Android P va include funcţie avansată de amplificare a sunetului

11.05.2018
Android P va include funcţie avansată de amplificare a sunetului

Prezentat la conferinţa Google I/O de anul acesta, noul „amplificator de sunet”  rezervat pentru Android P vine la pachet cu un motor de procesare dinamică a sunetului care promite să îmbunătăţească audiţia obţinută prin difuzorul extern sau căştile audio.

Mai mult decât un simplu egalizator grafic şi efecte bass boost bifate opţional în meniul Settings, funcţia de procesare audio din Android P va optimiza inclusiv sunetul captat de microfon, aplicând filtre pentru amplificarea vocii şi reducerea zgomotului de fundal.

Accesibile celorlalte aplicaţii prin intermediul unor librării API dedicate, efectele de procesare dinamică a sunetului vor fi disponibile pentru orice smartphone echipat cu versiunea Android P, cu condiţia ca producătorul dispozitivului să nu fi optat pentru folosirea altui procesor DSP.

Din punct de vedere structural, funcţia de procesare a sunetului din Android P acţionează în 4 etape şi suportă configuraţii stereo, până la 5.1 surround.

Egalizatorul grafic poate fi personalizat alegând numărul benzilor de frecvenţă şi intervalul în care acestea pot fi ajustate. A doua etapă este un compresor/expandor multi-bandă, responsabil cu ameliorarea sunetelor prea puternice şi evidenţierea celor mai puţin sesizabile. Acţionând în mod selectiv asupra benzilor de frecvenţă, este posibilă ascunderea zgomotelor nedorite captate de microfon, chiar dacă dispozitivul nu include hardware specializat pentru această facilitate. A treia etapă, numită Post-EQ, constă în reajustarea benzilor de frecvenţă într-un mod similar egalizatorului grafic de la prima etapă, dar aplicată după procesarea sunetului. Ultima etapă constă în aplicarea unui filtru menit să reducă intensitatea sunetelor prea puternice, înainte ca acestea să ajungă la urechile utilizatorului.

Numărând peste 100 de setări, noul procesor de sunet nu va fi complet ajustabil de utilizatori, anumite funcţii adresate dezvoltatorilor servind la optimizarea sunetului în funcţie de particularităţile hardware.

Listată la secţiunea Accessibility Service, funcţia Sound Amplifier include doar două reglaje, controlând amplificarea volumului general şi filtrarea anumitor benzi de frecvenţă, spre exemplu pentru a evidenţia vocile actorilor din filmul pe care îl urmărim. O altă funcţie numită “active listening” permite blocarea în timp real a zgomotelor de fundal, atunci când purtăm căştile la urechi.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult