Smartwatch – este sau nu sigur pentru sanatate?

24.05.2021
Smartwatch - este sau nu sigur pentru sanatate?

Multe persoane sunt ingrijorate cu privire la siguranta purtarii ceasurilor inteligente la mana (atat din punct de vedere al sanatatii, cat si din punct de vedere al confidentialitatii). Pe scurt, raspunsul este: da.

Preocuparile cu privire la sanatate se invart de obicei in jurul semnalelor pe care un smartwatch huawei sau alt brand rezistent la apa le trimite – cum ar fi Bluetooth, WiFi, 4G. Telefoane mobile inteligente folosesc aceste functii de mult timp si subiectul a cazut inclusiv in mana cercetatorilor, insa rezultatele nu sunt alarmante.

Preocuparea privind confidentialitatea se invarte de obicei in jurul dispozitivelor care contin date sensibile si care nu au caracteristici adecvate de securitate. Aceasta este o provocare valida, dar datele de pe dispozitiv sunt limitate. Totusi, merita sa fii atent la acestea.

  • Smartwatch Huawei Watch GT, AMOLED 1.39″, 16MB RAM, 128MB Flash, Bluetooth, Bratara silicon, Android si iOS (Verde). Cauta super ofertele la evoMAG.
  • Smartwatch Huawei Watch GT Fortuna-B19V, Amoled 1.39″, 16MB RAM, 128MB Flash Bluetooth (Argintiu/Maro) = 557 lei

O alta preocupare este legate de probleme de siguranta, cum ar fi condusul sau distragerea atentiei la un smartwatch (cum este smartwatch huawei watch) -pe care il porti. Aceasta este o preocupare ce se iveste intotdeauna cand apare o tehnologie noua, dar la fel ca in cazul tututor gadgeturilor, trebuie sa fiti atent atunci cand conduceti masina

Preocupari cu privire la sanatate in ceea ce priveste purtarea unui smartwatch

Wearables (cum au fost ele denumite) sau dispozitivele portabile cum sunt smartwatch -urile si trackerele de fitness folosesc transmitatoare pentru a transmite semnale de frecventa radio pentru a comunica cu difereite dispozitive sau retele. La fel ca in cazul smartphone-urilor, dispozitivele portabile care utilizeaza WiFi, Bluetooh sau 4G emit radiatii si trebuie sa depaseasca anumite standarde in domeniu pentru a fi sigure pentru sanatate.

  • Bratara fitness Huawei Band 4, Bluetooth, huawei band, Rezistent la apa 5 ATM (Rosu),  sport band = 99 lei
  • Smartwatch Huawei Watch GT 2e, Procesor Kirin A1, Display AMOLED 1.39″, 16MB RAM, 4GB Flash, Bluetooth, GPS, Carcasa Otel, Bratara Fluoroelastomer 46mm, Rezistent la apa, Android/iOS (Verde) = 539 lei

Tipul de radiatie emis de dispozitivele wireless, asa cum sunt ceasurile smart, face parte din spectrul electromagnetic. Acesta include lumina vizibila, radiatiile infrarosii, razele UV si razele X. Radiatia electromagnetica poate fi gandita ca fotoni de diferite niveluri de energie. Cu cat lungimea de unda este mai mica, cu atat semnalul transporta mai multa energie pe foton.

Mutatiile ADN pot sa apara doar daca semnalul transporta suficienta energie si numai fotoni cu raze gamma, cu raze X cu si UV comporta acest tip de energie. Acesta este mecanismul prin care radiatiile cresc riscul de cancer. E adevarat – un smartwatch si un smartphone, precum si alte dispozitive wireless, emit radiatii, dar acelor radiatii le lipseste energia pentru a modifica ADN-ul.

Organismele in domeniu ne asigura ca nu trebuie sa ne ingrijoram cu privire la siguranta pentru sanatate atunci cand folosim un smartwatch sau un telefon smart, pentru ca nu exista dovezi stiintifice care sa arate ca este o legatura intre telefoanele mobile si problemele de sanatate.

  • Tableta Huawei MatePad Pro, Procesor Octa-Core 2.86GHz, Ecran IPS LCD Capacitive touchscreen 10.8″, huawei matebook , 6GB RAM, 128GB, 13MP, Wi-Fi, 4G, Android (Gri) = 2900 lei
  • Casti True Wireless Huawei Freebuds 4i Otter-CT030, Bluetooth 5.2, Microfon dual (Alb) =349 lei

Preocupari privind confidentialitatea atunci cand folosim un ceas smartwatch

In Norvegia au fost dezvoltate aplicatii care le permit parintilor sa afle prin intermediul telefonului smart unde se afla copiii lor (daca acestia poarta un smartwatch). Dar, scopul principal al acestei initiative a fost de a proteja copiii si de a preveni dezastre in familii.

Totusi, pentru ca noile smartwatches contin tot mai multe date, unii producatori precum Samsung lucreaza pentru securizarea acestor dispozitive in mod similar cu smartphone-urilor, adaugand caracteristici de securitate cum ar fi parole si posibilitati de stergere a datelor remote.

Per total, sa porti un smartwatch la mana este sigur pentru sanatate, iar preocuparile legate de confidentialitate si siguranta nu ar trebui sa fie ingrijoratoare. La toate acestea, se adauga o ploaie de beneficii cu care vine la pachet fiecare ceas inteligent.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Alex Manole
Alex Manole
Alex Manole este un tânăr jurnalist, aflat la început de carieră, absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din București. Alex este pasionat de gaming, internet și tehnologii neobișnuite. citește mai mult