Utilizatorii Facebook și Instagram pot acum să opteze pentru ascunderea reclamelor politice

10.07.2020
Utilizatorii Facebook și Instagram pot acum să opteze pentru ascunderea reclamelor politice

Mai întâi în Statele Unite iar curând și în alte regiuni ale lumii, utilizatorii deranjați de anumiți politicieni sau facțiuni politice pot opta pentru ascunderea reclamelor acestora din News Feed-ul Facebook și Instagram.

Platforme extrem de importante pentru politicieni, rețelele Facebook și Instagram au o influență uriașă asupra electoratului, opiniile formate sau manipulate prin mesajele circulate ca și reclame politice influențând în mod decisiv rezultatul alegerilor. La fel de influențabili s-au arătat timp de ani buni și administratorii Facebook, care în schimbul bugetelor uriașe vărsate pe publicitate electorală au închis ochii în fața minciunilor și dezinformărilor circulate de clienții-politicieni, afirmând public că nu se vor implica în verificarea mesajelor politice. Cu foarte mici excepții intens mediatizate pe canalele media, Facebook încă respectă strategia indiferenței față de conținutul mesajelor politice circulate ca reclame plătite.

Setarea Facebook pentru ascunderea reclamelor politice este bine ascunsă și prea puțin folositoare

Deși utilă pentru ascunderea mesajelor plătite de unul sau mai mulți actori politici care stârnesc antipatii cititorului, opțiunea de ascundere a reclamelor politice nu face nimic împotriva influențării opiniei electoratului cu dezinformări și neadevăruri.

Deși oferă utilizatorilor posibilitatea de a se feri de reclame politice, pentru cei mai mulți, decizia blocării mesajelor unuia sau tuturor candidaților la un scrutin electoral de regulă apare abia după ce a fost luată hotărârea susținerii unui anume candidat. Altfel spus, reclamele politice își ating oricum scopul.

Vizibilă deocamdată doar pentru utilizatorii aflați pe teritoriul SUA, setarea pentru ascunderea reclamelor politice pe Facebook apare la secțiunea “Sensitive Topics” în meniul Settings. Aici pot fi găsite trei noi categorii de bifat prin selectarea opțiunii See fewer ads about this topic: Social Issues, Elections și Politics. Alternativ, poți bloca individual reclamele nedorite și folosind butonul pentru informații atașat în colțul acesteia.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult