Fost angajat TikTok: Partidul Comunist are acces la toate datele rețelei de socializare

08.06.2023
Fost angajat TikTok: Partidul Comunist are acces la toate datele rețelei de socializare

Unele dintre cele mai grave acuzații aduse la adresa TikTok au fost confirmate de un fost angajat în cadrul companiei. Yintao „Roger” Yu, fost angajat ByteDance între 2017 și 2018, susține că Partidul Comunist Chinez are acces la toate datele de pe platforma TikTok, din toate țările, fără limitări. Practic, autoritățile chineze au un birou special în cadrul companiei, cu acces la un „super user” care oferă acces nelimitat la datele colectate de aplicație.

Datele colectate de TikTok pot fi accesate de statul Chinez

Yu a declarat asta în cadrul unui proces în care acuză compania că a fost concediat fără motiv. Acesta a dezvăluit nu doar că PCC ar avea acces la aceste date, dar că le-a și folosit pentru a identifica persoane. În cadrul protestelor din 2018 din Hong Kong, Partidul ar fi folosit datele colectate de TikTok, precum geolocația, numărul de telefon, IP și alte date personale, pentru a identifica persoane care protestau pentru drepturi civile și democarație.

Yu a descris că ByteDance are o „cultură a ilegalității”. Acesta spune că pe lângă colaborarea cu autoritățile din China, compania a „furat” constant conținut de pe alte platforme și a crescut artificial cifrele și popularitatea conținutului de pe platforma sa pentru a părea că aceasta are un succes mai mare decât avea de fapt. Acesta menționează inclusiv crearea de conturi fale pentru a mări cifrele pe care le raporta TikTok. Desigur, reprezentanții TikTok încearcă să nege aceste acuzații.

CEO-ul TikTok, Shou Zi Chew a negat în fața Congresului SUA toate acuzațiile de acest gen și a negat că TikTok ar colabora cu autoritățile chineze. Totuși, acesta nu a negat că membri ai echipei din China ai TikTok ar avea acces la datele utilizatorilor din SUA sau alte regiuni, în „condiții speciale”. Această practică ar deveni însă imposibilă odată ce TikTok va începe să stocheze datele utilizatorilor din SUA exclusiv în SUA, datorită unui parteneriat cu Oracle. Acel parteneriat întârzie însă să apară, iar în lipsa lui, mai multe agenții de stat și chiar state individuale din America au început să interzică utilizarea TikTok la nivel local și pe dispozitive de serviciu.

sursa: Gizmodo

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult