Android 5.0 ‘Jelly Bean’, prezentat la sfârşitul lunii iunie

23.03.2012
Android 5.0 ‘Jelly Bean’, prezentat la sfârşitul lunii iunie

În timp ce actualul Android 4.0 ‘Ice Cream Sandwich’ abia a ajuns la 1-2 % dintre telefoanele compatibile Android, Google priveşte deja către viitor şi pregăteşte lansarea următoarei versiuni Android, cu nume de cod Jelly Bean.

Android 5.0 ‘Jelly Bean’, prezentat la sfârşitul lunii iunie

Dacă totul decurge conform planurilor, am putea avea parte de primul contact cu sistemul Android 5.0 încă de la sfârşitul lunii iunie, Google plănuind să dezvăluie noul OS cu ocazia conferinţei anuale Google I/O.

Din păcate informaţia pică cum nu se poate mai prost pentru producătorii de telefoane Android, mulţi dintre aceştia neapucând măcar să migreze dispozitivele actuale la sistemul Android 4.0. Vestea lansării iminente a unei noi versiuni Android i-ar putea determina pe unii dintre aceştia să sară cu totul peste generaţia Ice Cream Sandwich, dedicându-şi eforturile către adoptarea noului Android Jelly Beam.

Motivul tranziţiei lente de la o versiune de Android la alta este obiceiul producătorilor de telefoane de a adăuga tot felul de optimizări peste versiunea de bază a sistemului Android furnizat de Google. Lista de altfel foarte lungă poate cuprinde aplicaţii şi widget-uri exclusive pentru un anumit dispozitiv, dar şi modificări la nivelul interfeţei Android, menite să personalizeze şi îmbunătăţească experienţa oferită în timpul utilizării. Astfel, nu este de mirare că preluarea şi adaptarea tuturor acestor modificări pentru utilizarea cu un sistem de operare nou durează în multe cazuri mai multe luni de zile şi presupune eforturi considerabile din partea producătorilor.

Singurele excepţii de la această practică sunt produsele din seria Google Nexus, livrate numai cu versiuni nealterate ale sistemului de operare Android. Nefiind altceva de făcut decât testarea compatibilităţii şi stabilitatea sistemului de operare în sine, nu este de mirare că acestea sunt primele pe listă când vine vorba de adoptarea unei noi versiuni Android.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult