De-a lungul anilor, am fost mai degrabă un fan al seriei Watch GT de smartwatch-uri de la Huawei, pe care le-am apreciat pentru funcționalitatea cât de cât extinsa, în condițiile unei baterii care rezistă săptămâni între încărcări, dar și pentru forma rotundă, de ceas normal, și materialele de construcție de calitate, împrumutate de la ceasurile tradiționale. Totuși, au existat mereu și voci contra acestor modele, care afirmau că, din cauza software-ul limitat, aceste device-uri nu puteau să atingă potențialul unui smartwatch adevărat și le etichetau drept „brățări de fitness într-o carcasă de ceas”. Nu știu dacă asta i-a determinat pe cei de la Huawei să realizeze și modelele non-GT, care păstrau forma și materialele de calitate, adăugând însă funcționalitate suplimentară, care, la rândul său, putea fi extinsă. Ce câștigau însă la capitolul funcții, acestea ceasuri pierdeau în ceea ce privește longevitatea bateriei.
De altfel, în domeniul smartwatch-urilor, aceasta a fost, mai mereu, dilema principală: dispozitivele bine dotate din punctul de vedere al suportului și funcționalității software sufereau de pe urma necesității de a fi încărcate foarte des, în timp ce device-urile care promiteau autonomie mare păstrau doar funcțiile smart de bază. Fiind un domeniu de care sunt foarte interesat direct, trecându-mi prin mână zeci de astfel de dispozitive, vă pot mărturisi că găsirea „smartwatch-ului perfect” echivalează cu localizarea faimosului ac în și mai vestitul car cu fân. Din fericire, noua generație de smartwatch-uri Huawei Watch 5 se apropie cel mai mult de acest deziderat.
Pentru acest test, Huawei ne-a pus la dispoziție modelul violet (Purple) de 46 mm de Watch 5, a cărui carcasă este construită din titan de calitate aerospațială, cu ecranul (a cărui luminozitate maximă atinge 3000 de niți) acoperit de sticlă safir, extrem de rezistentă la zgârieturi. În gama Watch 5 se mai regăsesc și alte modele, de 42 mm sau 46 mm, construite fie din acest titan, fie din două tipuri de oțel inoxidabil (clasicul 316L sau 904L, varianta utilizată și pentru ceasurile Rolex), toate împărțind același design de această dată.
Iar, dacă în privința materialelor de construcție nu am nimic de comentat, acestea încadrând produsul în categoria premium, acest design unisex este o idee cam elegant/ușor feminin pentru gusturile personale. Personal, as fi preferat un look mai sportiv și masculin, aspectul și dimensiunile lui Watch 5 recomandându-l mai degrabă drept companion pentru un costum elegant decât pentru îmbrăcămintea casual de zi cu zi.
Modelul Purple pe care l-am avut în test sosește acompaniat de o curea de aceeași culoare realizată din silicon pe partea inferioară, care ia contactul cu pielea, și piele elegantă, cusută pe partea frontală. Producătorul își dorește probabil să păstreze astfel echilibrul dintre latura sportivă și cea elegantă a acestui ceas, balanța înclinându-se totuși spre cea de-a doua. Deși curelele Huawei au un sistem de prindere un pic mai exotic, adaptat design-ului cu anșe prelungite și curbate, posesorii unui astfel de ceas le pot înlocui oricând cu unele standard, din piele, silicon, material textil etc., cu telescoape standard de 22 mm.
Huawei Watch 5 sosește cu sistemul de operare HarmonyOS 5.1.0 “la bord”, precum și cu o interfață foarte familiară, atât pentru fanii modelelor anterioare de la Huawei, cât și pentru utilizatorii de smartwatch-uri și brățări de fitness în general. Spre exemplu, un swipe de sus în jos pe fața de ceas principală afișează meniul de Quick Settings, în timp ce un swipe de jos în sus aduce în prim plan notificările. O apăsare prelungită pe fața principală de ceas va permite să o schimbați cu variantele preinstalate pe ceas (cărora le pot fi adăugate și altele noi), de această dată utilizatorul fiind informat și cât de „solicitantă” este o astfel de față de ceas pentru bateria dispozitivului. În fine, avem și swipe-urile laterale, care comută printre shortcut-uri către o sumedenie de funcții, precum măsurătorile pulsului, ale nivelului de oxigen în sânge, EKG etc.
Nu lipsește nici coronița rotativă, care ușurează navigarea și permite accesarea meniului principal, ce poate fi afișat fie ca o selecție de iconițe (à la Apple Watch), fie sub forma unei liste (varianta pe care o prefer). La fel ca în cazurile modelelor anterioare de la Huawei, există și un buton secundar, a cărui funcționalitate poate fi personalizată atât în ceea ce privește apăsarea sa simplă (îi pot fi atașate trei shortcut-uri către aplicațiile sau funcțiile pe care le doriți), cât și în privința apăsării duble. Nu în ultimul rând, un swipe dinspre marginea stânga a ecranului către centrul acestuia joaca rolul funcției „Back”, indiferent de meniul sau aplicația ceasului în care vă aflați. Nu lipsește nici posibilitatea de a controla anumite aplicații din gesturi realizate cu ajutorul mâinii pe care purtați ceasul.
Conectarea cu telefonul se realizează prin intermediul aplicației Huawei Health, din nou familiară pentru utilizatorii de alte dispozitive ale producătorului. Pentru acest test, noi am fost nevoiți să utilizăm o ediție beta preliminară, însă, odată cu lansarea globală a ceasului Watch 5, varianta stabilă a aplicației ar trebui să funcționeze fără probleme. De altfel, și alte funcții, precum Huawei App Gallery, magazinul de aplicații suplimentare de pe ceas, nu au fost disponibile în această perioadă de test. Huawei ne asigură însă că acestea vor deveni funcționale pentru clienții finali și vor aduce, foarte curând, numeroase aplicații noi, precum Apple Music, Spotify, hărți sau chiar jocuri.
Pe lângă gestiunea fețelor de ceas și preluarea statisticilor de țin de sănătate de pe ceas, prin Huawei Health setați și ce aplicații de pe telefon doriți să trimită notificări către ceas. Iar, ca o surpriză foarte plăcută, pe lângă metodele uzuale de a răspunde acestor notificări direct de pe ceas, cum ar fi mesajele predefinite (pe care le puteți personaliza) sau emoticoanele, acum avem la dispoziție și o tastatură completă, direct pe ceas, extrem de utilă, în ciuda dimensiunilor sale reduse. Aceste metode de a răspunde la notificări sunt disponibile din nou doar pe Android: atunci când este cuplat cu un iPhone, ceasul nu poate decât să afișeze notificările, nu să și interacționeze cu acestea.
Mai mult, acum Huawei Watch 5 poate funcționa și independent de telefon, cu posibilitatea de a fi conectat la o rețea Wi-Fi (pentru update-uri mult mai rapide), dar și cu suport pentru eSIM, smartwatch-ul fiind astfel transformat într-un mini-telefon mobil. Difuzorul pentru convorbiri este plasat în partea stânga a ceasului, achitându-se cu brio de apeluri scurte, pentru a primi sau transmite informații importante. Nu l-aș recomanda însă pentru discuții telefonice prelungite, volumul acestuia nefiind foarte puternic.
În privința antrenamentelor pe care ceasul le poate monitoriza, din nou avem peste 100 de activități sportive, de la banalele alergări și sesiuni de urcat trepte și până la drumeții sau sesiuni de înot sau scufundări (de altfel, ceasul se laudă cu o rezistență la apă de 5 ATM și posibilitatea de a coborî la adâncimi de până la 30 de metri).
Când vine vorba de monitorizarea indicatorilor ce țin de sănătatea purtătorului, Watch 5 de la Huawei iese în evidență cu probabil cea mai importantă adăugire pe care producătorul a adus-o acestui ceas: senzorul X-TAP, care se regăsește pe laterala dreaptă a dispozitivului, între coroniță și butonul de acces rapid. Printr-o simplă atingere cu degetul a acestui senzor X-TAP, ceasul este capabil să furnizeze rezultate mult mai exacte în ceea ce privește funcții precum măsurarea nivelului de oxigenare a sângelui (SpO2), realizarea unei fotopletismograme (sau FPG, photoplethysmogram sau PPG în limba engleză) sau chiar a unei electrocardiograme (EKG/ECG). Mai mult, procesul EKG/ECG beneficiază de certificare medicală la nivel european: așadar, vă puteți orienta în funcție de rezultate pentru a decide dacă aveți nevoie sau nu de un consult medical.
Personal, am considerat deosebit de utilă funcția One-tap Health Glance: după doar câteva secunde petrecute cu degetul atingând senzorul X-TAP, ai parte de un scurt rezumat al funcțiilor vitale pentru sănătatea utilizatorului, capabil să raporteze inclusiv iregularitățile ritmului cardiac. Totuși, trebuie înțeles faptul că Huawei Watch 5 nu este un dispozitiv medical per-se, deci rezultatele indicate de ceas nu ar trebui luate drept literă de lege. Cel mai indicat rămâne să vă duceți în continuare la doctor dacă simțiți că ceva nu este în regulă.
Bineînțeles, nu lipsește nici funcția de monitorizare a somnului, pe care trebuie să mărturisesc că nu am utilizat-o: nu obișnuiesc să port ceasul în timp ce dorm. Indiferent de cât de comod este acesta, mă deranjează atunci când dorm și nici nu doresc să-l lovesc sau să-l zgârii când mă mișc în pat. Având în vedere că Huawei Watch 5 este totuși o prezență relativ discretă la încheietura purtătorului, fără a ieși în evidență cu dimensiuni exagerate, mă gândesc că suporterii măsurării parametrilor de somn nu vor avea probleme prea mari în a-l purta cât dorm.
Aminteam la începutul acestui articol că partea mai puțin plăcută legată de un smartwatch cu funcționalitate extinsă este reprezentată de autonomia sa, majoritatea dispozitivelor de genul acesta având nevoie să fie încărcate în fiecare zi, sau la interval de cel mult 2-3 zile.
Aici modelul de 46 mm de Hauwei Watch 5 pe care l-am avut în testare pur și simplu m-a uimit, în cel mai plăcut mod cu putință. În ziua redactării acestui review, indicatorul de baterie al ceasului este la 30%, după aproape o săptămână de la încărcarea precedentă. După cum am menționat, nu am folosit ceasul pentru a monitoriza somnul, însă l-am purtat, in fiecare zi, atunci când am fost plecat de acasă. Mai mult, am avut activat în permanență ecranul AoD (Always on Display), precum și opțiunea de a porni ecranul la fiecare notificare primită (notificările au fost pornite pentru mesajele SMS, mail-uri, apeluri, WhatsApp și Facebook Messenger). Nu de puține ori, am răspuns de pe ceas la aceste mesaje. Adăugați și câteva monitorizări ale reprizelor de mers prin oraș, precum și anumite măsurători EKG și SpO2.
Este modul obișnuit în care utilizez un smartwatch, iar rezultatul este unul mai mult decât încurajator. Mai ales că vorbim de modul de funcționare Standard, cu toate funcțiile activate. Pentru acesta, spre exemplu, Huawei promite aproximativ 4-5 zile de utilizare normală (fără eSIM), experiența mea depășind aceste estimări. Watch 5 beneficiază și de un mod dedicat conservării de baterie, denumit Battery Saver, care reduce funcționalitatea la cea caracteristica unui Watch 5 GT, prelungind autonomia între încărcări până la 11 zile, conform declarațiilor oficiale. Sincer, însă, dacă ceasul mă ține în jur de o săptămână în modul de funcționare Standard, nu văd neapărat rostul modului Battery Saver.
Pentru modelele de 42 mm, Huawei promite aproximativ 3 zile de utilizare normală în modul Standard și 5-7 zile pentru modul Battery Saver. Realimentarea se face cu ajutorul încărcătorului de tip puc inclus în pachet (cu mufă USB-A), ceva mai greu decat la modelele anterioare, o reîncărcare completa a bateriei durând aproximativ 60 de minute pentru modelele de 42 mm și 90 de minute pentru cele de 46 mm.
Plățile contactless, deși Watch 5 dispune de cip NFC, sunt în continuare un subiect sensibil pentru Huawei. Vorbim aici de principală lipsa de pe acest ceas, excelent în aproape toate celelalte privințe. Totuși, conform promisiunilor venite din partea reprezentanților companiei, s-a găsit un partener pentru plățile în euro, în țările care utilizează această monedă, căutându-se soluții similare și pentru România. Momentan însă, pentru utilizatorii de la noi din țară, Huawei Watch 5 nu poate fi folosit pentru plăți contactless în moneda noastră națională.
Produsul testat – Huawei Watch 5 46 mm Purple cu carcasa din titan de calitate aerospațială – este disponibil începând de astăzi la un preț de 2.749 lei.
În perioada aferentă promoției de lansare, pana pe 29 iunie 2025, la achiziția ceasului veți primi cadou căștile Huawei Freebuds 6i, o curea în plus, 12 luni garanție suplimentară, precum și 3 luni de abonament gratuit la serviciul Huawei Health+. De asemenea, pentru numai 49 lei în plus, cumpărătorii unui astfel de dispozitiv vor putea achiziționa un cântar Huawei Scale 3 Bluetooth Edition, iar, pentru 299 lei în plus, o pereche de căști Huawei FreeArc.
Prețul este însă pe deplin justificat de calitatea de construcție a ceasului, de materialele premium utilizate (titan, safir), de ecranul excelent și de funcționalitatea sa extinsă (în special grației noului senzor X-TAP). Iar autonomia mult peste medie aduce Huawei Watch 5 foarte aproape de acea distincție de „smartwatch perfect” de care aminteam la început. Iar dacă Huawei va reuși să ofere și o soluție locală pentru plățile NFC contactless, Watch 5 pur și simplu nu va mai avea rival în acest segment.
· construcție de calitate cu materiale premium
· sistem de operare fluent, cu animații plăcute ochiului
· ceasul include și o tastatură pentru a răspunde rapid notificărilor (doar pe Android)
· senzorul X-TAP oferă rezultate mai precise pentru indicii ce țin de sănătatea purtătorului
· procesul de EKG/ECG este certificat medical
· include suport eSIM
· monitorizare a peste 100 de activități fizice, inclusiv înotul și scufundările
· autonomia, mult peste media acestui segment
· în continuare lipsesc plățile NFC pentru România
· aspectul ceasului este o idee cam elegant / feminin
· difuzorul de pe ceas nu se aude foarte tare