Android 11 va elimina una dintre cele mai vechi restricţii impuse la folosirea modului de filmare

27.12.2019
Android 11 va elimina una dintre cele mai vechi restricţii impuse la folosirea modului de filmare

În timp ce abilităţile pentru poze sunt îmbunătăţite constant, folosirea modului de filmare pe telefoanele cu sistem Android încă se loveşte de o limitare rămasă din anii de început ai platformei Google.

În funcţie de rezoluţia şi eficienţa compresiei folosite, clipurile realizate cu dispozitive bazate pe Android pot avea lungimi începând de la câteva minute şi până la zeci de minute, dar niciodată o dimensiune mai mare de 4GB. Unii producători de dispozitive ascund această limitare reluând automat procesul de captură, de îndată ce limita celor 4GB este atinsă. Rezultatul este obţinerea unei serii de clipuri video care pot fi urmărite unul după altul sau eventual lipite, folosind o aplicaţie de editare video.

Introdusă în anul 2014, la momentul lansării primelor modele smartphone capabile să filmeze la rezoluţie 4K, limita de 4GB a fost de fapt preluată de Google adresând o restricţie a sistemului de fişiere FAT32, folosit atunci la scară largă pentru formatarea cardurilor de memorie. Introdus de Microsoft în anul 1996, sistemul FAT32 pur şi simplu nu permite salvarea unor fişiere mai mari 4GB.

Din fericire, limitarea sistemului de fişiere FAT32 a fost ferm depăşită între timp, unele smartphone-uri oferind acum chiar şi 1 TB de stocare internă, suficient pentru mai multe ore de filmare continuă la rezoluţie 4K. Şi cum restricţia folosirii sistemului FAT32 nu s-a aplicat niciodată pentru memoria internă a telefoanelor cu Android, limita de 4GB putea fi eliminată oricând decidea Google că aceasta nu mai este justificată. Ei bine, se pare că decizia a fost luată, Google actualizând componenta mpeg4writer pentru versiunea Android 11, astfel încât să permită salvarea de fişiere media fără spargerea acestora în bucăţi de câte 4GB.

Aceasta înseamnă că Google şi restul producătorilor OEM vor putea livra telefoane Android capabile să filmeze clipuri cu dimensiuni oricât de mari, cel puţin atât timp cât nu este selectat pentru stocare un card de memorie formatat FAT32.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult
Recomandare video