pot fi configurate cam toate aspectele ceasului. Aici poţi să adaugi cardurile pentru Fitbit Pay (compatibil doar cu Banca Transilvania, Orange Money şi Revolut), poţi să sincronizezi informaţiile de pe ceas şi poţi seta notificările care să fie sau nu active pe acesta. Pe cât de bună este aplicaţia Fitbit pentru monitorizarea activităţilor sportive şi afişarea lor într-un mod plăcut şi simplu de înţeles, pe atât de slabă este interfaţa de configurare a ceasului. Din fericire, odată ce ai setat totul aşa cum îţi doreşti, nu prea mai ai nevoie să interacţionezi cu această componentă.

Odată configurat, Fitbit Pay funcţionează foarte bine, ba chiar mai bine şi mai rapid decât mă aşteptam. Am configurat apăsarea lungă a butonului pentru Fitbit Pay, cardul apare instant şi poţi plăti fără PIN, exact ca în cazul Apple Pay, de exemplu. Când vine vorba despre activităţi sportive, există câteva antrenamente pe care ceasul le poate detecta, însă acestea sunt mai puţine la număr decât în cazul concurenţei şi nici nu se activează tot timpul corect. Cel mai sigur activezi funcţia înainte să începi, pentru a fi sigur de o monitorizare corectă.

La fel ca şi în cazul monitorizării sportului şi monitorizarea somnului se face automat. Sugestia mea este să porneşti Sleep Mode manual, această funcţie fiind poziţionată în meniul rapid din partea de sus. Am întâlnit discrepanţe între timpul estimat de dormit al funcţiei automate şi timpul real de aproape o oră într-o anumită situaţie şi de câteva zeci de minute în general.

Interfaţa ceasului este simplă, oferind pagini cu câte patru aplicaţii, deci dacă aveţi multe instalate va trebui să sortaţi prin pagini mai mult. Pe ecranul principal, un swipe de jos în sus oferă pagina „Today” care oferă informaţii despre paşi, calorii şi altele din ultimele 24 de ore, un swipe de sus în jos arată notificările şi meniul rapid de setări. Puteau fi făcute eforturi mai mari la acest capitol, însă te poţi obişnui destul de repede la modul de utilizare al lui Versa 2.

Un ultim inconvenient legat de experienţa Versa implicită ar fi faptul că atunci când îţi înscrii un cont în aplicaţia Fitbit, totul este setat să trimită e-mail-uri. Ţi-ai atins numărul de paşi? Primeşti e-mail. Ceasul ajunge pe la 20% baterie? Primeşti e-mail. Este un lucru enervant, pe care aş fi dorit să nu îl întâlnesc. Fiind vorba despre un ceas care oricum te anunţă când faci aceste lucruri direct la încheietura mâinii, e-mail-urile sunt puţin inutile şi enervante, pentru că aglomerează căsuţa de mesaje inutil. Desigur, pot fi dezactivate, dar puteau fi dezactivate implicit şi activate la cerere.

Concluzii

Fitbit Versa 2 este compatibil atât cu sistemul de operare Android, cât şi cu iOS, însă doar pe Android poţi răspunde la mesaje, întrucât Apple limitează ce poţi face cu notificările dispozitive terţe. Iar acest lucru face recomandarea Versa 2 pentru utilizatorii de iPhone mai dificilă. De fapt, Versa 2 ar fi putut fi cel mai potrivit ceas pentru cele mai multe persoane, însă doar dacă era lansat de anul trecut.

Anul acesta există o concurenţă mult mai mare în piaţă, în special de la jucătorii importanţi. Apple a scăzut preţul Apple Watch Series 3 la acelaşi preţ de pornire cu cel al lui Versa 2 (199 dolari/euro). Ecosistemul de aplicaţii, nivelul de personalizare şi funcţiile de pe acesta sunt superioare pe ceasul Apple. Dacă aveţi iOS şi nu aveţi încă un ceas inteligent, Series 3 este modelul care vă va oferi cea mai bogată funcţionalitate în această gamă de preţ… pentru o zi, maxim două de utilizare.

Versa 2 ţine mai mult la o singură încărcare decât un Apple Watch chiar şi cu funcţia Always On. Totuşi, Series 3 are mai multe rutine de sport integrate şi o selecţie mai mare de aplicaţii terţe pentru antrenamente şi nu numai. De asemenea, are GPS integrat şi Apple Pay e compatibil cu mai multe bănci şi carduri din România.

Pe platforma Android însă, există mai multe opţiuni, însă puţine care pot fi considerate superioare Versa 2. Galaxy Active 2 este echivalentul Apple Watch, însă funcţionează cel mai bine cu un dispozitiv Samsung. Şi acesta are multe rutine sportive, costă puţin mai mult, dar are puţine aplicaţii terţe, iar Samsung Pay nu funcţionează la noi în ţară. În acest moment, în România, ca utilizator de Android, un Versa 2 ar putea fi mai util, având acces la Fitbit Pay şi baterie mai bună. Alte alternative similare ca preţ ar fi Huawei Watch GT, care nu are magazin de aplicaţii şi nu este foarte personalizabil şi ceasurile cu WearOS, care au autonomie slabă şi vin fără Google Pay.

Galerie foto

Cred că Fitbit a găsit un balans bun între preţ şi funcţionalitate şi este un fitness tracker bun, însă un ceas inteligent de medie. Problema este acum faptul că nici companiile concurente nu au stat degeaba, scăzând preţurile şi aducând pe piaţă dispozitive competitive în această zonă de preţ. Cu puţin efort la partea de software şi cu un nivel de personalizare mai mare, Versa 2 sau următorul ceas Fitbit ar putea să fie cel mai bun de pe platforma Android şi o alternativă competitivă pe iOS, în special când vine vorba despre durata de utilizare la o singură încărcare.

 

Părţi pozitive

Construcţie de calitate
Autonomie bună pentru un ceas inteligent
Funcţii de monitorizare decente, în ton cu concurenţa
Are multe skin-uri pentru interfaţă în magazinul de aplicaţii
Fitbit Pay funcţionează foarte bine

Părţi negative

Suportul pentru aplicaţii este limitat
Cu ecranul Always-On autonomia scade semnificativ
Nu are GPS
Suport pentru puţine bănci şi carduri pe Fitbit Pay
Modul de instalare al aplicaţiilor şi feţelor de ceas este lent

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult