2008: an bun de calcule şi previziuni în lumea software

22.07.2008
2008: an bun de calcule şi previziuni în lumea software
Soft-ul open source preferat pentru cele mai mici laptopuri

Soft-ul open source preferat pentru cele mai mici şi mai accesibile  laptopuri

Asus EeePC a dat startul. Spre deosebire de OLPC (one laptop per child) a fost chiar primul laptop foarte accesibil, dar şi relativ performant, disponibil pentru o plajă largă de consumatori. A avut succes. Şi alţi producători au urmat panta. "Caracteristica soft" a acestor minilaptopuri ieftine? Corect: sistem de operare Linux plus aplicaţii gratuite de tip open-source. Adică? Costuri suplimentare minime sau aproape lipsă. Plăteşti practiv, doar partea hardware, partea palpabilă. Sigur că asta a pus Microsoft în situaţia de a reduce preţul Windows XP (în variantă modificată pentru asemenea laptopuri) până la 26 USD. Chiar şi aşa MS are şanse să piardă această bătălia, bătălia pentru noile jucării: minilaptopurile ieftine, respectiv aşa-numitele MID-uri (Mobile Internet Device) – un fel de UMPC-uri.

Ubuntu MID Edition

Iată de pildă, Intel, cel mai mare producător de microprocesoare tocmai a bătut palma cu Ubuntu pentru creerea unui sistem de operare Linux pentru dispozitivele MID, dotate cu noile procesoare de consum foarte redus Intel Atom. Asta e o palmă serioasă. Vezi situl pe proiectului MOBLIN.

Laptopul GDIUM cu sistem de operare Mandriva pe stick USB

Ieri-alaltăieri, firma franceză Mandriva care produce sistemul de operare Linux uşor de folosit, având acelaşi nume ca al companiei, a anunţat colaborarea cu Emtec care va lansa în septembrie un laptop ultramobil, numit GDIUM. În prima sa versiune, GDIUM va fi un notebook cu ecran de 10 inci şi format wide (1.024×600 pixeli), 512MB RAM, autonomie de patru ore şi greutate de 1,1 kilograme. Din punct de vedere hardware se arată interesant. Fără procesor AMD sau Intel ci cu un  Loongson 2F CPU pe 64 biţi şi frecvenţa de 900MHz produs de ST (SGS Thomson) Microelectronics, având un consum foarte redus. Mai mult, acest laptop, spre deosebire de EeePC, nu are nici un dispozitiv intern pentru stocarea datelor.

Va fi oferit cumpărătorilor cu un stick de memorie USB de 4-16GB denumit "G-Key", pe acesta regăsindu-se sistemul de operare Mandriva, respectiv datele şi setările ce vor fi efectuate de utilizator. Cu acest stick de memorie vei putea intra pe sistemul de operare preinstalat sau accesa datele tale personale de pe orice alt computer. E o treabă bună, facilitează ceea ce am putea numi "sharing" de computere. Iar dacă ne gândim mai departe, la elevii din România care nu au PC, poate că o idee şi mai bună  ar fi ca să primească cam astfel de stick-uri USB de 4 GB din partea binevoitorilor parlamentari (ştiţi voi legea aia nouă). Le-ar putea cupla la  computerul unui prieten şi să booteze în propriul sistem de operare, aranjat după preferinţele lor.Revenind la GDIUM, zice-se că procesul de startare al sistemului de operare de pe stick dureaza incredibil de puţin, doar cîteva secunde, iar codecurile audio-video sunt preinstalate. Gdium va fi disponibil în Europa, SUA şi China din septembrie. Cel puţin pentru zona EU se aşteaptă un preţ nu mai mare de 400 de euro. Mai multe pe situl dedicat.

Procesorul Intel Atom

Dicţionar
Intel Atom
Serie de procesoare Intel lansată în 2008 cu frecvenţă de lucru de la 800MHz la 1,87GHz şi FSB la 400 sau 533MHz. Procesoarele Atom au unul sau două nuclee (în curând), dimensiuni infime – sunt mai mici decât o monedă de un cent (USD), fiind construite pe tehnologia de 45 nm.  Seria Intel Atom vine ca replică la seria Geode dezvoltată anterior de AMD pentru minicomputere (inclusiv OLPC) şi diverse alte echipamente ce implică costuri reduse şi consum infim de energie.
MID
Denumirea de MID sau Mobile Internet Device (dispozitiv mobil pentru accesarea Internetului) atribuită de fapt unui minicomputer similar UMPC-ului (UltraMobile PC) a fost propusă în 2007 la Beijing de către Intel. Un MID este echipat – cum era de aşteptat – cu procesor Intel de consum mai redus decât cele mai multe procesoare ultra-low voltage din gama Centrino. Spre deosebire de UMPC, în loc de Windows XP sau Vista, MID-ul are ca sistem de operare o variantă de Linux cu suport pentru ecrane tactile. Se caracterizează prin dimensiunea mică, ecranul tactil de 4 – 7 inci, tastatură clasică şi/sau virtuală, conectivităţi Wi-Fi / 3G / Bluetooth / GPS / WiMAX integrate, capacitate de stocare de 2 – 8GB (memorie flash), prezenţa portului USB, a unei camere web şi a conectorilor jack pentru căşti şi microfon.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News