Android N primeşte suport nativ pentru lansarea aplicaţiilor în ferestre uşor de gestionat, după modelul Windows

15.03.2016
Android N primeşte suport nativ pentru lansarea aplicaţiilor în ferestre uşor de gestionat, după modelul Windows

Profitând de puterea tot mai mare a dispozitivelor mobile, Google adaugă sistemului de operare Android suport pentru lansarea aplicaţiilor în ferestre individuale, care pot fi redimensionate şi mutate oriunde pe ecran. Confirmată în documentaţia oferită dezvoltatorilor şi prin modificări la nivel de cod, funcţionalitatea va fi adăugată într-o versiune viitoare de Android.

Remix OS

Din punct de vedere tehnic, lansarea aplicaţiilor în ferestre individuale este posibilă şi cu versiunea actuală de Android, Samsung demonstrând această funcţionalitate pe unele modele smartphone şi tablete high-end. Funcţionalitatea a putut fi duplicată şi pe unele ROM-uri de Android neoficiale, cum este Remix OS, însă în lipsa suportului oficial asigurat de Google la nivel de API cu greu putem vorbi despre multitasking autentic.

Alături de numeroase optimizări pentru performanţă, noul API va aduce standardizarea dimensiunilor şi funcţiilor disponibile în modul fereastră. În plus, aplicaţiile vor putea fi comutate rapid între modul fereastră şi cel maximizat, fără a fi necesară repornirea sau adăugarea acesteia într-o listă specială cu aplicaţii ce pot fi lansate în modul fereastră.

Numit Freeform Mode, suportul pentru lansarea aplicaţiilor de Android în ferestre individuale nu va fi activat automat, disponibilitatea sa fiind decisă de producător pentru fiecare dispozitiv în parte. Spre exemplu, folosirea mai multor aplicaţii în paralel poate da rezultate foarte bune pe ecranul unei tablete 2-in-1 şi chiar unele smartphone-uri performante, însă nu are ce căuta pe un smartphone entry-level, cu ecran modest şi puţină memorie RAM.

Aflat deocamdată la stadiu experimental, Freeform Mode ar putea fi disponibil în versiunea Android N pregătită pentru jumătatea acestui an, însă doar cu anumite dispozitive şi aplicaţii compatibile. 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult