News Feed-ul, componenta de bază a Facebook, ar putea dispărea. Iată cu ce ar putea fi înlocuită

01.02.2018
News Feed-ul, componenta de bază a Facebook, ar putea dispărea. Iată cu ce ar putea fi înlocuită

Facebook ar putea renunţa la cea mai populară funcţie a reţelei de socializare, News Feed (fluxul personalizat de ştiri).

 

Miercuri, în timpul discursului referitor la veniturile companiei din al patrulea trimestru fiscal, CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg, a discutat despre evoluţia celei mai populare reţele sociale din lume. Unul din aspectele discuţiei a atras atenţia celor prezenţi în mod deosebit, scrie Business Insider.

 

„Ne aşteptăm ca Stories să depăşească numărul de postări al News Feed-ului, devenind cea mai populară modalitate prin care oamenii partajează conţinut”, a declarat Zuckerberg.

 

Utilizatorii au interacţionat cu Facebook în ultimii zece ani prin intermediul navigării în News Feed – colecţia de fotografii, comentarii şi linkuri pe care o văd atunci când se loghează în contul personal.

 

Oamenii s-au familiarizat cu News Feed, funcţia fiind „la fel de familiară ca tastatura unui smartphone”, scrie sursa citată. Chiar dacă Facebook a încercat să modifice algoritmii care decid ce apare prima oară în feed, structura reţelei a rămas aproape neschimbată.

La rândul său, Stories este un format mai nou de partajare a clipurilor video şi fotografiilor şi le permite utilizatorilor să realizeze adevărate „montaje” ale conţinutului lor. Faptul că Stories a fost dezvoltată iniţial de Snapchat nu i-a deranjat pe cei de la Facebook, care au copiat funcţiile şi le-au încorporat în produsele sale. Potrivit lui Zuckerberg, WhatsApp şi Instagram sunt acum principalele două aplicaţii pentru partajarea prin Stories, la nivel global.

 

 

Pe de altă parte, dacă Zuckerberg vede în Stories un înlocuitor al News Feed-ului, ne putem gândi cum va arăta pe viitor Facebook aşa cum îl ştim şi cât de stabil va fi afacerea cu reclame a companiei americane.

 

Un format „rezistent” la abuzuri?

 

Comentariile lui Zuckerberg despre Stories nu sunt întâmplătoare, ci survin într-un moment în care Facebook încearcă să răspundă criticilor legate de fake news, dependenţa de conţinut social media în rândul copiilor şi alte fenomene ce ţin de prezentul tehnologic. Zuckerbeg vede în Stories o funcţie mai puţin vulnerabilă în faţa abuzurilor, comparativ cu News Feed.

 

De asemenea, dacă Facebook doreşte să se concentreze asupra funcţiei Stories, ar putea începe cu produse precum Instagram şi WhatsApp, care au o bază tânără de utilizatori, mai predispusă la schimbări.

 

Facebook ar putea renunţa definitiv la News Feed, dacă găseşte o alternativă şi compania este cunoscută pentru rapiditatea cu care pune în practică planurile importante.

 

În 2012, compania şi-a restructura business-ul cu reclame, renunţând la reclamele ce apar în partea dreaptă a paginii Facebook, când este vizualizată într-un browser, pe un calculator desktop. În locul lor, Facebook a creat reclame concepute pentru dispozitivele mobile, incluse în News Feed. Astăzi, reclamele mobile însumează 89% din veniturile publicitare ale Facebook. Următoarea poveste de succces a Facebook ar putea fi Stories.

 

„O altă schimbare importantă pe care o vizualizăm este creşterea Stories. Estimăm că Stories va depăşi numărul de postări al Feed-ului, cea mai populară modalitate prin care oamenii partajează conţinut pe aplicaţiile sociale. Stories este un format mai bun, pentru publicarea de clipuri multiple, în decursul unei zile.

 

Creşterea Stories va avea un impact asupra modului în care ne construim produsele şi afacerea, inclusiv WhatsApp şi Instagram, care sunt cele mai folosite produse cu Stories din lume”, a declarat Zuckerberg.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult