Jocurile preferate de Gen Z, momeală în peste 19 milioane de tentative de atacuri cibernetice

Jocurile preferate de Gen Z, momeală în peste 19 milioane de tentative de atacuri cibernetice

Peste 19 milioane de tentative de descărcare a unor fișiere malițioase sau nedorite, deghizate în jocuri populare în rândul generației Gen Z, au fost detectate de Kaspersky în perioada 1 aprilie 2024 și 31 martie 2025.

Printre cele mai exploatate titluri de către atacatori sunt titluri clasici, lansate chiar cu ani în urmă, precum GTA. Aceasta arată clar că infractorii cibernetici urmăresc îndeaproape tendințele din gaming pentru a ajunge la țintele lor.

Gen Z se joacă mai mult decât orice altă generație — și nu doar mai mult, ci și diferit. Ei îi depășesc pe Milleniali și Gen X în cheltuielile legate de jocuri și, în loc să rămână la câteva titluri preferate, cei din Gen Z sar rapid de la un joc la altul, urmărind trendurile virale și noile experiențe. Însă spontaneitatea și deschiderea îi fac, de asemenea, vulnerabili, infractorii cibernetici exploatând obiceiurile și încrederea acestor jucători pe diverse platforme. De exemplu, pe parcursul perioadei analizate, peste 400.000 de utilizatori din întreaga lume au fost afectați.

Tentative de atac asupra utilizatorilor prin fișiere malițioase sau nedorite, deghizate în jocurile preferate ale Gen Z, pe parcursul perioadei raportate
Tentative de atac asupra utilizatorilor prin fișiere malițioase sau nedorite, deghizate în jocurile preferate ale Gen Z, pe parcursul perioadei raportate

GTA V, printre jocurile preferate de Gen Z

Kaspersky a realizat o analiză detaliată folosind 20 dintre cele mai populare titluri de jocuri în rândul Gen Z — de la GTA, NBA și FIFA la The Sims și Genshin Impact — ca termeni de căutare. Studiul a acoperit perioada din Q2 2024 până în Q1 2025, luna martie 2025 remarcându-se drept luna de vârf, cu 1.842.370 de tentative de atacuri înregistrate.

Deși GTA V a fost lansat în urmă cu mai bine de un deceniu, franciza Grand Theft Auto rămâne una dintre cele mai exploatate, datorită posibilităților de open-world modding și comunității online foarte active. În total, au fost detectate 4.456.499 de tentative de atac implicând fișiere deghizate ca și cum ar fi conținut legitim, legat de franciza GTA. Odată cu lansarea mult așteptată a GTA VI în 2026, experții prezic un potențial nou val de atacuri, infractorii cibernetici putând exploata entuziasmul prin distribuirea de instalatoare false, oferte de acces anticipat sau invitații beta.

Care sunt cele mai „atacate” jocuri

Minecraft s-a clasat pe locul al doilea, cu 4.112.493 de tentative de atac, datorită ecosistemului său vast de modding și popularității de durată în rândul jucătorilor Gen Z. Call of Duty și The Sims au urmat cu 2.635.330 și, respectiv, 2.416.443 de tentative de atac.

Cererea pentru cheat-uri și versiuni crack-uite în jurul lansărilor competitive CoD, cum ar fi Modern Warfare III, alimentează activitatea malițioasă, în timp ce fanii The Sims, care caută conținut personalizat sau pachete de expansiune nelansate, pot descărca din greșeală fișiere dăunătoare prezentate ca moduri sau acces anticipat.

Ca urmare a acestor atacuri, dispozitivele utilizatorilor pot fi infectate cu diverse tipuri de programe malițioase sau nedorite — de la downloadere care pot instala programe suplimentare periculoase, până la troieni care fură parole, monitorizează activitatea, oferă atacatorilor acces de la distanță sau instalează ransomware. Scopurile acestor atacuri variază, însă un motiv frecvent este furtul conturilor de gaming, care ulterior sunt vândute pe dark web sau pe forumuri închise.

Numele jocului Numărul de tentative de atac
Grand Theft Auto 4.456.499
Minecraft 4.112.493
Call of Duty 2.635.330
The Sims 2.416.443
Roblox 1.548.929
FIFA 909.174
Among Us 766.055
Assassin’s Creed 584.873
CS: Go 379.768
Red Dead Redemption 349.821

Top 10 jocuri exploatate, populare în rândul Gen Z, în funcție de numărul tentativelor de atac din perioada raportată

Conturi de jocuri compromise, la vânzare pe darknet

Experții Kaspersky au analizat, de asemenea, piețele din darknet și platformele închise pentru anunțuri care vând conturi de jocuri compromise și skin-uri. Cercetarea arată un număr tot mai mare de astfel de oferte care apar nu doar pe darknet, ci și pe forumuri închise obișnuite și pe canale de social media — făcând aceste bunuri ilicite mai vizibile și mai accesibile ca niciodată.

O postare de pe un forum închis care promovează un magazin digital ce vinde acces la conturi Minecraft și servicii de streaming, lăudându-se cu peste 500 de vânzări

Aceasta arată că furtul conturilor de gaming și al obiectelor digitale nu mai este limitat la cercuri restrânse de criminalitate cibernetică — ci începe să se răspândească în spații online mai deschise. Bariera de intrare pentru vânzarea sau cumpărarea conturilor furate s-a redus semnificativ.

Ceea ce odinioară era o practică tehnică, subterană, a devenit o piață — rapidă, accesibilă și globală. Acum este nevoie doar de câteva click-uri pentru ca un utilizator să se alăture unui canal privat de social media și pentru a accesa sute de anunțuri care oferă skin-uri rare, conturi de rang înalt și acces la obiecte premium din jocuri. Iar pentru gameri, asta înseamnă că riscul de a-și pierde un cont sau de a-l vedea revândut nu mai este un incident rar — ci o amenințare generalizată.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Răzvan Crăciun
Răzvan Crăciun
Cu o experiență de aproape 30 de ani în presă, în luna mai 2025 am ajuns din nou în domeniul care m-a pasionat de la început - IT. Cea mai lungă perioadă (mai mult de 15 ani) am petrecut-o la agenția de presă Mediafax, unde am trecut prin piața de capital și IT. Am publicat și în Ziarul ... citește mai mult