Android 4.4 a fost lansat: noutăţi şi îmbunătăţiri

01.11.2013
Android 4.4 a fost lansat: noutăţi şi îmbunătăţiri

Împreună cu mult aşteptatul telefon Nexus 5, Google a prezentat ieri seară şi noua versiune a platformei Android. Purtând numele KitKat, Android 4.4 aduce schimbările care au devenit cunoscute până acum, însă pe lângă acestea se găsesc multe alte noutăţi interesante.

Pentru a veni în ajutorul producătorilor de telefoane ieftine cu specificaţii hardware modeste şi pentru a stimula eventual şi actualizarea produselor vechi deja lansate, ambele fiind potenţiale posibilităţi de reducere a fragmentării platformei, Android 4.4 aduce un management superior al memoriei. Noua versiune este optimizată şi pentru telefoanele care oferă doar 512 MB de memorie RAM, Google făcând atât o serie de optimizări interne de cod cât oferind şi opţiuni suplimentare de optimizare software pentru dezvoltatorii de aplicaţii.

Android 4.4 aduce optimizări suplimentare pentru compilarea JIT din maşina virtuală Dalvik, politici de caching superioare şi suport pentru swap în memoria RAM (zRAM), defragmentarea paginilor din memoria RAM, protecţia mai bună a memoriei ocupate de serviciile vitale împotriva aplicaţiilor obişnuite gurmande şi., încărcarea secvenţială a serviciilor pentru a evita umplerea memoriei RAM. Dezvoltatorii de aplicaţii vor putea apela la un nou API care permite controlul dinamic al comportamentului aplicaţiei în funcţie de memoria RAM liberă, în timp ce producătorii de telefoane vor putea optimiza liberi setările pentru memoriile cache, frecvenţa defragmentării paginilor de memorie sau priorităţile pentru serviciile care se luptă pentru memoria rămasă liberă.

Interfaţa Android a trecut printr-o serie de schimbări, aceasta punând acum accent pe transparenţe pentru barele de navigaţie şi notificări. Dezvoltatorii de aplicaţii pot apela şi ei la noile transparenţe pentru dezvoltarea unor produse software care să se integreze mai bine cu noul mediu grafic, aceştia primind acum şi opţiunile de a dezvolta aplicaţii care rulează Full Screen, o schimbare binevenită mai ales în cazul jocurilor, un mediu nou pentru crearea unor tranziţii grafice mai fluide şi posibilităţi superioare de particularizare a notificaţiilor. Google specifică faptul că Android 4.4 oferă o procesare mai rapidă şi mai precisă a semnalului oferit de ecranele tactile, însă specifică faptul că această îmbunătăţire este disponibilă momentan doar pe Nexus 5.

Android 4.4 aduce un nou Dialer cu o interfaţă schimbată care îmbunătăţeşte facilitatea de autocompletare, apărută în versiunea anterioară, cu rezultate preluate online prin Intermediul Google Maps care pot fi folosite chiar şi pentru Caller ID. În plus, noul Dialer oferă şi o listă a celor mai des apelate numere. După cum se zvonea, aplicaţia Hangouts 2 va înlocui modulul pentru mesajele text, oferind un Inbox centralizat pentru SMS, MMS, mesagerie video şi mesagerie instantanee text. Alte schimbări de interfaţă notabile sunt afişarea Full Screen în Lock Screen a copertelor albumelor muzicale, un font de sistem mai elegant, tastatura cu suport Emoji şi un client de email îmbunătăţit cu imagini pentru contacte, meniu lateral şi mod de lucru asemănător aplicatiei pentru Gmail.

Lista funcţiilor oferite de Android s-a îmbogăţit cu suport pentru tipărirea la imprimantele setate în Google Cloud Print sau direct la imprimantele wireless cu suport Android precum  HP ePrint şi un API care permite integrarea naturală cu Google Drive, Google Docs sau alte servicii cloud pentru deschiderea şi salvarea documentelor.

Adâncurile sistemului de operare ascund şi alte noutăţi interesante cum ar fi captura în format video a ecranului, o stivă audio care permite degrevarea completa a procesării pe DSP pentru o dublare a autonomiei şi care permite şi monitorizarea volumului, suport general pentru Close Caption, certificare nativă Miracast, suport Bluetooth pentru periferice şi sisteme auto, suport nativ pentru emiţătoarele infraroşii precum cele din HTC One sau Galaxy S 4 şi sincronizare audio/video pentru aplicaţiile media pretenţioase.

Codul sursă al platformei Android 4.4 este deja disponibil, Google afirmă că actualizarea va ajunge pe terminalele Nexus 4, Nexus 7 (mabele versiuni) şi Nexus 10 în zilele următoare. După cum se remarcă, bătrânul Galaxy Nexus nu va primi Android 4.4.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News