Facebook amenință că va bloca site-urile de știri în SUA, dacă va trebui să plătească pentru conținutul lor

06.12.2022
Facebook amenință că va bloca site-urile de știri în SUA, dacă va trebui să plătească pentru conținutul lor

Facebook joacă din nou aceeași carte și în SUA, amenințând că va bloca site-urile de știri dacă Congresul American va adopta o lege care permite publicațiilor să negocieze remunerație pentru conținutul lor pe rețelele de socializare. Proiectul de lege se numește Journalism Competition and Preservation Act și ar trebui să permită jurnaliștilor să negocieze înțelegeri echitabile cu Facebook, Twitter și alte platforme, care deși afișează conținutul de știri printre reclame, nu plătesc pentru acesta.

Facebook spune că legea ar stabili un precedent „înfiorător”

„Dacă Congresul adoptă o lege slab documentată ca parte a unei legislații de siguranță națională, vom fi forțați să luăm în considerare scoaterea știrilor de pe platforma noastră complet, decât să ne supunem unor negocieri forțate de guvern care nu iau în considerare valoarea pe care o oferim către publicațiile de știri prin trafic crescut și abonamente. Journalism Competition and Preservation Act nu recunoaște faptul cheie: publicațiile online și televiziunile își pun conținutul pe platforma noastră de bunăvoie pentru că le aduce beneficii financiare, nu invers. Nicio companie nu ar trebui să fie forțată să plătească pentru conținut pe care utilizatorii nu doresc să îl vadă, iar asta nu este o sursă de venit importantă. În termeni simpli, faptul că guvernul creează o entitate de tip cartel care obligă o companie privată să subvenționeze alte entități private, stabilește un precedent înfiorător pentru toate afacerile americane.”, a publicat Andy Stone, reprezentat Meta pe contul său de Twitter.

Rețeaua de socializare Facebook a demonstrat că este dispusă să își pună în aplicare amenințările atunci când a blocat efectiv toate publicațiile de știri din Australia atunci când o lege similară a fost adoptată. Eventual, Meta a revenit după două luni la masa negocierilor și a realizat parteneriate contra cost cu publicațiile de știri, însă de pe o poziție mai favorabilă. Cel mai probabil, compania va adopta aceeași tactică și în SUA.

sursa: The Verge

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult