Android 5.0 primeşte şi funcţii avansate pentru carduri SD

05.11.2014
Android 5.0 primeşte şi funcţii avansate pentru carduri SD

Sistemul de operare Android a evoluat mult în ultimii câţiva ani, iar odată cu trecerea la versiunea 5.0, multe din problemele de care dezvoltatorii de aplicaţii se loveau vor dispărea. Google a scris o serie de noi API-uri pe care le-a detaliat pe canalul pentru dezvoltare dedicat noului Lollipop, care modifică modul în care aplicaţiile din Play Store accesează cardul SD al unui dispozitiv.

Acest subiect a fost întotdeauna destul de controversat, întrucât trecerea de la Android 2.3 la 4.0 a adus de la sine limitarea aplicaţiilor la utilizarea memoriei interne a telefonului pentru stocarea de informaţii, pentru a se conforma la regulile de intimitate impuse de Google. Acest subiect a fost discutat la Google I/O în această vară, când compania a că Storage Access Framework din Android KitKat este destul de restrictiv şi că va primi noi API-uri în Android 5.0 pentru acces la stocare externă extinsă.

Storage Access Framework oferea fiecărei aplicaţii acces la un singur fişier sau la un folder. Aici puteau fi stocate datele aplicaţiei, izolate de restul informaţiilor de pe telefon. Ei bine, Android 5.0 va oferi aplicaţiilor acces la întregul card SD, dacă utilizatorul acceptă. Acest lucru este util în special în aplicaţiile care folosesc materiale multimedia.

Evident, era posibil şi înainte să salvezi fişiere din aplicaţii pe card, însă din punctul de vedere al dezvoltatorilor, acest lucru era mai greu de implementat, întrucât conţinutul trebuia stocat şi în folderele private din sandbox-ul aplicaţiei, cât şi în folderul public MediaStore. Practic, noua metodă generează pentru fiecare aplicaţie un folder deschis, la care pot avea acces şi alte aplicaţii. De exemplu, un software de genul „album foto” poate să caute pe întregul card SD imagini şi are acces la fotografiile realizate cu toate aplicaţiile de tip „cameră” instalate pe telefon.

De asemenea, a fost adăugată o funcţie nouă în SDK, care caută la iniţializarea aplicaţiei toate folderele care includ fişiere media. Acest lucru va limita neplăcerile produse de imposibilitatea de a citi date de pe cardurile SD scoase şi introduse din nou.

Probabil că utilizatorii nu vor vedea aceste schimbări la suprafaţă, însă dezvoltatorii vor putea să creeze mai uşor aplicaţii care beneficiază de funcţionalitate avansată fără a recurge la hack-uri. Din păcate însă, noile API-uri şi funcţii sunt valabile doar pe Android 5.0 şi va dura ceva vreme până când vor fi destule dispozitive bazate pe acest sistem de operare în libertate. 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult