Android va oferi un sistem pentru controlul detaliat al drepturilor de acces, afirmă zvonurile

08.05.2015
Android va oferi un sistem pentru controlul detaliat al drepturilor de acces, afirmă zvonurile

Sistemul de operare Android are o reputaţie cam slabă atunci când vine vorba de securitate, chiar dacă nici platformele rivale nu sunt imune la abuzuri iar multe dintre problemele platformei Google ar putea fie evitate dacă am fi atenţi la ce instalăm şi de unde instalăm. Conform unui zvon, problema securităţii va fi tratată mai serios începând cu una dintre viitoarele versiuni ale platformei Android prin implementarea unui sistem pentru controlul detaliat al drepturilor de acces.

Sistemul de operare iOS oferă de multă vreme posibilitatea alegerii drepturilor de acces pentru fiecare aplicaţie în parte, utilizatorii neîncrezători putând tăia accesul la serviciile de localizare, agendă, calendar, camera foto, microfon sau Bluetooth. Conform unei informaţii publicate de Bloomberg, Google intenţionează să implementeze pe platforma Android un sistem de control similar şi să ofere astfel metode noi de protecţie a datelor personale şi a intimităţii.

În acest moment, utilizatorii Android pot inspecta lista drepturilor de acces cerute de către aplicaţie în momentul instalării, însă nu o pot modifica şi trebuie să se decidă dacă acceptă totul sau nimic. Odată implementată, setarea va permite alterarea listei drepturilor de acces chiar din momentul instalării şi blocarea accesului la unele module software considerate suspecte sau inutile.

Înainte de a ne arunca pălăria în sus de bucurie, trebuie să ne amintim însă că acest sistemul de controlul nu este chiar o noutate pentru Android. Versiunea 4.3 a platformei Google a oferit un modul ascuns numit App Ops, însă acesta nu a devenit niciodată oficial şi a fost eliminat începând ce actualizarea 4.4.2. Unii producători de telefoane au preluat ideea şi au implementat-o într-o formă uşor accesibilă pentru utilizatorul obişnuit, însă funcţia rămâne una extrem de rară.

Vechiul App Ops din Android 4.3

Informaţiile neoficiale publicate în acest moment susţin că acest modul suplimentar de control va permite blocarea accesului la camera foto, agendă sau serviciile de localizare, iar dacă ne uităm la diferitele tipuri de drepturi de acces cerute de aplicaţiile Android uzuale, sistemul ar putea fi mai bogat în setări decât cel cunoscut de la iOS.

Când anume va oficializa Google acest modul de management al drepturilor de acces este în acest moment o întrebare fără răspuns, însă lansarea viitoarei versiuni Android M pare o ocazie bună. Dacă va fi cazul, vom vedea asta la sfârşitul acestei luni în cadrul evenimentului Google I/O.  

Urmărește Go4IT.ro pe Google News