Android 14 ar putea face pasul decisiv către eliminarea parolelor

02.03.2023
Android 14 ar putea face pasul decisiv către eliminarea parolelor

Google ar putea activa suportul passkey ca metodă implicită de autentificare pe Android 14, eliminând cu totul parolele din aplicațiile și serviciile web.

Google dorește să „desființeze” parolele, compania susținând integrarea sistemelor passkey de autentificare prin amprentă sau față direct în aplicațiile de Android și pe site-uri web.

Beneficiind de suportul passkey asigurat partea Google, dezvoltatorii vor putea integra opțiunea de autentificare fără parolă pentru înregistrarea de conturi doar cu o adresă de e-mail. Parola contului nu va exista, autentificarea funcționând direct prin senzorul de amprentă al dispozitivului cu care te conectezi.

Deși este suportat în browserul Chrome, sistemul passkey încă nu este obligatoriu, puțini furnizori de servicii web și aplicații adoptând noua alternativă mai sigură la parolele clasice.

Sistemul passkey funcționează în baza a două seturi de chei de criptare – una publică și una privată. Cheia publică este stocată în cloud-ul serviciului în cauză (ex. Google sau Apple), iar cea privată este stocată doar pe dispozitivul tăi. Nu este nevoie să memorezi aceste chei, deoarece sunt generate automat de dispozitiv. Tot ce ai nevoie pentru autorizarea accesului este să-ți confirmi identitatea folosind senzorul de amprentă, sau alt sistem de autentificare biometrică suportat.

Esențial de știut, sistemul passkey este mult mai rezilient la atacuri de tip phishing, cheia privată păstrată într-un spațiu de memorie protejat al dispozitivului nefiind niciodată transmisă. Încorporând funcția passkey, Android 14 elimină și ultimul obstacol în calea adoptării la scară largă a acestui sistem, adoptat și de platforma rivală iOS.

Cheile passkey sunt bazate pe standarde criptografice dezvoltate de FIDO Alliance și World Wide Web Consortium, permițându-vă să utilizați smartphone-ul pentru a vă conecta la orice aplicație sau website, indiferent de platforma software folosită de acesta.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult