2008: an bun de calcule şi previziuni în lumea software

22.07.2008
2008: an bun de calcule şi previziuni în lumea software
Instituţiile franceze renunţă la Microsoft

În Franţa: parlamentul, poliţia şi jandarmeria renunţă la software-ul proprietar

O ţară bogată economiseşte milioane de euro din software. Instituţiile din Franţa renunţă treptat la Windows şi Microsoft Office în favoarea Linux şi OpenOffice sau a altor aplicaţii gratuite. România, o ţară bogată, dar cu mulţi oameni săraci, fără să stea pe gânduri a achiziţionat pe sume imense soft Microsoft (Windows şi suita Office). Pentru cine? Pentru nişte funcţionari care scriu – nu tehnoredactează la nivel profesional, respectiv facturează cu ajutorul unor programe DOS… rămase gratuite de pe vremea telefonului cu manivelă. Dar sus, acolo la conducerea ţării noastre e o regulă să se gândească cu DOS-ul pentru binele societăţii care-şi plăteşte conştiincios dările.

Aşadar, cu doi ani în urmă jandarmii şi Ministerul Culturii (şi Comunicaţillor) din Franţa şi-au zis să renunţe treptat la Windows pentru Linux. În iunie 2007 şi membrii parlamentului francez au hotărât să treacă de la softul plătit al Microsoft pe soft liber, gratuit, open-source. Jandarmeria Franceză a pornit procesul de trecere de la soft cu licenţă de la Microsoft la cel gratuit, cel puţin pentru redactarea documentelor, încă din 2000. În 2005 suita de programe de birou Microsoft Office e înlocuită cu OpenOffice ce include aplicaţii similare Word, Excell sau PowerPoint, doar că nu-i pe bani. Mozilla Firefox a luat locul browserului Internet Explorer, iar Outlook a fost înlocuit cu clientul de mail Thunderbird, tot de la Mozilla. Iar la începutul anului s-a decis înlocuirea sistemului de operare Windows cu unul gratuit, de tip Linux: Ubuntu.

"Când am făcut această alegere (în 2005, când Jandarmeria a renunţat la Internet Explorer – nr.) Firefox deţinea circa 3% cotă de piaţă, iar acum a ajuns la 20-25%, ceea ce confirmă că am făcut o alegere bună" – explica pentru AFP colonelul Nicolas Geraud, director adjunct al departamentului IT al jandarmeriei. Trecerea de la soft Microsoft la soft gratuit se face treptat, în principal la înlocuirea calculatoarelor vechi. În 2008 se vor introduce între 5.000 şi 8.000 de computere cu Ubuntu, iar în următorii patru ani alte 12.000-15.000 sisteme, astfel încât până în 2013 – 2014 toate computerele să funcţioneze cu sistem de operare Linux.Pe lângă motivul foarte elocvent, al economisirii de bani, Nicolas Geraud consideră că e major şi acesta: "interfaţa Linux, mai bună decât la alte sisteme de operare care sunt pe piaţă în momentul de faţă". Jandarmeria, cu cei 100.000 de angajaţi, este cea mai mare administraţie de stat ce face trecerea la soft gratuit/open/source. Prin renunţarea la produsele cu licenţă, Jandarmeria poate economisi aproximativ 7 milioane de euro pe an, potrivit AFP. "În 2004 a trebuit să cumpărăm 13.000 de licenţe pentru aplicaţii office, dar în următorii trei ani a trebuit să cumpărăm numai 27 de licenţe", a spus Geraud. Şi poliţia franceză a renunţat la Microsoft Office în 2005, iar în 2006 la Internet Explorer şi Outlook în favoarea echivalenţilor open-source.

În cazul parlamentului francez, aşa-numita Adunare Naţională, deocamdată doar camera inferioară (a deputaţilor) a fost echipată cu computere rulând Linux şi programe open-source activităţilor parlamentare. Proiectul propus de câţiva parlamentari francezi pentru trecerea a 1154 computere pe Linux (începând cu iulie anul trecut), cu OpenOffice.org ca soft de productivitate şi Firefox ca browser web s-a bazat pe un studiu de fezabilitate desfăşurat de compania servicii tech Atos Origin.

"Studiul a demonstrat că software-ul open-source va oferi de acum înainte funcţionalitate adaptată nevoilor membrilor parlamentului şi ne va permite să facem economii substanţiale, în ciuda unor costuri asociate procesului de migrare şi training" – afirma un oficial al parlamentului.". După un an,  bilanţul este pozitiv. Parlamentarii sunt mulţumiţi aproape toţi de această schimbare. Au trecut printr-o perioadă scurtă de acomodare, iar acum se descurcă. În plus mişcarea a permis economisirea a 500.000 de euro, potrivit ZDnet care citează un responsabil de proiect.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News