Facebook cedează presiunilor în Vietnam. Va cenzura conținutul declarat „ilegal”

22.04.2020
Facebook cedează presiunilor în Vietnam. Va cenzura conținutul declarat „ilegal”

Facebook a cedat presiunilor pe care autoritățile din Vietnam le-au pus asupra companiei la începutul acestui an. Astfel, compania se va conforma cererilor de ștergere a conținutului „anti-stat”, lucru care va cenzura efectiv platforma de socializare pe teritoriul acestei țări. Această decizie a fost luată după ce serverele Facebook din țară au fost oprite pentru mai multe săptămâni, lucru care a dus la încetinirea semnificativă a rețelei.

Autoritățile din Vietnam au cerut operatorilor telecom să taie accesul la serverele Facebook pentru șapte săptămâni, site-ul și aplicația fiind inaccesibile pentru utilizatori în această perioadă, sau încărcându-se într-un timp foarte lung. Astfel, comunicarea prin Facebook a devenit aproape imposibilă.

Reuters citează reprezentanți Facebook care afirmă că decizia de a ceda în fața autorităților vietnameze au fost luate în urma acestor presiuni:

„Credem că aceste acțiuni au fost aplicate pentru a pune presiune semnificativă pe noi pentru a crește nivelul de colaborare cu cererile autorităților de a elimina conținut pe care utilizatorii din Vietnam îl pot vedea.”

De acum înainte, Facebook va restricționa accesul la anumit conținut pe care Vietnamul îl declară drept „ilegal”. Este important de menționat însă că Vietnam este o țară condusă de Partidul Comunist și că în topul Reporteri fără Granițe, care măsoară indexul libertății presei și a exprimării, această țară este pe locul 175 din 180, deasupra țărilor precum Djibouti din Africa, China (locul 177), Eritrea, Turkmenistan și Coreea de Nord pe ultimul loc. În Vietnam, Facebook servește aproximativ 65 de milioane de utilizatori pe serviciile sale.

Amnesty International, un grup care susține drepturile omului la nivel mondial a cerut celor de la Facebook să revină asupra deciziei:

„Conformitatea Facebook cu aceste cerințe stabilește un precedent periculos. Guvernele din toată lumea vor vedea această situație drept o invitație liberă pentru a înscrie Facebook în serviciul cenzurii de stat.”

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult