Android 14 va afișa noi alerte pentru utilizatorii care dau muzica prea tare

20.08.2023
Android 14 va afișa noi alerte pentru utilizatorii care dau muzica prea tare

Dublând practica în care volumul sonor este descurajat chiar înainte de setarea nivelului maxim, dispozitivele cu Android 14 vor „bruia” audiția muzicală cu avertizări automate, alertând despre folosirea unui volum sonor prea ridicat, pentru prea mult timp.

Legislația europeană obligă deja de mult timp producătorii de electronice să alerteze utilizatorii atunci când volumul sonor selectat depășește nivelul de la care devine periculos pentru auz.

Argumentul este acela că, dacă asculți muzică la volum excesiv de mare pentru mult timp, în cele din urmă vei suferi o degradare permanentă a auzului. Iar simptomele nu se manifestă în mod evident, de la o zi la alta, ci intervin în mod progresiv, încât la momentul în care diminuarea auzului devine evidentă este prea târziu pentru a mai putea schimba ceva. De aceea, experții recomandă limitarea expunerii la zgomote puternice.

Sistemul Android include deja o funcție de siguranță care te avertizează atunci când volumul media pare a fi setat la o valoare nesigură, dar acest avertisment poate fi ușor ignorat. Android 14 va fi mai proactiv cu protejarea auzului, introducând o funcție de alertare ce intervine în timpul audiției muzicale.

Potrivit legislației europene, dispozitivele cu Android trebuie să afișeze un avertisment atunci când căștile sunt conectate și utilizatorul încearcă să ridice nivelul volumului peste pragul de 85 dB. Avertismentul poate fi ignorat, crescând volumul sonor până la un maxim de 100 dB, avertismentul reapărând abia după 20 de ore de redare.

Potrivit noilor reguli, avertismentul privind volumul audio nesigur pentru sănătate va apărea mai frecvent. Noua funcție denumită „headphone loud sound alert” va declanșa alerte mai frecvente, luând forma unor dialoguri da/nu suprapuse peste interfața aplicației de redare, eventual dublate cu alți indicatori vizuali.

Aparent, frecvența alertelor pentru volum sonor escesiv va fi stabilită în mod automat pe baza „dozajului” primit de utilizator. Astfel, alertele vor apărea mai des în cazul audiției la volum maxim și ceva mai rar dacă volumul setat este doar cu puțin peste limitele considerate sigure pentru expunere îndelungată.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult