Actualizat cu cele mai recente patch-uri, Windows 11 afișează un watermark permanent pe PC-urile nesuportate

15.02.2023
Actualizat cu cele mai recente patch-uri, Windows 11 afișează un watermark permanent pe PC-urile nesuportate

Utilizatorii care au forțat instalarea Windows 11 pe configurații care nu întrunesc cerințele de sistem impuse de Microsoft se aleg cu watermark permanent afișat pe desktop, reamintind că PC-ul folosit nu este compatibil cu sistemul de operare folosit.

Măsura se aplică inclusiv pentru instalările făcute prin activarea unei chei de licență valide, versiunea Windows 11 actualizată cu cel mai recent set de patch-uri distribuite prin serviciul Windows Update (ianuarie 2023) rămânând cu un mesaj de avertizare persistent, afișat pe desktop.

Spre deosebire de Windows 10, noua versiune a platformei Microsoft vine cu cerințe hardware mult mai stricte, cum ar fi un prezența unui cip dedicat pentru gestionarea funcțiilor de securitate ale PC-ului. Modificarea impusă este însă una cu beneficii pe termen lung, în sensul migrării utilizatorilor către noi generații de PC-uri care includ hardware specializat pentru creșterea nivelului de securitate. Problema este că, exceptând PC-uri și laptopuri de generație nouă, vasta majoritate a hardware-ului dezvoltat pentru Windows 10 nu suportă tehnologiile de securitate promovate de Windows 11, fără de care OS-ul înrudit cu Windows 10 ar fi în continuare abonat la un șir nesfârșit de patch-uri, distribuite corectarea celor mai noi bug-uri și vulnerabilități software.

Testat mai întâi la stadiu experimental, noul watermark va fi afișat de acum pentru toate instalările Windows 11 declarate necompatibile. Vestea bună este că utilizatorii care au instalat Windows 11 prin metoda oficială recomandată de Microsoft nu vor fi afectați în niciun fel de această măsură, PC-ul bun folosit întrunind deja cerințele de compatibilitate. În schimb cei care au „trișat” se aleg cu un watermark de care nu vor scăpa decât printr-un upgrade la partea de hardware.

Concret, mesajul ia forma unui avertisment afișat în mod permanent de desktop-ul Windows 11: “System requirements not met. Go to settings to learn more”. Deși nu are un termen de expirare și nu produce alte efecte, alerta este totuși cât se poate de permanentă, utilizatorii având de ales între instalarea unui modul TPM dedicat și înlocuirea completă a PC-ului declarat necompatibil.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult