Apple atacă rețelele de socializare. Cere 30% din veniturile din reclamele de tip „boost post”

26.10.2022
Apple atacă rețelele de socializare. Cere 30% din veniturile din reclamele de tip „boost post”

După ce a afectat semnificativ încasările Facebook prin integrarea de funcții care să împiedice urmărirea activității utilizatorilor în mediul online pe iPhone, Apple introduce o nouă politică pe App Store prin intermediul căreia dorește să încaseze o parte din banii pe care rețelele de socializare îi fac pe mobil. Conform noului regulament, tranzacțiile prin care utilizatorii plătesc rețeaua de socializare pentru a face „boost” anumitor articole, vor fi taxate asemeni tuturor celorlalte tranzacții de pe magazinul de aplicații.

Apple va considera reclamele din aplicații drept cumpărături în aplicație

Acest lucru înseamnă că rețelele de socializare vor trebui să cedeze 30% din banii pe care companiile și ate categorii de utilizatori îi plătesc pentru a-și împinge conținutul pe platforma sa în față, doar pentru că acest lucru se întâmplă de pe un dispozitiv mobil de la Apple. Într-un fel, Apple dorește să facă bani din reclamele de pe social media, fără să ofere altceva în afară de platforma pe care utilizatorul o accesează pentru a ajunge la serviciile din aplicațiile de la Meta, Twitter și altele.

Reprezentanții Meta au răspuns la această situație, amintind că Apple a spus în trecut că nu va „atenta” la banii din reclame:

„Apple continuă să își evolueze politicile pentru a-și crește propriile afaceri prin subminarea altora din economia digitală. Apple a spus în trecut că nu va lua o parte din veniturile din reclame ale dezvoltatorilor, iar acum pare să se fi răzgândit. Rămânem dedicați afacerilor mici pentru a le oferi metode simple pentru a rula reclame și pentru a-și crește afacerile în aplicațiile noastre.”

Facebook zice că această nouă regulă nu îi va afecta prea mult veniturile, întrucât boost-ul nu se face din aplicația Facebook principală, ci din aplicația Business Manager, care este încadrată sub alte reguli. Pentru că este o aplicație separată, și pentru că reclamele apar în aplicația Facebook, nu în Business Manager, Facebook are momentan o perioadă în care nu va trebui să împartă banii cu Apple. Totuși, pe viitor, regulamentul ar putea fi schimbat pentru a acoperi și această portiță.

TikTok, Twitter și alte rețele de socializare oferă însă „boost” direct din aplicația principală și vor trebui să se conformeze.

După scumpirile de produse și servicii, aceasta va fi următoarea cale de a crește profiturile în cadrul companiei

Apple justifică această decizie spunând că nu este ceva nou că ia un comision pe tranzacțiile din App Store:

„Pentru mulți ani, regulamentul App Store a fost clar: vânzările de bunuri și servicii digitale din aplicații trebuie să folosească sistemul de cumpărături In-App. Boosting-ul, care permite unui individ sau organizații să plătească pentru a mări „reach-ul” unei postări sau unui profil este un serviciu digital, așa că desigur că va fi necesară cumpărarea In-App. Acesta a fost întotdeauna cazul și sunt multe exemple de aplicații care o fac cu succes.”, a declarat Peter Ajemian pentru Apple pentru The Verge.

Așa cum se întâmplă și cu alte abonamente sau vânzări din App Store, cel mai probabil, clienții vor fi cei care vor simți această „taxă Apple”. De obicei, companiile oferă servicii mai scumpe pe iPhone pentru a scădea din impactul pe care comisionul de 30% îl are asupra veniturilor. De exemplu, YouTube Premium este cu 30% mai scump în aplicația de iOS decât este dacă accesezi site-ul din browser.

sursa: The Verge

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult