Cine face parte din Facebook Oversight Board, „Instanța Supremă” care, pe conținut, va fi mai presus chiar şi decât Zuckerberg

07.05.2020
Cine face parte din Facebook Oversight Board, „Instanța Supremă” care, pe conținut, va fi mai presus chiar şi decât  Zuckerberg

Facebook, cea mai mare reţea de socializare online din lume, are probleme mari cu moderarea conţinutului, de aceea compania condusă de Mark Zuckerberg a investit 130 de milioane de dolari în Facebook Oversight Board (FOB). Acesta este un consiliu semi-independent ai cărui membri sunt în mare parte în afara controlului Facebook.

Entitatea, care a mai fost numită și „Instanța Supremă” a Facebook, va lua decizii în ceea ce priveşte moderarea conţinutui. Dacă un utilizator sau o entitate va crede că rețeaua de socializare i-a eliminat pe nedrept conţinutul, atunci se va putea adresa acestui consiliu. FOB va avea puterea să reinstaureze o postare ştearsă de moderatorii reţelei de socializare.

Din consiliu fac parte 20 de persoane, zece bărbați și zece femei, potrivit Gizmodo. Este vorba despre jurnaliști, avocați și activiști. Un sfert provin din SUA. Printre aceștia se numără:

Alan Rusbridger, fostul editor al publicației The Guardian
Tawakkol Karman, din Yemen, laureată a Premiului Nobel pentru Pace
– Avocata pakistaneză Nighat Dad, care militează pentru drepturile femeilor pe internet
– Fostul judecător american Michael McConnell
Thomas Hughes, cel care a condus organizaţia britanică Article 19, care militează pentru drepturile omului şi libertatea de informare şi exprimare
– Expertul în drept constituţional Jamal Greene, de la Columbia University
– Avocatul columbian Catalina Botero-Marino
– Fostul premier danez Helle Thorning-Schmidt
Andras Sajo, fostul judecăt al Curţii Europene pentru Drepturilor Omului
– Directorul executiv al „Internet Sans Frontieres”, Julie Owono

Nighat Dad într-o conferință TED (Foto: captură YouTube)

Noua entitate va încerca să rezolve una dintre cele mai mari probleme ale Facebook: moderarea conţinutului controversat. Pe reţeaua de socializare au fost transmise în direct crime în masă, violuri sau sinucideri. „Una dintre cele mai dureroase lecţii pe care le-am învăţat este că atunci când conectezi două miliarde de oameni vei vedea frumuseţea şi urâţenia umanităţii”, declara, în 2018, Mark Zuckerberg.

Deciziile acestei „instanţe supreme” nu vor putea fi schimbate nici măcar de către Zuckerberg. „Decizia consiliului va fi obligatorie, chiar dacă eu nu este de acord”, a spus şeful Facebook.

Entitatea va avea propriul sediu şi angajaţi şi nu va fi o subsidiară deţinută de Facebook, cum sunt WhatsApp sau Instagram. Totuşi, entitatea va fi finanţată de Facebook, dar nu direct, ci prin intermediul unui trust, care investeşte 130 de milioane de dolari în ea în primii şase ani. Compania promite să ofere fonduri şi după aceea.

Faptul că FOB primeşte bani de la Facebook nu este văzut cu ochi buni de unii analişti, care spun că acest lucru îi va afecta independenţa.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult