Android 13, instalat de doar 5.2% dintre dispozitivele cu Android

22.01.2023
Android 13, instalat de doar 5.2% dintre dispozitivele cu Android
foto: xda-developers

Păstrând „tradiția”, Google a depus eforturi reale doar pentru aducerea Android 13 pe dispozitivele din seria Pixel, lăsând ceilalți producători să-și urmeze strategiile proprii. Astfel, primele dispozitive cu Android 13 sunt cele nou lansate, urmate la o distanță de câteva săptămâni de flagship-uri din generația anului trecut, apoi de alte telefoane și tablete recente. Problema este că pentru cele din urmă, timpul de așteptare pentru update poate fi de la câteva luni, până la aproape un an.

Incluzând doar dispozitivele care au primit până acum firmware-ul oficial, Android 13 rulează pe doar 5.2% dintre dispozitivele cu Android aflate în circulație. Vestea și mai proastă este că la mai bine de un an de la debutul oficial, nici predecesorul Android 12/12L nu oferă statistici mai bune, această versiune fiind întâlnită pe doar 18.9% din totalul dispozitivelor cu Android aflate în utilizare activă, în urcare de o cotă de 13.5% raportată în luna august.

Pe locul 3 în clasamentul Android regăsim versiunea Android Oreo, cu 10% cotă de piață, urmată de Android KitKat cu 0.7%, în scădere de la 0.9% în luna August.

Chiar dacă pare puțin, cota de 5.2% atribuită dispozitivelor cu Android 13 reprezintă de fapt o evoluție pozitivă pentru ecosistemul Android, indicând o mai mare disponibilitate a producătorilor OEM pentru actualizarea dispozitivelor din portofoliu. La acest capitol se fac remarcate în mod special brandurile cunoscute, precum Samsung, OnePlus, ASUS, OPPO, Vivo, care au transformat într-o veritabilă competiție lansarea cât mai timpurie a actualizărilor.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult