Într-un oraş din Maroc, 3.000 dintre cei 90.000 de locuitori se ocupă cu infracţiuni pe internet

09.03.2017
Într-un oraş din Maroc, 3.000 dintre cei 90.000 de locuitori se ocupă cu infracţiuni pe internet

O investigaţie realizată de publicaţia britanică the Sun arată că în oraşul marocan Oued Zem, care are o populaţie de 90.000 de oameni, sunt aproximativ 3.000 de persoane, majoritatea tineri, care îşi câştigă existenţa din înşelătorii şi infracţiuni pe internet. Majoritatea fac sextortion. Ei conving, prin intermediul reţelelor de socializare precum Facebook, Tinder sau Match.com, victimele – care sunt în general bărbaţi – să se dezbrace în faţa camerelor web sau să le trimită imagini nud, apoi le şantajează.

 

Pentru ca utilizatorii să cadă mai uşor în capacană sunt create conturi false cu imagini ale unor femei atractive. Un astfel de cont de Facebook conţine imagini cu celebra actriţă de filme pentru adulţi columbiană Dayana Perez Sosa.

 

Imagine folosită pentru contul fals cu pozele actriţei din Columbia

 

După ce se dezbracă în faţa camerei web, victimele sunt şantajate. Li se spune că în cazul în care nu trimit o sumă de bani (este vorba de mii de dolari), clipurile vor fi trimise prietenilor lor de pe Facebook, soţiilor, iubitelor sau părinţilor. În multe cazuri, persoanele şantajate s-au sinucis, deoarece nu aveau bani sau de ruşine. Recent, un adolescent de 17 ani din Scoţia, şi-a luat viaţa după ce a fost şantajat de marocani.

Infractorii din Maroc ştiu foarte puţină engleză, pe care au învăţat-o de pe internet.

 

Potrivit The Sun, în Maroc au fost arestate anul trecut 360 de persoane care făceau sextortion. Chiar şi aşa, infractorii consideră că riscul merită asumat. Mulţi dintre cei care se ocupă cu asta conduc maşini germane scumpe, precum Mercedes-Benz sau BMW.

 

Autorităţile recomandă ca atunci când cineva suspect vă trimite o cerere de prietenie pe Facebook să faceţi o căutare pe Google după imaginea de la profil. Dacă făceau asta, cei care au căzut victime contului fals cu pozele actriţei Perez Sosa ar fi văzut că este vorba de o înşelătorie. 

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult