Antivirus gratuit şi portabil pentru toată lumea

12.11.2008
Antivirus gratuit şi portabil pentru toată lumea

Există multe, foarte multe aplicaţii gratuite. Mai toate categoriile de programe includ alternative gratuite şi chiar foarte bune, de multe ori chiar mai bune decât programele comerciale. Dar parcă niciun program gratuit nu este mai bine venit decât un antivirus. Asta şi pentru că un calculator fără antivirus nu este de conceput.

Portable Antivirus

Există mai multe aplicaţii antivirus gratuite. Despre câteva dintre acestea am mai scris în trecut. Însă, mai există o soluţie. Se numeşte Portable Antivirus şi, aşa cum reiese din nume, este un antivirus portabil. Şi gratuit, pe deasupra.

Portabil, pentru cei care nu ştiu, este acel program care poate fi folosit de un stick USB. În cazul unui antivirus portabil acesta poate fi folosit direct de pe stick-ul USB pentru a scana calculatorul la care este conectat (şi nu numai). În acest sens, un avantaj al acestui antivirus este faptul că nu constă decât într-un singur fişier pe care pur şi simplu îl copiezi şi îl execuţi direct de pe memory stick. Portable Antivirus are doar 1.38 MB.

Portable Antivirus

Ce ştie să facă şi ce îi lipseşte

Portable Antivirus poate scana toate discurile fixe şi partiţiile locale, plus soluţiile de stocare externe conectate la calculator. Este destul de econom, gradul de ocupare al procesorului pe parcursul scanării fiind unul redus. În momentul în care detectează un comportament dubios, caracteristic codurilor maliţioase, poate termina imediat procesul respectiv. Scanarea poate fi iniţiată şi prin drag and drop. Dacă tragi cu mouse-ul o serie de fişiere şi le dai drumul în fereastra antivirusului, acesta le va scana automat.

Aplicaţia este lipsită de un sistem de scanare real-time, în timpul accesării fişierelor. De fapt, opţiunea respectivă există în program, doar că nu este utilizabilă în versiunea portabilă. Şi este logic, doar e un antivirus portabil.

Portable Antivirus

Cât e de bun

Nu am avut încă posibilitatea să-l testez, însă este clar că engine-ul lui Portable Antivirus nu poate fi la fel de eficient ca cel al unor aplicaţii consacrate gen Kaspersky. Conform producătorului, baza de date conţine majoritatea viruşilor recenţi, nu şi pe cei mai vechi.

Cu siguranţă Portable Antivirus nu este cel mai bun antivirus posibil. Însă este portabil şi, mai ales, gratuit. Dacă ai un stick USB, nu strică să-l copiezi şi pe el acolo, pentru orice eventualitate.

Download Portable Antivirus

Urmărește Go4IT.ro pe Google News