A fost descoperit un nou malware pentru Mac, instalat deja pe 30.000 de sisteme

22.02.2021
A fost descoperit un nou malware pentru Mac, instalat deja pe 30.000 de sisteme

Apple nu ratează nicio ocazie să se laude cu securitatea platformelor sale și există chiar și un mit care spune că platforma macOS nu are viruși sau nu poate fi atacată cu diverse forme de malware. În realitate însă, este vorba despre popularitatea sa scăzută, care nu atrage la fel de mulți „hackeri”. De-a lungul timpului au existat însă diverși viruși sau atacuri care au exploatat vulnerabilitățile. Un nou malware a fost identificat pe 30.000 de computere Mac, însă scopul acestuia este încă necunoscut.

A fost descoperit un nou malware care infectează computere Mac, inclusiv cu procesor M1

Specialiștii în securitate de la Malwarebytes și Red Canary au descoperit acest software și l-au „poreclit” Silver Sparrow. Acesta nu pare să facă nimic, cel puțin momentan. Acesta pare să fie instalat pe computere fără știrea utilizatorilor și încă nu există dovezi că ar fi fost activat. Analizând aplicația, se pare că aceasta este construită special pentru a rula un anumit cod, la cererea celui care a creat software-ul, după care este programată să se șteargă automat, fără să lase urme pe computerul afectat.

Mai mult, Silver Sparrow este un malware nou, sau cel puțin a fost modificat în ultimele câteva luni, întrucât infectează atât sistemele Mac cu procesoare Intel, cât și noile computere cu procesoare Apple M1 bazate pe arhitectura ARM. Acesta ar fi al doilea malware compatibil cu macOS-ul pentru ARM, după ce cu o săptămână în urmă a fost descoperit un alt malware care activa pe noile computere de la Apple.

Se pare că Apple deja a luat măsuri împotriva acestui malware, însă nu știm dacă există și alte astfel de aplicații în „libertate”. Norocul în cazul Silver Sparrow a fost faptul că acest malware nu a fost realizat în așa fel încât să își ascundă urmele într-un mod eficient.

sursa: The Verge

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult