Social media vs. Trump: Facebook, Twitter, YouTube și Snapchat blochează conturile președintelui Americii

07.01.2021
Social media vs. Trump: Facebook, Twitter, YouTube și Snapchat blochează conturile președintelui Americii

În urma protestelor de ieri, 6 ianuarie, din Statele Unite, unde mii de susținători ai lui Donald Trump au pătruns în clădirea Capitoliului din Washington DC, chiar în timpul în care Congresul American valida voturile colegiilor electorale de la alegerile prezidențiale din noiembrie, rețelele de socializare au blocat conturile președintelui. Această decizie a fost luată după ce acesta și-a arătat susținerea față de protestatari, acesta transmițând mesaje precum „vă iubim” prin clipuri video publicate pe conturile sale de socializare.

Facebook și Twitter au luat rapid decizii pentru suspendarea conturilor lui Trump

Facebook a fost printre primele rețele care au luat măsuri. Rețelele lui Mark Zuckerberg au decis ca profilurile oficiale ale lui Donald Trump de pe Facebook și Instagram să fie suspendate pentru 24 de ore, accesul la publicarea de noi mesaje pe aceste platforme fiind imposibilă. Totuși, conturile încă sunt disponibile și pot fi vizitate. Iată declarația Facebook:

„Am identificat două încălcări ale regulamentului pe pagina Președintelui Donald Trump care vor rezulta într-o blocare a funcțiilor pentru 24 de ore, acest lucru însemnând că nu va putea publica noi mesaje pe platformă în acest timp.”

Facebook a și scos clipul video pe care Trump l-a publicat în timpul protestelor, în care îndemna protestatarii să „meargă acasă”, dar totodată își continua retorica spunând că „votul le-a fost furat”, și că „vă iubim”, totodată spunând să „țineți minte această zi pentru totdeauna”.

Twitter a ales însă să aplice o pedeapsă de numai 12 ore pentru contul lui Trump, după ce oricum postările respective au fost șterse, după ce inițial erau doar limitate, fiind imposibilă redistribuirea și comentarea la acestea.

„Ca rezultat al situației violente fără precedent din Washington, DC, am luat decizia de a elimina trei dintre Tweet-urile lui @realDonaldTrump care au fost publicate mai devreme pentru încălcări repetate și severe al politicii de Integritate Civică a platformei”, au declarat reprezentanții Twitter.

Twitter spune că după această suspendare temporară, Trump va trebui să șteargă manual alte mesaje problematice de acest gen, iar încălcarea repetată a acestor politici va duce la suspendarea permanentă a contului.

YouTube și Snapchat au luat de asemenea măsuri

YouTube, care în ultima perioadă a impus niște reguli destul de stricte referitoare la rezultatele alegerilor din luna noiembrie, a șters de asemenea clipul pentru încălcarea regulamentului privind răspândirea de „știri false despre rezultatelor alegerilor din 2020”.

Tot YouTube a lucrat pe tot parcursul protestelor din 6 ianuarie să oprească livestream-urile utilizatorilor de la fața locului, pentru că instigau la violență, în timp ce toate livestream-urile monetizate care au inclus imagini de la fața locului vor fi demonetizate, iar acele plăți vor fi revocate.

În cele din urmă, Snapchat a blocat contul lui Donald Trump. Dintre toate rețelele de socializare însă, restricțiile Snapchat sunt cele mai drastice. Compania nu oferă o suspendare temporară cu termen definit, ci una semi-permanentă. Contul va fi deblocat doar atunci când compania va decide asta.

sursa: The Information, The Verge

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult