Facebook și Twitter au șters un clip de pe conturile lui Donald Trump pentru dezinformare

Autor: Cătălin Niţu 07.08.2020
Facebook și Twitter au șters un clip de pe conturile lui Donald Trump pentru dezinformare

În ultimele câteva luni, Twitter, platforma preferată de socializare a lui Donald Trump, a intrat în conflict cu autoritățile americane pentru că a limitat mai multe postări ale președintelui SUA pe baza dezinformării și instigării la violență. În același timp, Facebook s-a distanțat de astfel de acțiuni, Mark Zuckerberg spunând că nu este treaba rețelei de a verifica ceea ce spun politicienii. Ei bine, Facebook a șters pentru prima dată o postare de pe contul lui Donald Trump din cauza dezinformării, în timp ce Twitter i-a limitat unul dintre conturi până când echipa sa nu a șters o postare identică de pe platformă.

Respectivul articol publicat pe pagina oficială de Facebook a lui Donald Trump făcea parte dintr-o serie de clipuri extrase dintr-un interviu de pe Fox News din cadrul emisiunii Fox & Friends. Donald Trump spunea în respectivele clipuri că virusul (COVID-19) va „dispărea” și că motivul pentru care nu se deschid școlile este legat de dorința Democraților de a le ține închise pentru a afecta alegerile prezidențiale din această toamnă. Un clip similar a fost urcat și pe contul de Twitter TeamTrump.

Trump spune că școlile ar trebui deschise deoarece copiii sunt imuni la COVID-19

Atât Facebook, cât și Twitter au considerat că respectivul clip reprezintă o încălcare a regulamentului însă din cauza unei fraze care are un conținut foarte controversat. Trump a spus că copiii sunt aproape imuni la COVID-19:

„Copiii sunt aproape, și aș spune complet, dar sunt aproape imuni la această boală. Copiii nu au o problemă, pur și simplu nu au o problemă”, a declarat Donald Trump pentru Fox News.

Gizmodo a aflat de la Twitter că respectiva postare a fost ștearsă din cauză că răspândea dezinformare despre COVID-19:

„Tweet-ul de pe contul @TeamTrump încălca Regulamentul Twitter referitor la dezinformarea pe subiecte legate de COVID-19. Deținătorul contului trebuie să șteargă Tweet-ul înainte să poată posta din nou.”

Washington Post are și un răspuns de la reprezentanții Facebook:

„Clipul includea informații false și spunea că un anumit grup de persoane este imun la COVID-19, ceea ce este o încălcare a regulamentului despre dezinformarea periculoasă pe tema COVID.”