Android 13 Developer Preview a fost lansat. Ce noutăți aduce și care sunt telefoanele compatibile

11.02.2022
Android 13 Developer Preview a fost lansat. Ce noutăți aduce și care sunt telefoanele compatibile
foto: xda-developers

Android 12 nici măcar nu a ajuns pe foarte multe telefoane încă, însă deja Google oferă pentru testare Android 13 Developer Preview. Aceasta este doar prima versiune, cu foarte puține dintre funcțiile plănuite implementate, în timp ce stabilitatea software-ului nu este garantată. Cu această ocazie aflăm însă câteva despre ceea ce pregătește Google pentru lansarea Android 13, dar și ce desert a ales Google pentru numele de cod al noii versiuni.

Chiar dacă Google a renunțat la marketing-ul cu nume de prăjituri, compania a continuat să dea astfel de nume interne noilor versiuni de Android. Astfel, Android 13 este cunoscut în cadrul companiei drept Tiramisu. De altfel, față de anii precedenți, compania nu mai ascunde acest nume de desert, ci îl menționează direct în software.

Momentan, software-ul poate fi instalat doar pe dispozitive Pixel. Întrucât Pixel 3 și 3 XL au primit ultimul lor update de securitate luna aceasta, acestea nu vor fi incluse în perioada de testare. Toate celelalte modele mai noi, începând cu Pixel 4, vor putea însă instala noul software fără probleme.

Noutățile aduse de Android 13 nu sunt majore, însă pe parcursul dezvoltării, software-ul va tot primi noi capabilități. Aceasta este doar prima versiune, care aduce momentan câteva noi capabilități la nivelul confidențialității datelor, dar majoritatea capabilităților noi sunt realizate pentru dezvoltatorii de aplicații.

Lista telefoanelor compatibile cu Android 13 Developer Preview

  • Pixel 4
  • Pixel 4 XL
  • Pixel 4a
  • Pixel 4 5G
  • Pixel 5
  • Pixel 5a
  • Pixel 6
  • Pixel 6 Pro

În primul rând, vei putea să alegi fotografiile la care pot avea acces anumite aplicații atunci când le dai acces la galeria foto. În trecut, dădeai acces la întreaga colecție de fotografii, sau blocai accesul. Acum vei putea alege fotografii individuale pentru asta. Se pare însă că această funcție nu va fi limitată la dispozitivele cu Android 13, ci va veni și pe versiuni mai vechi, precum Android 12 și 11, printr-un update de Google Play Services. O funcție similară este disponibilă pe iOS de câțiva ani.

Android 13 screenshot

Aplicațiile vor putea oferi setări de limbă individuale, fără să fie limitate la limba setată în meniul telefonului. Dezvoltatorii de aplicații vor putea implementa această capabilitate printr-un API. De asemenea, vei putea adăuga noi setări rapide în meniul rapid din partea de sus a interfeței fără să părăsești aplicația în care ești, iar acum aplicațiile vor avea acces și la posibilitatea de a adăuga elemente grafice mai avansate, integrate direct în Android, fără a apela la librării de grafică 3D dintr-un motor grafic.

Probabil cea mai evidentă schimbare, pe care utilizatorii o pot vedea direct, este posibilitatea de a personaliza pictogramele altor aplicații prin intermediul interfeței Material You. Dezvoltatorii vor avea în Android 13 opțiunea de a oferi o versiune alb-negru a pictogramei principale, care poate fi apoi adaptată prin Material You la paleta de culori a fundalului ales pentru ecran.

Android 13 program

Ideal ar fi să nu instalați Android 13 Developer Preview 1 pe telefonul personal, ci pe un dispozitiv de test, dacă aveți unul la dispoziție, întrucât stabilitatea sa nu va fi garantată. De asemenea, cei care doresc să încerce Android 13 au și opțiunea de a-l rula sub un emulator. Google spune că software-ul are mai multe moduri de funcționare: phone, tablet și foldable, dintre care doar primul poate fi testat pe Pixel. Celelalte rulează momentan doar în mașină virtuală, întrucât nu există încă dispozitive fizice compatibile.

Android 13 este așteptat pentru lansare în toamna acestui an.

sursa: Notebookcheck

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult