Android în prezent: KitKat creşte, Jelly Bean scade

04.11.2014
Android în prezent: KitKat creşte, Jelly Bean scade

Google a lansat clasamentul versiunilor de Android care sunt în libertate pe dispozitive active. Cum era de aşteptat, versiunea 4.4 KitKat este în continuare în creştere, în timp ce restul variantelor mai vechi sunt într-o coninuă scădere. Întrucât în octombrie nu a fost dezvăluită o asemenea listă, comparaţiile vor fi făcute între raportul nou şi cel din luna septembrie.

În cele două luni care au trecut, KitKat a crescut cu 5,7%, fiind instalat acum pe 30,2% din toate dispozitivele cu sistem de operare Android de pe piaţă. Acest lucru înseamnă că această versiune a avut o creştere de 2,8% pe lună, o scădere de la creşterea de 3,6% într-o singură lună înregistrată în septembrie.

Gingerbread este de asemenea în scădere, cu 1,6% mai puţin decât în raportul precedent, la fel ca şi Jelly Bean, care a scăzut cu 2,9% la 50,9%. Cu toate că este în scpdere, Jelly Bean este în continuare varianta cea mai populară a sistemului de operare Google. Acest procent este calculat adunând cele trei variante de Jelly Bean disponibile (4.1, 4.2 şi 4.3).

Ice Cream Sandwich şi Froyo sunt în mod surprinzător încă pe lista de versiuni de Android în funcţiune. Astfel, Android 4.0 încă deţine 8,5% din „plăcintă”, în timp ce bătrânul Froyo are doar 0,6% şi probabil că va dispărea foarte curând.

Începând cu raportul de luna viitoare, vom vedea o nouă intrare pe listă: 5.0 Lollipop, moment care va aduce noi schimbări în acest clasament. Cu toate acestea însă, abia din 2015 vom începe să vedem procente serioase pentru noua versiune de Android, când dezvoltatorii hardware „third party” vor începe să o instaleze pe smartphone-urile şi tabletele lor.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult