Android 13 ar putea gestiona mai eficient aplicațiile care rulează în fundal

23.04.2022
Android 13 ar putea gestiona mai eficient aplicațiile care rulează în fundal

Înrăutățită și de producătorii smartphone care optimizează prea agresiv pentru conservarea autonomiei bateriei, problema aplicațiilor a căror funcționare este perturbată de algoritmii automați responsabili cu gestionarea consumului de resurse ar putea fi gestionată mai eficient începând cu versiunea Android 13.

Esențial pentru economisirea bateriei și funcționarea eficientă a dispozitivului, sistemul de monitorizare automată poate fi prea agresiv uneori, eliminând din memoria RAM procese esențiale pentru funcționarea corectă a aplicațiilor de Android, dacă acestea depășesc chiar pentru scurt timp limitele prestabilite pentru consumul de procesor și memorie.

Potrivit indiciilor obținute de membrii forumului XDA Developers prin analizarea codului Android, Android 13 (nume de cod Tiramisu) ar putea dispune de o funcție numită Multi-Generational Least Recently Used (or MGLRU) care permite oprirea ”inteligentă” a proceselor aplicațiilor care rulează în fundal. Cunoscută printre dezvoltatorii de Android sub denumirea Phantom Process Killer, această funcție asigură „curățarea” din memoria RAM atât a aplicației principale, cât și procesele secundare lansate de aceasta pentru îndeplinirea diferitelor funcții, spre exemplu, pentru verificarea mesajelor nou apărute. Sub noua interpretare MGLRU, Android va ține cont și de aspecte precum frecvența cu care sunt folosite aplicațiile respective, sau, cât de des își fac treaba respectivele procese de fundal, evitând purjarea acestora din memorie în mod prematur.

Folosind noul algoritm MGLRU, Google a evidențiat o reducere cu 18% a activităților de închidere automată a proceselor Android și 40% reducere a vârfurilor de încărcare a procesorului. Evitând repornirile aplicațiilor închise prematur, consumul de baterie este diminuat, îmbunătățind în același timp performanțele resimțite.

Deocamdată, nu este clar dacă funcționalitatea pe care inginerii Google spun că au testat-o deja pe ”un milion de dispozitive” va ajunge în echiparea Android 13, sau va fi activată la o dată o dată ulterioară.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult