UPDATE: Facebook a fost amendată cu 110 milioane de euro de Uniunea Europeană din cauza datelor WhatsApp

UPDATE: Facebook a fost amendată cu 110 milioane de euro de Uniunea Europeană din cauza datelor WhatsApp

UPDATE: Amenda aplicată este de 110 de milioane de euro. Facebook susţine că erorile realizate în analiza din 2014 nu au fost intenţionate, iar Comisia a confirmat că nu a fost afectat rezultatul analizei fuziunii. Amenda nu va schimba decizia Comisiei în ceea ce priveşte achiziţia serviciului de mesagerie WhatsApp.

 

Comisia ar fi putut amenda Facebook cu 1% din cifra de afaceri, ceea ce reprezintă 276 de milioane de dolari, potrivit rezultatelor financiare ale companiei din 2016, dar a spus că Facebook a colaborat în timpul procedurii şi a recunoscut încălcarea regulilor.

 

Sancţiunea Uniunii Europene vine după ce Facebook a primit o amedă de 150.000 de euro, marţi, din partea autorităţilor franceze, pentru că nu a prevenit accesarea datelor utilizatorilor de către companiile de publicitate.


 

Facebook ar putea primi o amendă de la Uniunea Europeană, începând de joi, pentru că a indus în eroare reglementatorii în timpul analizei din 2014 a preluării serviciului de mesagerie WhatsApp, potrivit unei surse citată de Bloomberg.

 

Comisia Europeană nu va răsturna decizia în cazul aprobării achiziţiei de 22 de miliarde de dolari, potrivit persoanei citate de Bloomberg, care a cerut să rămână anonimă, pentru că amenda nu a fost făcută încă publică.

Comisarul european Margrethe Vestager a luat în vizor compania după ce Facebook a anunţat schimbări ale politicii de confidenţialitate, în august, care ar permite platformelor care îşi distribuie reclamele pe Facebook şi Instagram să extragă date de la WhatsApp. Compania a informat UE, în 2014, că nu va combina datele WhatsApp cu alte servicii, dar a făcut acest lucru anul trecut, scrie Bloomberg.

 

 

Amenda din partea autorităţii europene vine în urma unor luni de probe ale politicilor de confidenţialitate pentru mutarea datelor WhatsApp. Facebook a fost de acord să suspende folosirea datelor utilizatorilor britanici ai WhatsApp, anul trecut.

 

De asemenea, autorităţile europene au susţinut că Facebook trebuie să oprească procesarea datelor utilizatorilor cât timp investighează modificările de politică de confidenţialitate.

 

Mai mult, comisia federală a Statelor Unite a primit plângeri din partea unor grupuri care susţin că Facebook încalcă legea americană prin practici înşelătoare.

 

Companiilor li se cere să asigure informaţii clare reglementatorilor în timpul perioadei de probă a fuziunii. Facebook a informat reglementatorii în august 2014 că nu va putea să stabilească o compatibilizare a conturilor utilizatorilor celor două companii, a spus UE. Comisia Europeană susţine acum că acest lucru era posibil, din punct de vedere tehnic, la acea vreme. Pentru încălcarea regulilor, sancţiunea se ridică la 1% din vânzările anuale.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult