Actualizarea la Windows 8.1, oferită ca download gratuit începând cu 8 aprilie

03.04.2014
Actualizarea la Windows 8.1, oferită ca download gratuit începând cu 8 aprilie

Conceput pentru a fi cât mai uşor de folosit pe tablete şi dispozitive touch, sistemul de operare Windows 8 s-a dovedit un eşec major pentru Microsoft. Lipsa unui ecosistem de aplicaţii pentru tablete suficient de bine dezvoltat şi interfaţa desktop regândită ţinând cont de orice, mai puţin de părerile utilizatorilor, au dus la respingerea noii platforme Windows.

Microsoft încearcă acum să-şi îndrepte greşelile oferind gratuit actualizarea Windows 8.1 pentru toţi utilizatorii Windows 8. Mai mult, au apărut zvonuri care anunţă reintroducerea Start Menu în versiune complet funcţională.

Microsoft pregăteşte un nou Start Menu pentru Windows 8

Chiar dacă reprezentanţii companiei nu au confirmat oficial, Microsoft dă semne că este gata să readucă Start Menu, într-o variantă care să conţină întreaga funcţionalitate a celui din Windows 7, plus ceva noutăţi. Mai exact, setul de scurtături prezentat în dreapta listei cu aplicaţii este înlocuit cu un set de tiles-uri interactive, mai mici decât cele afişate în actualul ecran de start şi restrânse la doar o porţiune din suprafaţa totală a ecranului. Potrivit sursei citate, noul Start Menu nu este inclus în pachetul Windows 8.1 Update 1. În schimb, va fi adăugat cu un update ulterior, disponibil în a doua parte a acestui an.

Noul taskbar din Windows 8.1

Livrat prin serviciul Windows Update, pachetul Windows 8.1 aduce optimizări suplimentare pentru diminuarea consumului de memorie RAM şi spaţiu de stocare, pregătind terenul pentru un nou val de tablete ieftine cu sistem Windows 8.1. Astfel, aplicaţiile deschise şi lăsate nefolosite vor fi suspendate mai repede, recuperând resurse de memorie RAM pentru folosirea în alte scopuri.

La nivel de interfaţă, Windows 8.1 aduce suport pentru fixarea aplicaţiilor Modern UI în taskbar-ul desktop. La capitolul inovaţii pentru mulţumirea utilizatorilor de PC-uri desktop avem introducerea butonului Close în interfaţa aplicaţiilor Modern UI, servind ca o modalitate practică pentru închiderea aplicaţiilor de care nu avem nevoie.

Ecranul de start este mai uşor de personalizat

Magazinul de aplicaţii Windows Store apare ca scurtătură atât în Home Screen, cât şi pe taskbar-ul desktop. Cu toate acestea, aplicaţiile instalate din Windows Store nu sunt listate pe taskbar în mod implicit, fiind necesară activarea aceste opţiuni în meniul taskbar settings.

Tot pentru utilizatori care dispun de mouse şi tastatură este şi noul set de meniuri accesibile prin click-dreapta în interfaţa Modern UI. Suplimentar, aplicaţiile nou instalate sunt evidenţiate în listă pentru deosebire uşoară.

Aplicaţiile nou instalate sunt evidenţiate pentru deosebire uşoară

Încă folosit ca înlocuitor pentru Start Menu, Home Screen-ul primeşte în sfârşit buton Shutdown, poziţionat în colţul dreapta-sus, alături de un nou buton Search. Din păcate cei  care sperau în introducerea unei versiuni “Mini” pentru Home Screen, care să mimeze vechiul Start Menu din Windows 7, vor trebui să aştepte următorul update.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult